TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
17 Temmuz 2019 Çarşamba - 11:57

Sıcak krampları, sıcak bitkinliği, sıcak çarpmasına dikkat

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Oktay, sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması konularında uyarılarda bulundu.

Sıcak krampları, sıcak bitkinliği, sıcak çarpmasına dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Prof. Dr. Cem Oktay, hava sıcaklığının yükseldiği dönemlerde herkesin sıcağa bağlı oluşabilecek rahatsızlıkları erken tanıması ve uygun ilk yardım müdahalelerinin yapılmasının önemini vurguladı. Sıcak kramplarının, kasların istem dışı ağrılı kasılması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cem Oktay, “Sıklıkla baldır, kol, karın ve sırt kasları kasılır. Krampların nedeni sıcak havada aşırı egzersizle beraber terleme yolu ile sıvı ve tuz kaybıdır. Ciddi bir durum olmamakla birlikte vücudun aşırı ısınmaya başladığının ilk işaretidir. İlk yardımda hastayı serin bir ortama taşımak, istirahat ettirmek ve elektrolit- karbonhidrat karışımı içeren sıvılar içirmek ön plandadır. Bu sıvılar meyve suları, süt veya sporcu içecekleri olarak satılan ve dengeli elektrolit solüsyonları içeren ürünlerdir. Bunlar mevcut değilse, su içmesi sağlanmalıdır. Ağrılı kasları germek, buz uygulamak veya masaj yapmak yararlı olabilir. Belirtiler kayboluncaya kadar egzersiz yapılmamalı" diye konuştu.

SICAK BİTKİNLİĞİ ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Egzersize bağlı aşırı terleme yolu ile vücuttan tuz ve su kaybı sonucu 'sıcak bitkinliği' oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Cem Oktay, “Belirtiler çoğu kez aniden başlar. Bulantı, kusma, halsizlik, kas krampları, baş ağrısı, bitkinlik ve aşırı terleme görülür. Ciddi bir durumdur. Bir sonraki aşama olan sıcak çarpmasına hızla ilerleyebilir ve bu durum ölümcül olabilir. Sıcak bitkinliğinde hasta serin bir ortama alınmalı, yatırılmalı, elbiseleri mümkün olduğu düzeyde çıkartılmalı, ılık su püskürtülerek serinletilmeli, ılık elektrolit içeren içecekler içmesi teşvik edilmelidir. Hasta kısa sürede düzelse bile bir sağlık kuruluşuna gitmesi tavsiye edilmelidir. Durumu kötüleşiyorsa 112 acil sağlık hizmetleri aranarak sağlık ekibi çağrılmalıdır" dedi.

ACİL DURUM SICAK ÇARPMASI

Sıcak çarpması olayının gerçek acil bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cem Oktay, şu bilgileri verdi:

“Bu durumda, artık merkezi sinir sistemi de etkilenmiştir. Beyinde vücut sıcaklığını düzenleyen 'termostat' görevini yapamamaktadır. Vücut sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkar. Baş ağrısı, sersemlik hissi, bilinç değişikliği, bayılma, sara nöbeti gibi belirtiler eklenir. Terleme artık durmuştur. Cilt çok sıcak ve kırmızıdır. Tüm organ sistemleri hızla iflas etmeye, çalışmamaya başlar. Solunum başlangıçta derin ve nabız hızlıyken tedaviye başlanmazsa solunum yüzeyselleşir ve nabız yavaşlar, zayıflar. Bu durumda hemen 112 acil sağlık hizmetleri aranarak ambulans ve sağlık ekibi çağrılmalıdır. İlk yardım olarak hemen hasta soğutulmaya başlanmalıdır. Kişi hemen serin bir ortama alınmalıdır. Elbiseleri mümkün olduğunca çıkartılmalıdır. Islak bir çarşaf sarılıp klima veya vantilatör ile kişi soğutulmaya çalışılır veya sağlık ekibi gelinceye kadar spreyle ılık su püskürtülebilir. Ateş düşürücü ilaç bu durumda etkili olmayacağından verilmesi gerekmez. Hastanede tedavi ve damardan sıvı verilmesi gereklidir, hasta ağızdan bir şey içirilmeye zorlanmamalıdır."

RİSK ALTINDA OLANLAR

Prof. Dr. Oktay, özellikle bebekler ve küçük çocuklar, 65 yaş üstü kişi kişiler, aşırı şişman kişiler, bakım hastaları, şeker hastaları, kalp ve hipertansiyon hastaları ile depresyon, uykusuzluk veya dolaşım bozukluğu için ilaç kullanan hastaların risk altında olduğunu kaydetti.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Öncelikle sıcak havalarda kişinin kendisini korumasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Oktay, “Hava durumunu ve yetkililerin uyarılarını takip edin. Özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş altında kalınmamalı, aşırı egzersizden kaçınılmalı. Mümkün olduğunca klimalı alanlarda vakit geçirilmeli. Sıvı alımı ihmal edilmemeli. Sıvı almak için susamayı beklemeyin. Sıcak ortamda çalışılıyorsa, saatte 2-4 bardak su için. Alkol ve kafein içeren içecekler aşırı miktarda alınmamalı. Vücuda sıkıca yapışmayan bol, dökümlü, pamuklu ve açık renkli elbiseler tercih edilmeli. Dışarı çıkmak zorundaysanız geniş siperli şapkalar giymek ve gözlük takmak, şemsiye kullanmak, yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri sürmek yararlıdır. Sıcak bitkinliği belirtileri hissedilmeye başlanırsa, hemen serin bir ortama geçilmeli, klima veya vantilatör yardımı ile serinlemeye çalışılmalı" diye konuştu.

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
Antalya'da konut satışları yüzde 36 düştü
 
5'inci kattan atlayan genç kız hayatını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da konut satışları yüzde 36 düştü
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Antalya'da konut satışları ...
Ayak bastı parası bir tek bizde yok
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in “Türkiye'ye gelen ...
Büyükşehir'den Varsak Yaylasına otobüs seferi
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi bunaltıcı yaz aylarında 'Yayla Zamanı' sloganıyla ...
 
Antalya’nın Maldivleri’nde 'kirlilik' tehlikesi
BEYAZ kumu, pırıl pırıl denizi, kıyılarında Akdeniz fokları ve orfozlara ...
Festivale gelen İranlı turistlere bilet şoku
ANTALYA'da düzenlenen bir festivale İran'dan gelen turistler iddiaya göre ...
Acar ailesinin mutlu günü
ANTALYA'nın Demre ve Kaş ilçelerinde uzun yıllardır gazetecilik yapan ...
 
Tarihi Likya Yolu'nda kaybolan gençleri jandarma buldu
ANTALYA'nın Demre ilçesinde, tarihi Likya Yolu'nda yürüyüş yaparken kaybolan ...
Turizm cennetinde uyuşturucu operasyonları
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde polis ekiplerinin operasyonlarında 560 gram ...
Sıcaktan ölen köpeğin sahibine 7 bin 802 lira ceza
ANTALYA'da, evin çatısına zincirle bağlanan ve sıcak hava nedeniyle hayatını ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva