Retina dekolmanı hastalığı nedeniyle 1987'de görme yetisini kaybeden Selim Çakır, İstanbul Altı Nokta Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nin santral bölümünde eÄŸitim aldıktan sonra, 2001 yılında, İnegöl Devlet Hastanesi'nin santralinde taÅŸeron iÅŸçi olarak çalışmaya baÅŸladı. Ortaokul 1'inci sınıftan sonra eÄŸitimine ara veren evli ve 2 çocuk babası Çakır, eÅŸi ve çocuklarının desteÄŸiyle önce ortaokulu ardından da liseyi dışarıdan bitirdi. 2012 yılında KPSS'ye giren Selim Çakır, hedefine ulaşıp, çalıştığı İnegöl Devlet Hastanesi'ne Veri Hazırlama Kontrol Memuru olarak atandıktan sonra santralde çalışmaya devam etti. Çakır, tüm hastane personelinin dahili ve cep telefonları, Bursa'daki tüm hastaneleri, eczaneleri, saÄŸlık ocaklarını, kamu kurum ve kuruluÅŸlarının numaralarını ezbere biliyor.
'GÖRME ENGELİMDEN DOLAYI, BU YÖNÜM GELİŞTİ'
3 Aralık Engelliler Günü'nü kutlayan Selim Çakır, herkesin engelli adayı olduÄŸunu belirterek, "Yaklaşık 1300 dahili, 700 harici numara ezberimde. Hangi personelimiz hangi dahilide duruyor, ilçemizdeki tüm resmi kuruluÅŸlar, Bursa genelindeki hastanelerimiz, bazı hastanelerimizle baÄŸlantılı olan resmi kuruluÅŸlar, eczanelerimiz, saÄŸlık ocaklarımız, özel bankalar, bunların tamamının numaraları hafızamda var. Hastanemizde çalışan uzman, pratisyen, doçent doktorlarımızın, hastane personelimizin, ev ve cep telefonları da ezberimde. Görme engelimden dolayı bu yönüm geliÅŸti" diye konuÅŸtu.
'HAYATI SEVİN, YILMAYIN VE MÜCADELEYİ BIRAKMAYIN'
Engellilerin hayattan kopmamaları gerektiÄŸini vurgulayan Çakır, ÅŸunları söyledi:
''Bizler doÄŸuÅŸtan engelli olmayabiliriz, ben de öyle birisiydim. 19 yaşından sonra görme engelli oldum. Görme engelime raÄŸmen yılmadım. Mücadele verdim. Kadere boyun eÄŸmedik, bununla yaÅŸamayı öÄŸrendik. Hayat sürprizlerle dolu. Buna raÄŸmen birtakım ÅŸeyleri baÅŸarıyoruz. Zorlukları da var tabii ki. Çalışma arkadaÅŸlarım benim hafızama güvendikleri için sıkıntı yaÅŸamıyoruz. İnsan neye mecbur kalırsa o konuda uzmanlaşıyor. Yani bir görme engeli, insanda kulak duyusunu ve hafıza yapısını daha da güçlendiriyor. Her engeli olan ya da normal olan vatandaÅŸ bunu baÅŸaramayabiliyor. Bunu baÅŸarıp bu noktaya gelebildiÄŸim için çok mutluyum. İnÅŸallah engelli arkadaÅŸlara güzel bir örnek olurum. Görüp de hiçbir ÅŸey yapmayan insanlara görmeyip yaptıklarımı göstermek istiyorum. Toplum içerisinde engelli vatandaÅŸların bir iÅŸi kolay kolay yapamayan ve birçok ÅŸeyde faydalı olmayan imajı vardı. Ben bunu yıkmak istedim. Birtakım ÅŸeyleri baÅŸararak, bir yerlere gelmek istedim. Hayatta bir amacınız olsun. SaÄŸlıklısınız ama engelli olmayacağınız anlamına gelmez. Her saÄŸlıklı insan engelli adayıdır. Hayatı sevin. Kaybettikten sonra tedavisi veya tamiri mümkün olmuyor. Yılmayın, mücadeleyi bırakmayın."





Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), (DHA)