Ünlü aktör cinsel saldırı suçlamasıyla gözaltına alındı
Ünlü aktör cinsel saldırı suçlamasıyla gözaltına alındı
Kobra Murat sahne ücretini açıkladı
Kobra Murat sahne ücretini açıkladı
Kurban Bayramı yaklaşıyor! Vatandaş kolları sıvadı
Kurban Bayramı yaklaşıyor! Vatandaş kolları sıvadı
'Bir Cumhuriyet Şarkısı'ndan yeni kareler yayınlandı
"Bir Cumhuriyet Şarkısı"ndan yeni kareler yayınlandı
2 Haziran 2023 Cuma - 12:59

Sınav kaygısı, depremzede öğrencilerde daha fazla

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Ali Erdoğan, sınava girecek öğrencilerin kaygısının, çeşitli olumsuz düşünceler nedeniyle arttığını söyledi. Erdoğan, depremde ailelerini, evlerini, okullarını kaybeden öğrencilerin sınava hazırlık eksikliğinin kaygısını tetiklediğini belirtti.

Sınav kaygısı, depremzede öğrencilerde daha fazla
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Erdoğan, öğrencinin sınav anını düşünmesi ya da sınav ile ilgili herhangi bir şeyle karşılaştığında yaşadığı aşırı stres durumunun, sınav kaygısına neden olduğunu anlattı. Sınav kaygısı olan öğrencilerde sınav düşüncesi aklına geldiğinde ya da sınav esnasında bulantı, terleme, çarpıntı, nefes darlığı, kötü bir şey olacak hissi, gerginlik, huzursuzluk gibi belirtilerin baş gösterdiğini aktaran Doç. Dr. Erdoğan, kaygının kontrolden çıkması durumunda öğrencinin ders çalışma ve sınav performansını belirgin şekilde olumsuz etkilediğini söyledi. Ortaokuldan liseye geçiş, liseden üniversiteye geçiş ve üniversite sonrası memur olarak atanabilmek için KPSS gibi sınavlara giren her yaş grubundaki insanlarda sınav kaygısıyla karşılaştıklarını anlatan Doç. Dr. Erdoğan, sınav kaygısı yaşayan çok sayıda öğrencinin, sınav öncesinde psikolojik destek görmesinin önemli olduğunu dile getirdi.

'SINAVLA İLGİLİ DÜŞÜNCELER ÇOK ÖNEMLİ'

Sınav öncesinde ya da esnasında öğrencilerin olumsuz düşüncelerinin kaygıyı arttırdığına dikkati çeken Doç. Dr. Erdoğan, "Sınav sonucunun korkunç olacağı, sınav sonunda başarısız olmanın kişinin tüm hayatını felakete dönüştüreceği gibi inançlar, sınav kaygısının en önemli nedenidir. Burada kişinin sınavla ilgili atıfları, düşünceleri çok önemli. Sınav; bizim belli bir sürede çalıştığımız durumları, konuları değerlendiren bir durumdur. Bizim kişiliğimizi, karakterimizi ölçen bir durum değildir" dedi.

Ailelerin çocuklar üzerinde kurduğu baskının sınav kaygısını artırdığını söyleyen Doç. Dr. Erdoğan, "Sınavla ilgili sürekli çocuğu tedirgin eden, kaygı duyacağı olumsuz bildirimler vermeleri, sınav kaygısının önemli nedenleridir. Özellikle gençler, aileleri konusunda şu şekilde geri bildirimler veriyor; eğer sınavda başarısız olursa, ailesinin kendisini sevmeyeceğini bu şekilde mesajlar verdiğini iletiyor. Sınavdan önce sürekli olumsuz sözler söylediklerini, çalışmadıklarını, zaten hep başarısız olduğu sözler söylediklerini, bu yüzden kaygılarının arttığını, sınav sonucunda ailelerin kendilerinden uzaklaşacağını söylüyor. Bunlar, sınav kaygısına sebep oluyor" diye konuştu.

DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERDE SINAV KAYGISI ARTTI

Şubat ayında gerçekleşen deprem nedeniyle ailelerini, evlerini, okullarını kaybeden sınava hazırlanan öğrencilerin kaygısının arttığına dikkati çeken Doç. Dr. Erdoğan, "Depremzede gençlerimiz ders çalışma konusunda çeşitli sıkıntılar yaşadı. Bu yüzden sınava hazırlanma konusunda bazı eksiklikleri olabiliyor. Bu eksiklikler de sınav kaygısını artırıyor. Özellikle bu dönemde depremzede bireylerde sınav kaygısını daha fazla görebiliyoruz" dedi.

KAYGIYI AZALTMA YOLLARI

Sınava girecek öğrencilere ve ailelerine kaygıyı azaltmak için tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Öncelikle aileler sınavla ilgili çocuklarını eleştirmesin. Sınavda başarısız olursa yaşayacağı durumlarla ilgili olumsuz geri bildirimler vermeyin. Çocuklarınızı destekleyici olun. Sınav kaygısıyla mücadele etmek için yapılacak önemli noktalar var. Öncelikli olarak düzenli çalışmak önemli. Sınav anını önceden yaşamak açısından deneme sınavları faydalı olabilir. Sınav öncesi sınava atfedilen düşünceleri değiştirme, sınav sonucunun bir felaket olacağıyla ilgili düşünceleri değiştirme önemli. Sınav anında yapabileceğimiz şeyler; iyi bildiğimiz bir alandan başlamak önemli. Çünkü belli alanlarda herkesin yapamayacağı birçok soru var. Çünkü hiç kimse tüm soruları yapabilecek kadar hatırlamayacak. Zor sorular belki arka arkaya gelebilir. O yüzden özellikle yapamadıkça kaygılarının artmaması, bildiği alanlardan başlaması önemli. Sınav esnasında kaygı yoğunlaştığı zaman durup, derin ve yavaş nefes alarak kaygıyı azaltmaya çalışabilirler. Sınav esnasında yoğun kaygı yaşadıklarında gözlerini kapatıp kısa süreli en çok mutlu oldukları, en çok huzur buldukları yeri hayal ederek bu şekilde sınav kaygısını azaltabilirler."

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

 
İŞKUR'dan engelliye hibe desteği
 
Sarıgül: Kılıçdaroğlu'nun yanında olmaya devam edeceğiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz Üniversitesi, yeni bir proje türünü desteklemeye başladı
Akdeniz Üniversitesi, lisans öğrencilerinin projelerde daha fazla yer ...
Kanser hastası annesi ve ablası için dezenfektan geliştirdi
KANSER hastası annesi ve ablasının dezenfektanlara alerjisinden yola çıkan ...
Tazelenme Üniversitesi’nden 82 öğrenci mezun oldu
AKDENİZ Üniversitesi’nde (AÜ) 60+ Tazelenme Üniversitesi İkinci Dönem ...
 
AFAD’dan Mağara Araştırma Topluluğu üyelerine eğitim
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Mağara Araştırma Topluluğu üyeleri olası afetlere ...
Doktor adayı 7 öğrencinin 'IP' hilesi kurula takıldı
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden 7 öğrencinin online yapılan ...
Doç. Dr. Kara'dan aşı uyarısı
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, ...
 
Rektör Özkan Avrupa şampiyonlarını ağırladı
Türkiye’ye hentbol branşında ilk Avrupa Kupası’nı kazandıran Konyaaltı ...
Konservatuvardan halka açık iki etkinlik
Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü ve Sahne ...
27. Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları sonuçları açıklandı
Akdeniz Üniversitesi'nin düzenlediği matematik alanında Türkiye’nin en ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva