'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
2 Şubat 2021 Salı - 09:29

Sandıklı'nın son leblebicileri

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde büyük dedesinin 181 yıl önce başladığı leblebiciliği yaşatmaya çalışan Zafer Yeğen (65), işini 25 yıllık çırağı İsmail Şentürk'e (39) öğretti.

Sandıklı nın son leblebicileri
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sandıklı'da büyük dedesinin 1840 yılında başladığı leblebicilik mesleğini, dedesi ve babasından öğrenerek sürdüren Zafer Yeğen, 25 yıl önce yanında çalışmaya başlayan çırağı İsmail Şentürk'e de işi öğretti. Mesleğinin bütün inceliklerini İsmail Şentürk'e anlatan Zafer Yeğen, iş yerini de ona emanet etti. Çoğunlukla dükkanının başında olan Zafer Yeğen'in ata mesleğini şimdi İsmail Şentürk yaşatmaya çalışıyor. İsmail Şentürk de oğlunun ismini 'Zafer' koyarak vefasını gösterirken, boş zamanlarında 10 yaşındaki oğlunu da iş yerine getirerek mesleği öğretiyor.

'İŞLETMEMİZ 1830'LU YILLARDA BAŞLAMIŞ'

Sandıklı'nın en eski leblebicilerinden Zafer Yeğen'den leblebiciliği öğrendiğini ve hala devam ettiğini bildiren İsmail Şentürk (39), "Leblebicilik Sandıklı'da çok eski bir meslek. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde geçiyor. O dönem 45-50 tane leblebici olduğu söyleniyor. Şu an Sandıklı'da 6 kişi bu mesleği sürdürüyoruz. Leblebicilik kolay bir meslek değil. Nohudun leblebiye dönüşmesi 40 ya da 45 gün sürer. Zafer Bey benim ustam, 6'ncı kuşak. Nasip olursa biz 7'nci kuşak, bizden sonra devam eden olursa 8'inci kuşak olarak işletmemiz devam edecek. Aşağı yukarı işletmemiz 1840 yılında başlamış. 1946 yılından beri de şu an bulunduğu yerde üretime, imalatla ve satışa devam etmektedir. Ustama vefamı göstermek için oğluma ismini verdim. Oğlum da dersleri olmadığı, işinin olmadığı zaman iş yerine geliyor, bana yardım ediyor. Sağ kolum oluyor. Okumazsa öğreterek bizi devam ettirmeyi sağlayacağız inşallah" dedi.

'LEBLEBİNİN YAPILIŞI ÇOK ZAHMETLİ'

Leblebinin yapılışının çok zahmetli olduğunu bildiren Şentürk, "Biz ilk önce nohudu üreticiden alırız. Boy boy sınıfına göre ayırırız. Ondan sonra ocakta nohut tavlanır ve serilir. Dördüncü aşamada nohut ıslanır ve ertesi güne kadar dinlenmeye bırakılır. Ertesi gün dinlenen nohut kabuğunu biraz bırakmış olur. Ertesi gün biz onu kabuk soyma makinesinde soyarız. Tek kavrulmuş haline getiririz. Ondan sonra da tek kavrulmuş hale getirerek onu müşteriye sunarız" diye konuştu.

'ÖĞRETMEN OLAMAZSAM LEBLEBİCİ OLACAĞIM'

İsmail Şentürk'ün oğlu Zafer Şentürk, "Derslerim olmadığı zaman iş yerine gelerek baba yardım ediyorum. Öğretmen olmak istiyorum. Olamazsam babam gibi leblebici olmak istiyorum" dedi.

AFYONKARAHISAR'IN SANDIKLI ILCESINDE BUYUK DEDESININ 181 YIL ONCE BASLADIGI LEBLEBICILIGI YASATMAYA CALISAN ZAFER YEGEN (SOLDA), ISINI 25 YILLIK CIRAGI ISMAIL SENTURK'E (SAGDA) OGRETTI. USTASININ DUKKANINDA TUM ISLERI YAPAN ISMAIL SENTURK, "ESKIDEN 45- 50 LEBLEBICI VARMIS ILCEMIZDE, SIMDI BU ISI YAPAN 6 KISIYIZ" DEDI.(FOTO:SANDIKLI-DHA)

AFYONKARAHISAR'IN SANDIKLI ILCESINDE BUYUK DEDESININ 181 YIL ONCE BASLADIGI LEBLEBICILIGI YASATMAYA CALISAN ZAFER YEGEN (65), ISINI 25 YILLIK CIRAGI ISMAIL SENTURK'E (FOTODAKI) OGRETTI. USTASININ DUKKANINDA TUM ISLERI YAPAN ISMAIL SENTURK, "ESKIDEN 45- 50 LEBLEBICI VARMIS ILCEMIZDE, SIMDI BU ISI YAPAN 6 KISIYIZ" DEDI.(FOTO:AHMET DAGLI/SANDIKLI-DHA)

AFYONKARAHISAR'IN SANDIKLI ILCESINDE BUYUK DEDESININ 181 YIL ONCE BASLADIGI LEBLEBICILIGI YASATMAYA CALISAN ZAFER YEGEN (65), ISINI 25 YILLIK CIRAGI ISMAIL SENTURK'E (OGLU ZAFER ILE) OGRETTI. USTASININ DUKKANINDA TUM ISLERI YAPAN ISMAIL SENTURK, "ESKIDEN 45- 50 LEBLEBICI VARMIS ILCEMIZDE, SIMDI BU ISI YAPAN 6 KISIYIZ" DEDI.(FOTO:AHMET DAGLI/SANDIKLI-DHA)

AFYONKARAHISAR'IN SANDIKLI ILCESINDE BUYUK DEDESININ 181 YIL ONCE BASLADIGI LEBLEBICILIGI YASATMAYA CALISAN ZAFER YEGEN (65), ISINI 25 YILLIK CIRAGI ISMAIL SENTURK'E OGRETTI. (FOTO:AHMET DAGLI/SANDIKLI-DHA)

AFYONKARAHISAR'IN SANDIKLI ILCESINDE BUYUK DEDESININ 181 YIL ONCE BASLADIGI LEBLEBICILIGI YASATMAYA CALISAN ZAFER YEGEN (65), ISINI 25 YILLIK CIRAGI ISMAIL SENTURK'E OGRETTI. (FOTO:AHMET DAGLI/SANDIKLI-DHA)

AFYONKARAHISAR'IN SANDIKLI ILCESINDE BUYUK DEDESININ 181 YIL ONCE BASLADIGI LEBLEBICILIGI YASATMAYA CALISAN ZAFER YEGEN (65), ISINI 25 YILLIK CIRAGI ISMAIL SENTURK'E OGRETTI. (FOTO:AHMET DAGLI/SANDIKLI-DHA)

AFYONKARAHISAR'IN SANDIKLI ILCESINDE BUYUK DEDESININ 181 YIL ONCE BASLADIGI LEBLEBICILIGI YASATMAYA CALISAN ZAFER YEGEN (65), ISINI 25 YILLIK CIRAGI ISMAIL SENTURK'E (39) OGRETTI. ISMAIL SENTURK DE OGLUNUN ISMINI 'ZAFER' KOYARAK VEFASINI GOSTERIRKEN, BOS ZAMANLARINDA 10 YASINDAKI OGLUNU DA IS YERINE GETIREREK MESLEGI OGRETIYOR. (FOTO:AHMET DAGLI/SANDIKLI-DHA)

Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar), (DHA)

 
Yüksek binaların çatılarında 100 TL'ye kar temizliği
 
İzmir'i sağnak vurdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP Genel Başkanı Uysal'dan Bolvadin'e ziyaret
DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, çıkan yangında 10'dan ...
'Oğlunu iyileştireceğim' diyen kişiye 11 bin 500 lira kaptırdı
AFYONKARAHİSAR'ın Şuhut ilçesinde yaşayan Salim Kartop (61), psikolojik ...
TIR'la kamyonet çarpıştı
AFYONKARAHİSAR'ın Dinar ilçesinde TIR ile kamyonetin çarpıştığı kazada ...
 
Meksikalı Reyes Afyonkarahisar'a hayran kaldı
MEKSİKA'dan Türkiye'ye gezmeye gelen Fernando Reyes (38), "Özellikle Afyonkarahisar'ın ...
Karlı dağlarda yiyecek arayan yılkı atları görüntülendi
AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ve Şuhut ilçeleri sınırlarındaki Kumalar Dağı'nda ...
Afyonkarahisar'da aranan 16 şüpheli yakalandı
AFYONKARAHİSAR'da polisin düzenlediği operasyonda çeşitli suçlardan aranan ...
 
FETÖ şüphelisi sahte kimlikle yakalandı
AFYONKARAHİSAR'ın Bolvadin ilçesinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye ...
Afyonkarahisar'da fuhuş baskını
AFYONKARAHİSAR'da polisin bir eve yaptığı fuhuş baskınında 3'ü kadın yabancı ...
Sandıklı'da 'su kabağı işlemeciliği kursu'
AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı ilçesinde 'su kabağı işlemeciliği' kursu başladı. ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva