Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
29 Ocak 2018 Pazartesi - 12:02

Sezaryen doğumu tercih eden doktor ve hastanelere takip

ANTALYA İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, endikasyon olmadığı sürece normal doğum yerine sezaryen doğum tercih eden doktor ve hastaneleri takip ettiklerini söyledi.

Sezaryen doğumu tercih eden doktor ve hastanelere takip
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, 2002 yılında, sağlık alanında uluslararası örgütlerle yakın çalışma ile sağlıkta dönüşümün başladığını söyledi. 2002'yi istatistiklerinin başlangıç yılı olarak ele alan Ünal Hülür, o dönem Antalya'da 600 uzman hekim varken, bugün itibarıyla 1.9 katlık artışla 1185 uzman hekim olduğunu söyledi. Sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı 15 bin 376 personel bulunduğunu belirten Hülür, anne ölüm oranı ve bebek ölüm hızının sağlıkta etkinliği gösteren iki önemli kriter olduğunu söyledi. Hülür, "Anne ölümü Türkiye'de 2002 yılında 100 binde 61 iken, Antalya'da 41.7 idi. Şu anda Türkiye ortalaması 14.7, Antalya'da bu oran 5.6'ya düştü. Bebek ölüm hızı 2002 yılında binde 29 iken Antalya'da 17.6 idi. Şu anda Antalya'da bu rakam 4.4, Türkiye'de 7.5'e düştü. Antalya'da Sağlık Bakanlığı'nın hedeflediği rakamlara ulaştık. Antalya olarak bundan sonra yapacağımız şey, bu oranları muhafaza etmek" diye konuştu.

SEZARYEN DOĞUMLAR TAKİP ALTINDA

Kamu hastanelerinin sezaryen doğum sayısının düşüklüğü bakımından iyi, özel sektör hastanelerinin bu anlamda iyi olmadığını dile getiren Hülür, "Hastaneleri ve hekimleri bu konuda takip ediyoruz. Çünkü olması gereken normal doğumdur. Normal ve sezaryenle doğan bebekleri kıyaslarsak tıbbi, fizyolojik ve ruhsal problemler açısından normal doğumların daha avantajlı olduğunu biliyoruz. Artık normal doğumda ağrısız yöntemler konuşulmaya başlandı. Sezaryen, tıbbi bir endikasyon yoksa konforlu bir doğum değil. Bunun takipçisiyiz. Antalya'da kamu ve özel hastanelerde yapılan sezaryen doğumların oranı yüzde 34. Sezaryen doğumun yüzde 18'lere kadar inmesini istiyoruz" dedi.

10 BİN KİŞİYE 30 YATAK

Ünal Hülür, Antalya'da 2014 yılında nitelikli yatak sayısı yüzde 54 iken şu anda yüzde 85 oranlarına ulaşıldığını belirterek, bu rakamların Sağlık Bakanlığı'nın yataklarına ait olduğunu aktardı. Hülür, şöyle devam etti:

"Eskiden hastanelerde özel odalar vardı, şimdi bizim bütün yataklarımız özel. Odalarda tuvalet ve banyo var, en fazla 2 yatak var. Antalya'da Atatürk Devlet Hastanesi ve Kumluca'daki hastane buna uymuyor. Buradaki düzenlemelerden sonra oranımız çok daha artacak. Avrupa'da 10 bin kişiye 35 yatak düşüyor. Antalya'da bu rakam 30, hedefimiz 35. Yeni yatırım planındaki hastanelerde bu hedefe ulaşacağız."

İLK TERCİH AİLE HEKİMLERİ OLMALI

Türkiye'de 1000 nüfusa bir uzman doktor düşerken Antalya'da 830 kişiye bir uzman doktor düştüğünü kaydeden İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, 2017 yılında Antalya'da 13 milyon muayene gerçekleştiğini söyledi. Bu muayenelerden 8.5 milyonunun Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, 1.7 milyonunun üniversite hastanesinde, 2.7 milyonunun ise özel hastanelerde gerçekleştiğine dikkati çeken Hülür, Türkiye'de bir kişinin sağlık kurumunu ortalama yılda 8 kez kullandığını vurguladı. Hülür, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yılda 8 defa muayene olan vatandaş 5 kez hastaneye, 3 kez de aile hekimine gitmiş. Biz bunun tersini istiyoruz. Kullanım ile ilgili bir çelişki var. Hastalarda şöyle bir algı var, hastanelere gidince daha çok tetkik beklentisi var. Ama önemli olan koruyucu hekimliktir. Birinci basamakta daha fazla hekimin aile ile yakın olmasını istiyoruz. Vatandaşların ilk etapta acil bir durum yoksa aile hekimlerine gitmelerini istiyoruz. Böylece hastanelerdeki yoğunluk azalacaktır."

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)

 
İşte Grammy'i kazananlar
 
Go-kart aracında yaşamını yitirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu kentin sahibi misin?
Dursun GÜNDOĞDU yazdı
SP'li Aydın: Operasyonun bu kadar gündemde olması, bizi işkillendiriyor
SP Antalya İl Başkanlığı tarafından genel seçime yönelik çalışmaların ...
Tekerlekli azrail
ANTALYA'da, plakasız otomobilin sürücüsü, aracın arkasına yüklediği yaklaşık ...
 
Oyunculara galada seyirci şoku
ÖLÜMLÜ Dünya filminin Antalya galasına katılan oyuncular karşılarında ...
Kemer'de kaza; 3 yaralı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde kamyonetin yol ortasındaki beton bariyere ...
Tuncay Özkan; 'Ya bir yol bulacağız ya da...'
CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, son dönem birçok kişinin Atatürk'ü ...
 
Kar dediler çamur çıktı
Kepez Belediyesi, günlerdir 'Kar Şenliği' diye ilçedeki çocukları büyük ...
Muratpaşa'nın kreşine Münir Özkul adı...
MURATPAŞA Belediyesi'nin Bayındır Mahallesi'nde inşaatı devam eden sosyal ...
Ve mutlu bir başlangıç
Ezgü Ailesi'nin mutlu günü...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva