12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
27 Nisan 2023 Perşembe - 09:52

Sudan'da Türk çift çatışmanın ortasında kaldı

SUDAN'da iç savaşın ortasında kalan Şükrü Tapan ve eşi Leyla Tapan, tahliye seferiyle İstanbul'a getirildi. Günlerce çatışmanın ortasında yaşadıkları apartmanda mahsur kalan çift o anları da görüntüledi.

Sudan da Türk çift çatışmanın ortasında kaldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sudan'da iç savaş nedeniyle mahsur kalan Türk vatandaşlarının tahliyesi başladı. İlk kafilede tahliye edilenler arasında Şükrü Tapan (60) ve eşi Leyla Tapan (57)  çifti de vardı. Bir tekstil firmasında yönetici olarak çalışan Şükrü Tapan, 19 Şubat'ta iş için Sudan'a gitti. Kalp rahatsızlığı nedeniyle eşini yalnız bırakmak istemeyen Leyla Tapan da 1 ay sonra 18 Mart'ta Sudan'a gitti. Yaklaşık 1 ay geçmeden Hartum'da araçların sayısı azaldı, çatışmalar başladı. Günlerce çatışmanın ortasında yaşadıkları apartmanda mahsur kalan çift, 18 Nisan'da Hartum'da bir otelin sığınağında yaşam mücadelesi verdi. Addis Ababa Türk Büyükelçiliklerinin organizasyonuyla, ilk olarak karayoluyla Etiyopya sınırına getirilen kafilede yer alan çift, daha sonra Türk Havayolları aracılığı ile Addis Ababa Bole Uluslararası Havalimanı'ndan dün 01.00 sıralarında İstanbul'a getirildi. Öte yandan savaşın ortasında kalan çifti, İstanbul'daki evlerinde Sudanlı manevi kızları olan ve özel bir hastanede tercüman olarak çalışan Arafa İbrahim Hasan(36) da bekliyordu. Yaşadıkları korku dolu günleri cep telefonu kamerasıyla kayıt altına alan çift, yaşadıklarını DHA muhabirine anlattı. 

"SAĞIMIZA SOLUMUZA BOMBALAR DÜŞÜYORDU"

Bir tekstil firmasında yönetici olarak çalışan Şükrü Tapan, “1974 yılından beri tekstil işi ile uğraşıyorum. 19 Şubat'ta Sudan'a gittim, 1 ay sonra 18 Mart'ta eşim geldi. Araçların azaldığını ve hareketlilik olduğunu fark ettik. Tedirgindim ama yine de işe gittim. Ya sağımıza ya da solumuza bomba düşüyordu, binalar yıkılıyor, arkamızdaki benzinlik patlıyordu. Dolayısıyla korkumuz yükseldi. Baktık uçaklar da tutuşmaya başladı. Ne yapacağımızı bilemedik. Acil durum olarak mesajlar gelmeye başladı. Apartmanda kimse kalmadı. Normal Sudanlı vatandaş kalmadı. Aşağı indik ama askerlerle karşı karşıya kaldık. Suyumuzu ve çantamızı aldık ancak pasaportumu unuttum. Canımızı kurtarmak için çıktık ve otele gittik. Bütün binaların giriş katları bombalanmıştı, klimalar, trafolar patlatılmıştı. Dükkanlar yağmalanmıştı, cesetler vardı, araçların içinde insanlar vurulmuştu. Yollar hep kapalıydı. İnternet yok, iletişim yok. Eşim çok etkilendi. Hep 'Hakkınızı helal edin' dedik ama bunu söylemek çok kötü. Otelden sonra bir kampın içine götürüldük. Türk Havayolları personellerine teşekkür ederim. Çocuklar gelip pasaportum olmamasına rağmen beni yolcu tarafına geçirdi. Bir saatlik yolcuğun ardından Addis Ababa'ya iniş yaptık. Allah'ım çok şükür medeniyet gördük, insan gördük" diye konuştu. 

"HALK ÇARESİZLİK İÇERİSİNDE"

Eşinin kalp rahatsızlığı nedeniyle Sudan'a giden Leyla Tapan, “O belirsizliği yaşamak bana çok acı verdi. Vatanımıza, çocuklarımıza kavuşur muyuz diye çok düşündüm. Biz arabalara bindik ama arkamızda halk kaldı. Orada yaşayan insanlar var, onları düşünüyorsunuz. İki grup savaş içinde ama halk çaresizlik içerisinde. Bütün eziyeti halk yaşıyor. Kaderinin vermiş olduğu zulümü yaşıyor" şeklinde konuştu.

"ÇARESİZLİĞİMİZE AĞLADIM"

Şükrü ve Leyla Tapan çiftinin Sudanlı manevi kızları Arafa İbrahim Hasan ise, “Evde yaşlı annemiz, teyzemiz var. 5 tane çocuk var. 'Nereye gideceğiz' diyorlar. Gerçekten anne babamı görmüş gibi hüngür hüngür ağladım. Memleketimin çaresizliğine ağladım. Bizi korumaları yerine bizi ezmelerine ağladım. Ağlamaya devam edeceğim, Allah'a sığınıyorum" dedi.

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI. CATISMANIN ORTASINDAN GORUNTULER. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI. CATISMANIN ORTASINDAN GORUNTULER. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI. CATISMANIN ORTASINDAN GORUNTULER. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI. HARTUM'DAKI OTELIN SIGINAGINDAN GORUNTU.. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI. ISTANBUL'A GELDIKTEN SONRA LEYLA TAPAN VE SUDANLI MANEVI KIZI ARAFA IBRAHIM HASAN. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI. ISTANBUL'A GELDIKTEN SONRA LEYLA TAPAN. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI. ISTANBUL'A GELDIKTEN SONRA LEYLA TAPAN. ESI SUKRU TAPAN VE ISTANBUL'DA YASAYAN MANEVI KIZLARI SUDANLI ARAFA IBRAHIM HASAN. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI. ISTANBUL'A GELDIKTEN SONRA LEYLA TAPAN. ESI SUKRU TAPAN. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI. ISTANBUL'A GELDIKTEN SONRA LEYLA TAPAN. ESI SUKRU TAPAN. HAVALIMANI'NDA TURK BAYRAGI. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

SUDAN'DA IC SAVASIN ORTASINDA KALDIKTAN GUNLER SONRA ISTANBUL’A GETIRILEN SUKRU TAPAN VE ESI LEYLA TAPAN YASADIKLARI ZOR VE KORKU DOLU ANLARI AKTARDI.  SUKRU TAPAN VE ETIOPYALI ASKERLER. FOTOGRAf: ROJDA ALTINTAS (DHA)

Rojda ALTINTAŞ - Serkan KÖYMEN /İSTANBUL,(DHA)

 
Kültürel miras alanlarına zarar verenlere ceza
 
İstanbul uçağında doğum telaşı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taksi şoförü ile güvenlik görevlisi arasında ters yön kavgası
BEŞİKTAŞ'ta bir AVM'nin önünde çalışan güvenlik görevlisi ile taksi şoförü ...
Kapıkule'de oy kullanma işlemleri başladı
CUMHURBAŞKANI ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için gümrük ...
3 ilde Adnan Oktar yapılanmasına operasyon
Adnan Oktar suç örgütünün güncel yapılanmasında yer alan 14 şüphelinin ...
 
Yayını durdurulmuştu: Kızılcık Şerbeti için karar verildi
RTÜK tarafından beş haftalık yayın durdurma cezası verilen Kızılcık Şerbeti ...
Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri’ne başvurular başladı
Atakum Belediyesi 3. Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri için başvurular başladı.
Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Treni, ilk ücretsiz seferini yaptı
SİVAS'ta dün açılışı yapılan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Treni (YHT), bu ...
 
Fikri Sağlar kardeşini kaybetti
Kültür eski bakanlarından Mersin milletvekili Fikri Sağlar’ın kardeşi ...
Büyük tehlike! Asya kaplan sivrisineği İstanbul’a yerleşti
Alerjik reaksiyonlar başta olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, ...
Diyanet İşleri Başkanlığı, 4 bin 538 personel alacak
RESMİ Gazete'de yayımlanan ilana göre, Diyanet İşleri Başkanlığı'na aşçı, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva