Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'da denizaltı heyecanı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Antalya'nın çocuk valisi makamı devraldı
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
Cem Yılmaz uzun yaşamının sırrını paylaştı
9 Temmuz 2015 Perşembe - 12:36

Spor ve sanatla hayata tutunuyorlar

ANTALYA'da 4 yıl önce hizmete giren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ndeki şizofreni ve psikoz hastaları, spor etkinlikleri ve sanatsal faaliyetler sayesinde hayata tutunup, topluma kazandırılıyor.

Spor ve sanatla hayata tutunuyorlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Aşır Aksu Devlet Hastanesi'ndeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, 2011 yılında hizmete girdi. Psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, hemşire ve halk eğitim merkezi öğretmenlerinin görev yaptığı merkezde, 30 yataklı psikiyatri servisi de bulunuyor. 2 milyonu aşkın nüfusa sahip kentte Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı şizofreni hasta sayısı 795. Bunlardan 30'u hafta içi her gün merkeze gelerek 7 saat boyunda terapi ve etkinliklerden faydalanıyor. Merkeze gelemeyenler için de gezici ekip oluşturuldu. İki hemşire her gün ev ziyaretinde bulunurken, haftanın iki günü gezici ekibe psikolog da eşlik ediyor.

RESİM ONLARIN HER ŞEYİ 

Merkezde grup terapisinin yanı sıra, spor faaliyetleri ve sanatsal etkinlikler ön sırada. Sabahları açık hava yürüyüşü egzersiz ve voleybolun ardından masa tenisi turnuvaları düzenleniyor. Hastaların en çok vakit geçirmek istediği yerlerin başında sanatsal aktivitelerin gerçekleştirildiği resim odası geliyor. Karakalem çalışmasından yağlı boya resimlere kadar yapılan eserlerin çoğu kısa süre önce açılan sergide satıldı. Resim yapmanın hastaların kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olduğunu belirten Psikolog Sibel Demir, "Burada özgürce duygularını kağıda aktarıyor, içlerinden geldiği gibi resimler yapıyorlar. Çok güzel çalışmalar ortaya çıkıyor" dedi. 

Aşçılık kursunda ise yemek yapmayı öğrenen hastalar, ilk kurabiyeleri heyecanla fırından çıkarıyor. Tadına bakılan kurabiyeler Halk Eğitim Merkezi'nde görevli öğretmenin geçer not vermesiyle merkezdeki diğer hastalara da ikram ediliyor. Saat 09.00'da başlayan eğitim, saat 16.00'ya kadar devam ediyor.


ANTALYA'DA 4 YIL ONCE HIZMETE GIREN TOPLUM RUH SAGLIGI MERKEZI'NDEKI SIZOFRENI VE PSIKOZ HASTALARI, SPOR ETKINLIKLERI VE SANATSAL FAALIYETLER SAYESINDE HAYATA TUTUNUP, TOPLUMA KAZANDIRILIYOR. TOPLUM RUH SAGLIGI MERKEZI PSIKIYATRI UZMANI SERMIN NURSAVAS, SIZOFRENININ COGUNLUKLA 15-25 YAS ARASINDA ORTAYA CIKTIGINI VE TOPLUMUN YUZDE 1'INDE GORULDUGUNU DILE GETIRDI.(FOTO:AKIF ARICI/ANTALYA-DHA)

ŞİZOFRENİ SİNSİCE İLERLEYEN BİR HASTALIK

Şizofreninin çoğunlukla 15-25 yaş arasında ortaya çıktığını ve toplumun yüzde 1'inde görüldüğünü dile getiren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatri Uzmanı Şermin Nursavaş, şöyle dedi:

"Şizofreni bazı hastalarda aniden ortaya çıkabileceği gibi genelde yavaş yavaş başlayan, hayat boyu süren bir hastalık tipidir. Ana belirtileri düşünce ve davranış bozuklukları, algısal bozukluklar, bilinçsel işlevlerde azalma, gerçeği değerlendirme yetisinin bozulması, ilgi ve istek kaybı, toplumdan geri çekilme ve içine kapanma tarzıdır." 

Kentteki ağır ruhsal hastaları kayıt altına alarak sürekli kontrol etmek ve onları topluma kazandırmayı amaçladıklarını vurgulayan Dr. Nursavaş şunları söyledi:

"Psikoeğitim ile hastalarımızı hastalıkları hakkında bilinçlendiriyor, aile eğitimleri ile de ailelerin hastaya olan bakımını artırıyoruz. Bunun yanında sosyal beceri eğitimleri ile hastaların kaybettikleri yetilerini tekrar kazandırmak için el sanatları, keçe, aşçılık, resim ve bilgisayar kursu ile spor faaliyetleri gerçekleştirmekteyiz. Terapi ve tedaviler sayesinde ilk günden daha sağlıklı bireyler haline gelen hastalarımız, toplumda kendilerini daha rahat ifade edebilecek beceriye sahip oluyor."


ANTALYA'DA 4 YIL ONCE HIZMETE GIREN TOPLUM RUH SAGLIGI MERKEZI'NDEKI SIZOFRENI VE PSIKOZ HASTALARI, SPOR ETKINLIKLERI VE SANATSAL FAALIYETLER SAYESINDE HAYATA TUTUNUP, TOPLUMA KAZANDIRILIYOR.(FOTO:AKIF ARICI/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA 4 YIL ONCE HIZMETE GIREN TOPLUM RUH SAGLIGI MERKEZI'NDEKI SIZOFRENI VE PSIKOZ HASTALARI, SPOR ETKINLIKLERI VE SANATSAL FAALIYETLER SAYESINDE HAYATA TUTUNUP, TOPLUMA KAZANDIRILIYOR.(FOTO:AKIF ARICI/ANTALYA-DHA)

Akif ARICI/ ANTALYA, (DHA)- 

 
Türkiye Antalya'daki bu gözaltıyı konuşuyor
 
İkizine can oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahallelinin baz istasyonu isyanı
ANTALYA'nın Demre İlçesi'ndeki Karabucak Mahallesi'nde oturan vatandaşlar ...
Tabanca çekti, bıçaklandı
ANTALYA'da Hasan Gürsoy'u bıçaklayarak yaralayan çay ocağı işletmecisi ...
Kaş'a iki yeni okul
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde Milli Eğitim Bakanlığı'nca yaptırılan iki yeni ...
 
GSF'de sanat heyecanı
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi'nde 2015-2016 akademik ...
Yunus Emre'nin hayatı sahnelendi
AKTİF Felsefe Yeni Yüksektepe Derneği Antalya Şubesi tarafından tasavvuf ...
AVM'de renkli sokak
ANTALYA Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (ASMEK) ve MarkAntalya AVM işbirliğinde ...
 
'Çarpana' ya özel ilgi
ANADOLU'da geçmişte yaygın olarak kullanılan ancak günümüzde unutulan ...
Keçeye can veriyor
ANTALYA'da 5 yıl önce ipek kumaş üzerine keçe işleme çalışması yapmaya ...
Çarşıda imza günü
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından Karaalioğlu Parkı'nda oluşturulan ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva