'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
14 Mart 2011 Pazartesi - 10:28

TV'de Türkçe propaganda

Yüksek Seçim Kurulu(YSK), 12 Haziran’da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde siyasi parti ve adayların radyo ve televizyon kanalları ile yazılı, sözlü ve görsel basında yapacakları propagandalarda, Türkçe kullanmalarının esas olduğuna karar verdi.

TV de Türkçe propaganda
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

YSK’nın milletvekili genel seçimlerine ilişkin ön seçimi ve televizyonlarda yapılacak propagandanın esaslarına yönelik karaları Resmi Gazete’de yayımlandı. Seçim takviminin bugün başladığına dikkat çekilen kararlarda, muhtarlıklarda 18 Mart’ta askıya çıkacak seçmen listelerinin 31 Mart 2011'de askıdan indirileceğine vurgu yapıldı. Seçimlerde propaganda serbestliği ve süresi ile uyulması gereken esaslar ve şöyle belirlendi:
12 Haziran 2011’de yapılacak seçim YSK’nın belirlediği seçim takvimine göre işleyecek. Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama görevi YSK’ya ait olacak.

-YAYINLAR TÜRKÇE OLACAK-


TRT ile özel radyo ve televizyon kuruluşları, seçimin başlangıç tarihi olan 14 Mart 2011 tarihinden oy verme gününün bitimine kadar yapacakları yayınlarda; tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun davranmakla yükümlü radyo ve televizyon kuruluşları ile yazılı, sözlü ve görsel basının, tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacaklar. Bu kuruluşlar, yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde, kamuoyunun siyasal beklentilerine cevap verecek şekilde siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olacaklar. Yayınlarda adalet ve tarafsızlığa, kanunlara uygun davranmak zorunluluğu bulunan kuruluşların, ırk, cinsiyet, sosyal sınıf veya dini inançları da esas alarak yayın yapamayacaklar. Siyasi parti ve adayların radyo ve televizyon kanalları ile yazılı, sözlü ve görsel basında yapacakları propagandalarda, Türkçe kullanmaları esas olacak.
Herhangi bir yayının bantdan, internet ortamında web yayını olarak halka izlettirilmesi durumundaysa, mevcut yayının internet ortamında Türkiye’nin hatta dünyanın her tarafından bu siteye internet aracılığı ile girilerek izlenmesi mümkün olabileceğinden, verici aracılığı ile yayın propaganda yasaklarına aykırı hareket edilerek halka izlettirilmesi halinde erişim engelleme kararı verilecek.
Siyasi partiler veya adaylar oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan sürede radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecek. Siyasi partiler veya adayların açık veya kapalı yer toplantıları, radyo ve televizyonlarda canlı olarak yayınlanabilecek ancak son 24 saat içinde benzeri yayın ve toplantılar yayınlanamayacak.

-GÜNEŞ BATTIKTAN SONRA DA PROPAGANDA YAPILACAK-

Seçim zamanında, genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak. Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamayacak. Siyasi partilerin ve adayların propaganda için kullanacakları el ilanlarında ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulamayacak. Siyasi partiler ve adayların, yapacakları propagandalarda, Türkçe kullanılması esas olacak.
Siyasi partiler ve adayların, yapacakları propagandalarda, Türkçe kullanılması esas olacak.

-SEÇMENE GÖRÜNTÜLÜ MESAJ GÖNDERİLEMEYECEK-

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderemeyecek, ancak siyasi partilerin kendi üyelerine gönderdiği sesli, görüntülü veya yazılı mesajlar her zaman serbest olacak. Oy verme gününden önceki 11 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılamayacak. Bu sürenin dışında yapılacak yayınlar, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olacak.
Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı, araştırmanın kim tarafından finanse edildiği açıklanmak zorunda olacak. TRT ile ulusal düzeyde yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları ayrım gözetilmeden izlenecek ve yayın ilkelerine aykırılıkları tespiti edilmesi halinde hazırlanan raporlar RTÜK tarafından değerlendirilecek ve her haftanın perşembe günleri saat: 17.00’ye kadar, YSK’ya sunulacak. Yerel düzeyde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde ise, RTÜK tarafından düzenlenecek olan raporlar, yayın kuruluşunun merkezinin bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına bekletilmeden gönderilecek.

 
Emekli küstü
 
FIRINDA SEBZELİ KARİDES GÜVEÇ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Slogan yarışması
12 Haziran'da yapılacak seçimler için sloganını vatandaşa sordu. www.sloganbenim.com ...
Antalya’da ön seçim olacak mı
CHP’nin Genişletilmiş Teşkilat Toplantısı’nda Antalya’da ön seçim yapılmaması kararı alındı.
DP'den memura yüzde 50 zam vaadi
DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, iktidara geldiklerinde memur, işçi ...
 
'AKP ülkeyi çürüttü'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümetin ülkeyi iyi yönetemediğini ...
Akaydın vekilliği reddetti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Türel son noktayı koydu
Antalya Büyükşehir eski Belediye Başkanı Menderes Türel, “Milletvekili ...
 
Savcılara yüklendi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, , Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun ...
Doktor Nefi Kara CHP'den aday adayı
Antalya Araştırma ve Eğitim Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahîsi görevinden ...
Erdoğan'dan sert sözler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanlığı’nca ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva