Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
31 Ocak 2018 Çarşamba - 07:35

Skandal... Rezalet... Cinayet...

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nde kanser hastalarına uygunsuz tedavi yapıldığı ve nükleer deneyler sebebiyle radyasyon sızıntısı meydana geldiği belirlendi. Üniversite bugün alelacele bir açıklama yaptı.

Skandal... Rezalet... Cinayet...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Hurdaya ayrılan cihazlarla kanser hastalarına tüm vücut ışın tedavisi uygulandı. Cihazlarla izinsiz nükleer deney yapıldı sızıntı oluştu, o sırada hasta kabul edildi.

Yüz ve kol nakilleriyle ismini dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi, Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nde yürütülen ışınla kanser tedavisi uygulamalarına ilişkin başlattığı soruşturmayla sarsıldı. Yüzlerce kanser hastasını ilgilendiren adli ve idari soruşturmanın sonucunda ise son yılların en büyük sağlık skandalı ortaya çıktı. Raporda cihazlarla izinsiz nükleer deney yapılarak radyasyon sızıntısına neden olunduğu belirlendi. Konuyla ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı.

Profesörlerden oluşan 3 kişilik komisyonun hazırladığı 65 sayfalık soruşturma raporunda; Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Melek Nur Yavuz, Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı eski Sorumlu Fizikçisi Yrd. Doç. Dr. Yiğit Çeçen ve Nükleer Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NUBA) eski Müdürü Prof. Dr. İsmail Boztosun’un görev dönemine (2014-2015) ilişkin ifadeler yer aldı. Yeminli ifadeler ve resmi belgelere göre Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nde, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan radyoterapi cihazları lisanssız olarak çalıştırıldı, hurdaya ayrılan (HEK) cihazlarla tüm vücut hastalarına (TBI) ışın tedavisi uygulandı, ayrıca NUBA tahsis edilen cihazlarla da izinsiz nükleer deney yapılarak radyasyon sızıntısına neden olundu.

DUVARDA SIZINTI VAR UZAK DURUN!

3.5 aylık soruşturma sonunda hazırlanan raporda, kanser hastaları için kritik önem taşıyan tedavi planlarının medikal fizikçi onayı aranmadan tıp öğrencileri tarafından yapıldığı, güvenlik önlemi alınmadan yapılan izinsiz deneylerde foton, nötron sızıntısı yaşandığı, klinikte görevli birçok personel öğrenci ve stajyerin dozimetre (radyasyon ölçer cihaz) kullanmadan görev yaptığı vurgulandı. Soruşturma kapsamında ifade veren Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aylin Fidan Korcum Şahin, kullanılamaz nitelikteki (HEK) radyoterapi cihazlarıyla Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) izni olmadan kanser hastalarının tedavi gördüğü ortamlarda bilimsel ve endüstriyel deneyler yapıldığı, radyoaktif materyaller oluşturulduğu, HEK cihazlarla vücut ışınlaması yapıldığını söylerken, Fizikçi İsmail Karakuş, klinikte radyasyon sızıntısı tespit edildikten sonra hiçbir alanın personel erişimine kapatılmadığını, sadece cihaz çalışırken duvardan uzak durulmasının söylendiğini belirtti. Sağlık Teknikeri Servet Sitil, cihazların bulunduğu bazı odalarda tadilat işlemi yapıldığını, kapılarda zırhlama yapılmadan önce uzun süre nötron ışınlarına maruz kaldıklarını ayrıca duvar tadilatı sırasında lazeri tahta üzerine monte ettiklerini bu yüzden sık sık lazer konumunda kaymalar olduğunu, bunun da hastayı konumlarken kaymalara sebebiyet verdiğini ifade etti.

ÖLÇÜM YAPILMADAN RADYASYON VERİLDİ

Fizikçi İsmail Karakuş, İn-vivo dozimetrik ölçümler yapılmadan tedavisi başlatılan çok sayıda hastanın olduğunu, bu nedenle hastalara doğru dozun verilip verilmediğiyle ilgili şüphelerin bulunduğunu söylerken, aynı konuya dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Nina Tunçel, kullanıma uygun olmayan cihazlarla ışınlama yapıldığını, ölçüm olmadan vücuda radyasyon verildiğini vurguladı. Raporun delil değerlendirmesi ve sonuç kısmında ise klinikte yürütülen uygulamalarla ilgili korkunç tespitler yer aldı. İşte, o tespitler:

Klinikteki tüm cihazlar 19 ay boyunca lisanssız çalıştırılmıştır. HEK’e ayrılan Linak 1 ve Co60 cihazlarıyla deneyler yapıldığı, ışınlanmış radyoaktif numunelerin klinik koridorlarında korunmasız olarak taşındığı tespit edilmiştir.

Ayrıca; arıza bildirimi yapılan cihazlara bakım yapılmış gibi gösterildiği, cihazlara ait log kayıtlarının silindiği, kapı ve duvar sızıntıları (Radyasyon) olduğu sırada hasta alımına devam edildiği. ‘Tıbbi amaçlı kullanılamaz’ ibaresine rağmen hurdaya ayrılan cihazlarla TBI hastalarının tedavisine devam edildiği, bazı hastaların dosyalarının değiştirilerek sahtecilik yapıldığı anlaşılmıştır.

TBI NEDİR?

Tüm Vücut Işınlaması (Total Body Irradiation, TBI) işlemi kök hücre veya kemik iliği nakli öncesinde hastalara hazırlık amaçlı uygulanan bir radyoterapi türü. Kanser hücrelerini yok etmek veya hastanın bağışıklık sistemini baskılamak için uygulanan ve tüm vücudu kapsayan ışınlama şekli.

IN-VIVO NEDİR?

Planlama dozunun doğru olup olmadığını kontrol etmeden hastanın vücudunun tamamını radyasyona maruz bırakmak hasta açısından büyük risk taşır. Tedavi sırasında sadece tümör hacminin ne kadar doz alacağının değil, risk altındaki akciğer gibi diğer organların da ne kadar doza maruz kalacağının bilinmesi gerekir. Bunu in-vivo dozimetri ölçümler.

YÖK’E ‘GÖREVDEN ALIN’ DEDİK

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya, soruşturmayla ilgili gizlilik kararı alındığını, soruşturma sonucuna göre; Prof. Dr. Melek Nur Yavuz ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Çeçen’in kamu görevinden çıkarılmasının YÖK’e teklif edildiğini, Prof. Dr. İsmail Boztosun hakkında verilen kademe ilerleme cezasının ise kesinleştiğini söyledi. Altunkaya, klinikte yaşananlarla ilgili ayrıca Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Altunkaya, “Raporu okuyunca biz de dehşete düştük” dedi. Hürriyet muhabiri Salim Uzun'a konuşan bir Başhekimlik yetkilisi ise şöyle dedi: “Burada hasta haklarının hiçe sayılmasından kamu zararına kadar birçok skandal yaşanmış. Bu konu bizi de aştı. Tek umudumuz hastaların zarar görmemiş olması.”

SON DAKİKA...

ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA VAR

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, son günlerde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi bölümünde kanser tedavisi hizmetlerinin aksatılması ve izinsiz nükleer deney gibi bir takım çalışmaların yapıldığı yönünde basında çıkan haberlerdeki iddialarla ilgili bir açıklama yapmıştır.

Söz konusu iddiaların Üniversitemiz yönetimine ulaşması üzerine 21.10.2016 tarihinde konu ile ilgili ivedilikle inceleme başlattık. İnceleme yapmak üzere kurulan Komisyon tarafından şu an basında da yer alan bütün iddialar ayrıntılı bir şekilde incelendi ve inceleme sonucunda isnat olunan fiiller ve ilgili kişiler hakkında 16.03.2017 tarihinde disiplin soruşturması açılmasına karar verildi. Yapılan disiplin soruşturması sonucunda bir kısım öğretim üyesi hakkında kamu görevinden çıkarma cezası teklif edilmiş ve soruşturma dosyası gereği için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na gönderilmiştir. Bir öğretim üyesi hakkında ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmiştir. Disiplin soruşturmasına konu olan fiiller aynı zamanda Ceza Hukuku anlamında da suç teşkil ettiğinden Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Söz konusu iddialar ile ilgili adli süreç devam etmekte olup bu işlemlerin sonucu Üniversite Rektörlüğümüz tarafından yakından takip edilmektedir.

Özellikle belirtmek isterim ki Akdeniz Üniversitesi yeni yönetimi olarak göreve geldiğimiz gün itibariyle Üniversitedeki tüm sorunların yakın takipçisi olduk ve ivedilikle çözüme kavuşturmak için çalıştık. Söz konusu olay ile ilgili gerek üniversite olarak gerekse adli tüm müdahaleler yapıldı. Tüm vatandaşlarımız müsterih olsun ki yönetim olarak sağlık hizmetlerinin aksatılmasına yahut insan hayatı ve sağlığını tehlikeye atacak herhangi bir suistimale asla müsaade etmedik ve bundan sonra da etmeyeceğiz.  Akdeniz Üniversitesi Hastanesi olarak tüm hastalarımıza en modern teknoloji ve yetkin personelimiz ile sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz.

Soruşturmada bahsedilen cihazla tedavi gören ve bu nedenden dolayı zarar görmüş olma ihtimali olan az sayıda hastamızın durumlarını incelemek üzere bir tıbbi komisyon oluşturulmuş ve bu komisyon çalışmalarına devam etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.             

HABERİN DETAYI İÇİN TIKLAYIN

 
'Uçak düşsün sadece Sinan ölsün'
 
Antalya'da ocak ayında papatyalar açtı
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasta gir morgdan yolculuk 31 Ocak 2018 Çarşamba 16:24

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi....Radyoloji Bolumu Sakın uzak durun...Skandallar 2000 yılında 49gun yaşadım öğrettiler onkoloji hastaları canlı kadavra onlar için diyordum doğruluğunu hep ispatliyorlar .

Yorumu oyla      3      3  
Murat 31 Ocak 2018 Çarşamba 11:39

Başhekimlik, klinik çalışanları vs. şimdi ifade verenler bu olay yaşanırken neredeydi, hiç mi anlaşılmadı? Radyoaktif sızıntı gibi ciddi bir durumdan başhekimliğin nasıl haberi olmaz? Böyle bir sorumsuzluk olabilir mi? "Tıbbi amaçlı kullanılamaz" ibaresinin bulunduğu cihazlar kullanılırken kimse görmedimi? Daha bir çok tezat sayabilirim. Bana hiç mi hiç inandırıcı gelmedi, birilerinin oyunu, birilerinin ip çekme planı gibi duruyor. Bakalım buradan nerelere gelecek bu olay.

Yorumu oyla      3      3  
Emine 31 Ocak 2018 Çarşamba 09:34

Bu üniversite toptan bitmiş. Yazık birileri hala yöneticilik oynuyor.

Yorumu oyla      3      3  
konyalı enişte 31 Ocak 2018 Çarşamba 09:32

demem o ki: o diş hekimliğine ne oldu yaw

Yorumu oyla      3      3  
Vatandaş 31 Ocak 2018 Çarşamba 09:31

Tüm bunları o zaman ki hastaneyi yönetenler savcılığa, YÖK''E, Sağlık Bakanlığına bildirmemişler mi. Bildirilmiş ve gerekli tedbirler almamışları ? Bildirilmemişse bu yetkililer hala görevlerinin başında koridorlarda dolaşıyorlar mı ?Acaba tek suçlu iki üç kişi mi?

Yorumu oyla      3      3  
rabia sert 31 Ocak 2018 Çarşamba 09:28

gerçekten; diş hekimliği ne oldu.

Yorumu oyla      3      3  
asker man 31 Ocak 2018 Çarşamba 09:07

diş hekimliğindeki rezaletlerden de bahsedin.hastalar hangi şartlarda tedavi ediliyor. binası olmayan ama hocaların mahaşallah döner semaye ile yılda bir ev aldığı usulsüz kurul.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alkol erkeklerde meme büyümesini tetikliyor
ESTETİK, Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Tuncel,  ...
BÖBREK KANSERİ SİGARA İÇENLERDE 2 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR
Böbrek kanseri sıklıkla 60-70 yaşları arasında ve erkeklerde, kadınlara ...
İş kadını incelmek için kaburgasını aldıracak
ADANA'da bugüne dek 18 estetik ameliyatı yaptıran Güllü Sel (33), şimdi ...
 
Ünlü diyetisyene soruşturma
Şeyda Coşkun hakkında, "Sağlık Hizmetleri Kanunu'na muhalefet" suçundan dava açıldı.
Mutlu bir yarıyıl tatili için ailelere 6 öneri
Tatil döneminde, çocuklarla geçirilen zamanı kaliteli hale getirmek için ...
Karnından iki basketbol topu gibi...
Antalya'da dünyaca ünlü Prof. Dr. Alper Demirbaş'ı bile şaşırtan bir ameliyat ...
 
Kanseri erken evrede teşhis edecek mikroskop
MEDİPOL Üniversitesi ‘Yenilikçi Mikroskop Teknolojileri Merkezi’nde geliştirilecek ...
Çocuğunuzu bronşiolitten korumanın 10 altın kuralı
Kışın en sık görülen çocuk hastalıklarından biri olan bronşiolite karşı önlem alın…
Antalya'da sağlık sil baştan
Antalya’da sağlık alanında depremin artçı sarsıntıları halen devam ediyor. ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva