Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 Kasım 2018 Cuma - 10:18

Serada domates gibi balık yetiştiriliyor

ÖRTÜ ALTINDA başta domates olmak üzere birçok sebzenin üretimiyle Türkiye'nin merkezi olan Antalya'daki seralarda, yılda 5 milyona yakın süs balığı üretiliyor.

Serada domates gibi balık yetiştiriliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'de örtü altı sebze yetiştiriciliğinin 270 bin dekar alanla yüzde 40'ına sahip Antalya'da, yıllık 6 milyon tona yakın üretimle hem Türkiye'nin ihtiyacı karşılanıyor hem de 100'e yakın ülkeye yaş meyve sebze ihraç ediliyor. Örtü altında sebze üretimiyle Türkiye'nin merkezi Antalya, örtü altında başka üretimle daha öne çıkmaya başladı. Kentteki seralarda, yılda 5 milyona yakın süs balığı üretiliyor. Antalya'da 1990'lı yıllarda kurulan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nde, 2000'lerin başından itibaren açık havuzlarda başlanan sazan, alabalık, çipura üretimine akvaryum balıkçılığı da eklendi. Kepez'de bulunan tesislerinde 5 dönüm havuz sera kuran enstitü, Türkiye'nin ithalata dayalı sektörlerinden biri olan akvaryum balıkçılığında hem özel sektöre örnek oldu hem de yılda 700 bine yakın akvaryum balık çeşidinin üretimine devam ediyor.

6 TÜRDE ÜRETİM

Enstitü Müdürü Mahir Kanyılmaz, lepistes, ciklet, Japon balığı, moli, zebra ve melek türünün 20 çeşidinde yılda 700 bin akvaryum balığı üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti. Kanyılmaz, "Akvaryum balıklarının üretimine 2000'li yıllarda başladık. Bu balıklar tropikal iklim balığı ve dolayısıyla ılık suda yetiştirmek gerekiyor. Biz kurulu 5 dönüm havuzlu seramızda Türkiye'de ilk olarak üretime başladık ve özel sektöre de model olduk" dedi.

ORTUALTINDA BASTA DOMATES OLMAK UZERE BIRCOK SEBZE URETIMIYLE TURKIYE'NIN MERKEZI OLAN ANTALYA, SERA URETIMINDE COK BILINMEYEN BIR URUNUN DAHA MERKEZI KONUMUNDA. ENSTITU MUDURU MAHIR KANYILMAZ, LEPISTES, CIKLET, JAPON BALIGI, MOLI, ZEBRA VE MELEK TURUNUN 20 CESIDINDE YILDA 700 BIN AKVARYUM BALIGI URETIMI GERCEKLESTIRDIKLERINI BELIRTTI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA 5 MİLYON ADET ÜRETİLİYOR

Enstitünün seradaki akvaryum balık üretimini görüp yatırım yapan özel sektörün, ağırlıklı olarak Hatay, Adana, Mersin ve Antalya'ya kadar olan Akdeniz bandında yıllık 20 milyon adede yakın üretimi olduğunu belirten Kanyılmaz, en yoğun üretiminse Antalya'da 20-25 dönümde gerçekleştiğini kaydetti. Antalya'daki yıllık toplam akvaryum balığı üretim miktarının 5 milyon adet civarında olduğunu belirten Kanyılmaz, "Biz ürettiğimiz 700 bin balığın tamamını yurtiçinde akvaryumculara ve hobicilere satıyoruz" diye konuştu.

40 MİLYON BALIK İTHAL EDİYORUZ

Türkiye'nin bugünkü akvaryum balığı miktarının yıllık 40 milyon adet ve 10 milyon doların üzerinde olduğuna işaret eden Kanyılmaz, özel sektöre de yatırım çağrısında bulundu. Akvaryum balığı üretiminin artırılabileceğini aktaran Kanyılmaz, "Sektörün beklenen ilerlemeyi, gelişmeyi yapması durumunda yakın pazarlar olan Avrupa, Ortadoğu, Türki cumhuriyetlerine önemli ihracat potansiyeli ve şansı bulunuyor" dedi.

YILDA 300 BİN LİRA KAR

Akvaryum balıkçılığı yatırımıyla ilgili bilgi de veren Kanyılmaz, 1 dönüm seranın maliyetinin havuzuyla birlikte 30 ile 70 bin lira arasında değiştiğini, en az 2- 3 dönüm yatırım önerisinde bulunduklarını söyledi. Kanyılmaz, "Örneğin 3 dönüm serada balık üretimi yapan bir kişinin yıllık 600 bin lira civarında cirosu olabilir. Düzgün, tam hedeflenen şekilde yaptığında da 100 bin lira ile 300 bin lira arasında bir kar oranı olabilir" diye konuştu.

YILDA 8 MİLYON BALIK

Serada üretimle tropik tür olan bu balıkların kış mevsiminde soğuktan etkilenmeden, ölmeden büyümeleri ve üremelerinin sağlandığını belirten Kanyılmaz, "Büyüme dönemini 6 aydan 10-12 aya kadar çıkartabiliyoruz, aynı sebzede olduğu gibi. Sera üretiminin haricinde açık havuzlarımızdaki üretimle birlikte toplam yıllık akvaryum balığı üretimi 1 milyon adet civarında. Ayrıca sazan başta olmak üzere sofralık balık türleriyle birlikte yılda 8 milyon adet civarında balık üretimi yapıyoruz" dedi. 

ORTUALTINDA BASTA DOMATES OLMAK UZERE BIRCOK SEBZE URETIMIYLE TURKIYE'NIN MERKEZI OLAN ANTALYA, SERA URETIMINDE COK BILINMEYEN BIR URUNUN DAHA MERKEZI KONUMUNDA. ANTALYA'DAKI SERALARDA YILDA 5 MILYONA YAKIN SUS BALIGI URETILIYOR.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ORTUALTINDA BASTA DOMATES OLMAK UZERE BIRCOK SEBZE URETIMIYLE TURKIYE'NIN MERKEZI OLAN ANTALYA, SERA URETIMINDE COK BILINMEYEN BIR URUNUN DAHA MERKEZI KONUMUNDA. ANTALYA'DAKI SERALARDA YILDA 5 MILYONA YAKIN SUS BALIGI URETILIYOR.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
Rally Antiphellos Kaş'ta başladı
 
Çocuğa istismar sanığı: Terbiyeli olduğu için ona dondurma ısmarladım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Döşemealtı'nda villaya baskın
Antalya polisi, Döşemealtı İlçesi’nde kiraladıkları bir villada sahte ...
Antalya Serik'te tapu sevinci
ANTALYA'nın Serik ilçesinde mülkiyet sorunu çözülen Orta Mahalle'de hak ...
Hisarcıklıoğlu'nun helikopteri turizmciden
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
 
Sayıştay tesisleri çatısındaki yangın hasara neden oldu
ANTALYA’nın Manavgat ilçesindeki Sayıştay Dinlenme Tesisleri’nin çatısında ...
Antalya'da otobüste taciz kavgası kameralara böyle yansıdı
ANTALYA'da halk otobüsünde bir kişi, yanındaki 10 yaşındaki kızını elle ...
Kız kardeşiyle konuşan kişiyi bıçakladı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde E.K. kız kardeşiyle konuştuğu gerekçesiyle ...
 
Antalya'da Cadılar Bayramı kutlandı
ANTALYA'nın tarihi Kaleiçi sokaklarında gencinden yaşlısına herkes korkutucu ...
Kırcami planlarına yargıdan iptal
ANTALYA'nın yıllardır yılan hikayesine dönen Kırcami planlarına yönelik ...
Antalya uçağı ilk kez İstanbul Havalimanı'na indi
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete sokulan ve dün Ankara, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva