Antalya'da kadına yönelik ÅŸiddet, kadın cinayetleri, erken yaÅŸta yapılan evlilikler ve kadının toplumsal statüsünün güçlendirmesi için gerçekleÅŸtirdiÄŸi çalışmalarla alanda öncü kurumlar arasında yer alan MuratpaÅŸa Belediyesi, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) tarafından ilan edilen 25 Kasım Kadına Yönelik Åžiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü'nde özel bir etkinlik düzenledi.
Toplumsal Cinsiyet EÅŸitliÄŸi DerneÄŸi'yle (TOCİN) birlikte Türkan Åžoray Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, derneÄŸin "Feminist ve Profeminist Köylüler" projesi kapsamında DöÅŸemealtı'nın Kovanlık Mahallesi'nde çekilen 'PaylaÅŸtıkça' filminin prömiyeri gerçekleÅŸtirildi. EtkinliÄŸe BaÅŸkan Uysal, eÅŸi Ümran Uysal'la birlikte katılırken CHP İl BaÅŸkanı Nusret Bayar, projeye destek veren İsviçre BüyükelçiliÄŸi'nden MüsteÅŸar Tiziano Balmelli, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluÅŸlarından temsilciler ve filmde rol alan Kovanlık Mahallesi sakinleri de yer aldı.
ORTAK SORUN
Gösterim öncesi, MüsteÅŸar Balmelli konuÅŸmasında öncelikli olarak pandemi koÅŸullarında 'güvenli turizm' çalışmalarıyla önemli sayıda turist ağırlayan Antalya'yı bu baÅŸarısı dolayısıyla kutladı. Balmelli, bu baÅŸarıda yerel yönetimlerin payının yadsınamaz olduÄŸunun altını çizdi. Balmelli, konuÅŸmasının devamında ÅŸiddetin tüm dünyanın ortak sorunu olduÄŸunu belirterek, kadına ve çocuÄŸa yönelik ÅŸiddete karşı kimseyi ikna durumunda olmadıklarını söyledi. MüsteÅŸar Balmelli'nin konuÅŸmasının ardından TOCİN BaÅŸkanı İlyas Ali DaÅŸtan kendisine bir anı plaketi takdim ederken Kovanlık Mahallesi de bölgenin yöresel el dokuması kilimini günün anısına hediye etti.
'NE YAPSAK AZ'
Belediye BaÅŸkanı Ümit Uysal da, 25 Kasım Kadına Yönelik Åžiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü'nün bütün dünyayı düÅŸünceye sevk etmesi gerektiÄŸini söyledi. Birinci ve İkinci Dünya SavaÅŸlarının ardından dünyanın, 20'nci yüzyılın ikinci yarısını çok romantik, çok hümanist, çok paylaşımcı bir ÅŸekilde geçirdiÄŸini belirten BaÅŸkan Uysal, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Burada BM'nin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin dünyaya nüfus etmesiyle kadın hakları, çocuk hakları alanın ve diÄŸer bütün hak kategorilerinde çok iyi, olumlu geliÅŸmeler oldu. Sübjektif görüÅŸ olarak, her iki Dünya Savaşını yaÅŸayan jenerasyonun vefatıyla 21'inci yüzyıl başında büyük bir geriye dönüÅŸ, çatışmalı hal, ÅŸiddet dozunda ve otoriter rejimlerde artış, yükseliÅŸ görülmeye baÅŸlandı. Bu en çok kadınlarımızı, çocuklarımızı etkiliyor. Åžiddet arttıkça sosyal açıdan daha zayıf durumda olan kadınlarımıza, çocuklarımıza yansıyor. Buna karşı mücadele etmek lazım. Mücadeleyi her alanda vermeye gayret ediyoruz. Ama ne yapsak az. Hep daha çok ÅŸey yapmak gerekiyor."
KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ
KonuÅŸmaların ardından Bora Temel ve Hasan SaÄŸ'ın yönetmenliÄŸini yaptığı senaryosu Özlem Önder'e ait bütün iÅŸlerin kadınlar tarafından yapıldığı bir köye, bir yazarın gelmesiyle kadın ve erkek arasında eÅŸitliÄŸin saÄŸlanmasını anlatan 20 dakikalık kısa filmin gösterimi yapıldı.
KADIN SESİ DEĞMİŞ ŞARKILAR
PaylaÅŸtıkça filminin prömiyerinin ardından MuratpaÅŸa Belediyesi'nin 25 Kasım Kadına Yönelik Åžiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü etkinliÄŸi, Fulya Ölmez Zorlu'nun solist olarak katılacağı 'Kadın Sesi DeÄŸmiÅŸ Åžarkılar' konseriyle devam etti.




ANTALYA,(DHA)