Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
8 Şubat 2021 Pazartesi - 11:50

Sivas arısı tescillenip, korunacak

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi tarafından, yetiştiricilerin elinde az sayıda kalmış olan nesli tükenme tehlikesi altındaki Sivas arısının korunması ve tescillenmesi için çalışma başlatıldı.

Sivas arısı tescillenip, korunacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, sayıları azalmakta olan Sivas arısının korunmasına yönelik proje başlattı. Türkiye’nin sahip olduğu zengin bir bitki örtüsü, uygun arazi yapısı ve farklı iklim koşulları sayesinde dünyanın önemli arıcılık merkezlerinden birisi olduğunu söyleyen Daştan, bu koşullar sayesinde ülkenin her köşesinde, hemen her mevsimde arıcılık faaliyetlerinin aksatılmadan sürdürüldüğünü ve arıcılığın gün geçtikçe önemli hale geldiğini belirtti. Dünyadaki koloni sayısı ve üretilen bal miktarı bakımından Türkiye’nin dünya çapında tarımsal arıcılık sektörünün önde gelen aktörlerinden olduğunu, Sivas’ın da arıcılık sektöründe önemli yeri bulunduğunu anlatan Daştan, "Yıl içerisinde Sivas'ta faaliyet gösteren arıcıların yanı sıra gezginci arıcıların da uğrak noktasıdır. Sivas ili taşıdığı çeşitli endemik ve yaygın florası ile arıcılık için oldukça zengin bir yöredir. Sivas ilinde uzun yıllardır varlığını koruyan ve zorlu iklim koşullarına, floral yapıya oldukça iyi uyum sağlamış yerli bal arısı varlığından da söz etmek mümkündür. Arı yetiştiricilerinin daha çok verim elde etmek için yaptıkları bilinçsiz yetiştirmeler ve ithal bal arısı kullanımlarıyla birlikte sayısı oldukça azalmış olsa da sınırlı alanlarda hala korunmaya devam eden ve yetiştiricilerin atalarından, dedelerinden kalmış olan yerli bal arısı genotipi hala mevcuttur" dedi.

'NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ VAR'

Sivas arısının kovan başına bal verimi ve hastalıklara direnç bakımından yetiştiricileri memnun ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Daştan, "Bu yerli bal arısı genotipinin güncel teknolojik ve genetik yöntemlerle araştırılması yapılmamış olup bal verimi ve yaşama gücü potansiyeli de net olarak araştırılarak literatüre kazandırılmamıştır. Yine sınırlı alanlarda yetiştiriciler elinde az miktarda kalan bu arı genotipinin zaman içerisinde neslinin tükenmesi de söz konusudur" diye konuştu.

'KORUNMASINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ'

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, "Biz de ilimizde mevcut olan yetiştiricilerin elinde kalmış olan bu arı ırkını ilk önce koruma altına alarak geliştirilmesi, çoğaltılması ve ıslah parametreleri bakımından çalışma yapmayı planlıyoruz. Merkezimiz de bu alanda faaliyetlerini sürdürecektir ve projelerine Sivas’taki arıcılık sektöründe yer alan diğer kurumlarla birlikte devam edecektir. Ülkemizin 11'inci Kalkınma Planı çerçevesinde de özellikle yerli hayvansal ve bitkisel ırkların korunması, bunların tescil edilmesi, çoğaltılması ve verim değerlerinin artırılmasına yönelik hedefler bulunmaktadır. Dolayısıyla bizim yapacağımız bu çalışma ile birlikte Sivas'ta bulunan yerli arı varlığının korunması ve ıslaha yönelik faaliyetlerin yapılması planlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

SIVAS CUMHURIYET UNIVERSTESI OGRETIM UYESI DOC. DR. SEVGI DURNA DASTAN(FOTOGRAFTAKI) YETISTIRICILERIN ELINDE AZ SAYIDA KALMIS OLAN SIVAS ARISININ NESLININ TUKENME TEHLIKESIYLE KARSI KARSIYA OLDUGUNU BELIRTEREK YURUTTUKLERI PROJE ILE SIVAS ARISININ KORUNMASINI SAGLAYACAKLARINI SOYLEDI. (FOTO: SVAS-DHA)

SIVAS CUMHURIYET UNIVERSTESI OGRETIM UYESI DOC. DR. SEVGI DURNA DASTAN YETISTIRICILERIN ELINDE AZ SAYIDA KALMIS OLAN SIVAS ARISININ NESLININ TUKENME TEHLIKESIYLE KARSI KARSIYA OLDUGUNU BELIRTEREK YURUTTUKLERI PROJE ILE SIVAS ARISININ KORUNMASINI SAGLAYACAKLARINI SOYLEDI. (FOTO: SVAS-DHA)

SIVAS CUMHURIYET UNIVERSTESI OGRETIM UYESI DOC. DR. SEVGI DURNA DASTAN YETISTIRICILERIN ELINDE AZ SAYIDA KALMIS OLAN SIVAS ARISININ NESLININ TUKENME TEHLIKESIYLE KARSI KARSIYA OLDUGUNU BELIRTEREK YURUTTUKLERI PROJE ILE SIVAS ARISININ KORUNMASINI SAGLAYACAKLARINI SOYLEDI. (FOTO: SVAS-DHA)

SİVAS, (DHA)

Etiketler:
 
'Leylek göçü' heyecanı başladı
 
Ankara'da son 1 haftada uyuşturucudan 39 kişi tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Leylek göçü' heyecanı başladı
BURSA'da, her yıl binlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapan, Türkiye’nin ...
Bakan Selçuk'tan yüz yüze eğitim açıklaması
MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Temel gayretimiz ve ilkemiz, deneyimlerimizin ...
Motosiklet üzerinde tehlikeli yolculuk kamerada
KADIKÖY'de motosiklete binen 2 kişi, seyir halindeyken tekerlekli ürün ...
 
8 devesini birbiriyle güreştirerek antrenmanyaptırıyor
ÇANAKKALE'nin Bayramiç ilçesinde deve yetiştiren ve deve güreşi yaptıran ...
Kahvede iskambil oynayan 7 kişiye 13 bin lira ceza
SİVAS'ta, kahvehaneye baskın yapan polis ekipleri, iskambil oynayan 7 ...
Prof. Dr. Özlü: Mutasyonlu virüsle maskenin önemi de arttı
SAĞLIK Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyonlu ...
 
Otomobilin altında kalmaktan saniyelerle kurtuldu
BURSA'da ayağı taşa takılıp, yoldan geçen otomobilin önüne düşme tehlikesi ...
Marmara Denizi'ndeki deniz salyası balıkçıları vurdu
MARMARA Denizi'nde etkili olan deniz salyası nedeniyle Tekirdağlı balıkçılar ...
Prof.Dr. Ertuğrul: 'Mutasyonlu virüsün bulaşma hızı arttı'
ENFEKSİYON Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva