Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
25 Haziran 2015 Perşembe - 10:19

Seçim ekonomiyi bozdu

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın 'ekonomi' üzerine meclis üyelerinin katılımıyla yaptığı ankette, seçim sürecinin yaşandığı son üç aydaki veriler ve beklentiler kötü çıktı. İş dünyası temsilcileri bu yıl ekonomide en büyük risk olarak siyasi istikrarsızlık ve gerginliği gösterdi.

Seçim ekonomiyi bozdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO haziran ayı meclis toplantısında yapılan ankette, işadamlarına genel ekonomik duruma ilişkin sorular yöneltildi. Elektronik ankette son 3 aya ilişkin iş dünyasının temsilcileri satışları ve tahsilatın olumsuz yönde olduğunu bildirdi. Son 3 aydaki satışların önceki döneme göre durumu hakkında işadamlarının yüzde 10'u 'çok olumsuz', yüzde 36'sı 'olumsuz', yüzde 28'i de 'aynı' olarak yanıt verdi. Aynı şekilde tahsilata yönelik yanıtları yüzde 14,4'ü 'çok olumsuz, yüzde 43'ü 'olumsuz', yüzde 29'u da 'aynı' olarak yanıtladı.

ÇALIŞAN AZALIYOR

Ankette, iş dünyasının yüzde 30'unda çalışan sayısının 2014'e göre azaldığı, yüzde 42'sinde değişiklik olmadığı sonucu çıktı. Kredi kullanımının ise yüzde 11 azaldığı, yüzde 21'inin de kullanmadığı belirlendi. Piyasadaki durgunluk ve tahsilat sorunlarının en önemli nedenleri ise yüzde 28'le 'belirsizlik', yüzde 22 ile 'siyasi gerilim', yüzde 12 ile 'turizmde yaşananlar' ve güven kaybı, enflasyon, yüksek faiz gösterildi. 

EKONOMİDE BEKLENTİ 'OLUMSUZ'

Bu yılın geriye kalan dönemi içinse iş dünyası temsilcilerinin yüzde 52,2'si 'olumsuz' bir tablo bekliyor. Yüzde 8,9'u 'çok olumsuz', yüzde 22,2'si de değişmeyeceğini düşünüyor. Olumlu beklenti içindekilerin oranı ise sadece yüzde 4,4. Çok olumlu tablo bekleyen ise yok. 2015 yılında Türkiye ekonomisindeki en büyük risk ise yüzde 55,6 ile siyasi istikrarsızlık ve gerginlik gösterildi. Diğer riskler ise döviz kurundaki dalgalanma, uluslararası imaj, durgunluk, Suriye ev Irak'taki iç savaş, enflasyon ve tahsilat olarak sıralandı. 

TURİZMDEKİ DÜŞÜŞ 

Yılın ilk 5 ayında tüm sektörlerde ciddi maliyet artışı yaşandığının da ortaya konulduğu ankette, buna en önemli etken olarak döviz kuruna bağlı artışlar olarak dikkat çekti. Sektörlerin en önemli sorunları turizmdeki düşüş, durgunluk, tahsilat, yüksek vergi, vasıflı eleman, kayıt dışı, zincir mağazalar şeklinde sıralandı. 

TİCARETTE CADDE GÖSTERİLERİ

Antalya ticaretini canlandırmak için en iyi etkinlik önerisiyse akşam ticaretinin teşviki oldu. Diğer önerilerse cadde gösterileri, toplu indirim kampanyaları, turistler için alışveriş katalogu, alışveriş fuarı şeklinde. Antalya ticareti için en iyi proje konularıysa estetik yaratacak görsel düzenlemeler, kent merkezinde güvenliği artıracak önlemler, ulaşım ve park sorunlarının çözümü, yaya bölgelerinin artırılması, toplu işyerleri, yanlış uygulamalara denetim ve sert cezalar olarak gösterildi. 

TARIM VE TURİZMDE PROJE ÖNERİLERİ

Antalya tarımı içinse en önemli proje konusu üretim planlamasıyla bölgesel üretim kotaları getirilmesi çıktı. Organize tarım bölgeleri, üretici birliklerinin güçlendirilmesi, modern sera teşviklerinin artırılması, arazi toplulaştırmanın hızlandırılması, üretim kalitesinin denetimi, üretim desteklerinin artırılması da öne çıktı. Turizmde ise Çin ve Hindistan gibi yeni pazarlara açılım en önemli proje konusu olarak gösterildi. Diğer başlıklar kültür turizmi için tarihi yerlerin restorasyonu, sağlık turizmi ve kırsal turizmin geliştirilmesi, kış aylarında SGK primi indirimi, charter uçaklara boş koltuk desteği, alkollü içkilerde vergi indirimi, sahil şeridinde yeni yatırımlara izin verilmemesi olarak sıralandı. İnşaat sektöründe ise iş dünyası temsilcilerinin yarısına yakını kentsel dönüşüm master planı hazırlanması ve uygulanmasını talep etti.


ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI'NIN 'EKONOMI' UZERINE MECLIS UYELERININ KATILIMIYLA YAPTIGI ANKETTE, SECIM SURECININ YASANDIGI SON UC AYDAKI VERILER VE BEKLENTILER KOTU CIKTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Topçu'dan 14'üncü heyecan
 
Kumaşlar batikle renkleniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Topçu'dan 14'üncü heyecan
ANTALYALI sanatçı Ayşe Topçu, 14'üncü kişisel resim ve seramik sergisini ...
Renkli, neşeli, keyifli sergi
RESSAM Serpil Kocabaş'ın resim eğitimi verdiği Serpil'in Resim Atölyesi'nin ...
Ünlülerin fotoğrafçısı sergi açtı
TÜRK sinemasının ünlü isimlerinin 1960'lı yıllardan günümüze kadar Bella ...
 
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde otomobilin aydınlatma direğine çarptığı kazada, sürücü yaralandı.
Şehit aileleri ve gaziler iftarda buluştu
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde düzenlenen iftar yemeğinde şehit aileleri ve gaziler bir araya geldi.
Sahte doktor ve iki ortağı dolandırıcılıktan tutuklandı
ANTALYA'da satın aldıkları otomobilin parasını ödemeden başkasına satmaya ...
 
Antalyalı iki genç kanat yurt dışına gidiyor
TÜRK Hava Kurumu (THK) tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası Hava ...
Jandarmadan kenevir operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde jandarmanın bir eve yaptığı baskında saksılara ...
Diyetisyen Yelda Kahvecioğlu'nun adı doğduğu sokakta yaşatılıyor
İSTANBUL'da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren diyetisyen 30 ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva