Özel bireylere destek sergisi
Özel bireylere destek sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Bucak'ta otomobil takla attı
Bucak'ta otomobil takla attı
9 Ocak 2011 Pazar - 00:04

Tarihe saygı projesi

Mustafa Kemal'in, "Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" diyerek süngü hücumuna çıkardığı 57'nci Alay askerlerini temsil eden şehitlik, OPET'in projesiyle tarihe yakışır bir görünüme kavuşuyor.

Tarihe saygı projesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

'Tarihe Saygı Projesi' ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki birçok köyü yeni baştan yaratan OPET, sosyal sorumluluk gereği bu kez çok daha anlamlı bir projeye imza atıyor. 96 yıl önce vatanları uğruna ölümü göze alarak sergiledikleri kahramanlıkla adını dünyaya duyuran 57'nci Alay'ın askerleri anısına yapılan şehitlik, OPET tarafından yenileniyor.

Gelibolu Yarımadası'nda 10 Aralık 1992'de düzenlenerek törenle ziyarete açılan 57'nci Alay Şehitliği, 25 Temmuz 1994 tarihindeki orman yangınında büyük hasar gördü. 11 Kasım 1994'te tekrar ziyarete açılan 57'nci Alay Şehitliği, aradan geçen 19 yıllık süreçte yıprandı. 2006 yılında başlattığı 'Tarihe Saygı Projesi' kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat İlçesi ile bağlı 8 köyünü rehabilite eden OPET, bu kez 57'nci Alay Şehitliği'ni yenilemeye karar verdi. OPET ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında geçenlerde imzalanan protokolün ardından, 57'nci Alay Şehitliği'ni tarihe yakışır bir görünüme kavuşturacak çalışmalara başlandı.

İlk olarak 57'nci Alay Şehitliği'ndeki mezar taşları tek tek söküldü. Şehitliği çevreleyen duvarlar kaldırıldı. Nisan ayına kadar tamamlanacak proje kapsamında, şehitlik içerisinde bulunan şadırvan ve namazgah ibadete özel olarak konumlandırılıp yeniden yapılacak. Şehitliğin etrafını çevreleyen duvarlar kademeli olacak şekilde yeniden düzenlenecek. Üzerinde şehit adlarının yazılı olacağı yeni mezar taşları diklemesine konacak. Şehitlik içindeki abide restore edilerek yenilenecek. Tüm şehitlerin adları duvarlara yazılacak. Peyzaj düzenlemesi yapılacak. Şehitliğin yanındaki otoparkın zemini granit küp taşlarla kaplanacak. Şehitlik çevresindeki satış standları çelik karkas üzerine ahşap kaplamalı olarak yenilenecek. Aslına sadık kalınarak yeniden yapılacak olan şehitliğin bakım ve onarımını da 2016 yılına kadar OPET üstlenecek.

Projenin tarih danışmanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Burhan Sayılır, 57'nci Alay'ın, Çanakkale Savaşları'nda çok önemli bir yeri kapsadığını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Sayılır, "OPET !Tarihe Saygı Projesi! kapsamında şehitliği aslına uygun olarak restore ediyor. Geçen süreç içerisinde tahribatlar yaşanan şehitlik tarihimize ve şehitlerimize yakışır bir şekilde restore edilecek. Mustafa Kemal'in de anılarında bahsettiği Bombasırtı'ndaki bu şehitlik özelde 57'nci Alay Şehitliği'dir. Ama genelde Çanakkale Savaşları’nda şehit olan tüm askerlerimizin de temsili şehitliğidir. Şehitlik, 25 Nisan’da yapılacak Çanakkale Kara Savaşları'nın 96'ncı yıl dönümü törenlerinde yeniden ziyarete açılacak" dedi.

57'NCİ ALAY ŞEHİTLİĞİ

Çanakkale'yi denizden geçemeyen İtilaf Devletleri'nin 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası'na ve Kumkale'ye asker çıkarmalarıyla Çanakkale Kara Savaşları başladı. 25-26 Nisan 1915 tarihlerinde Arıburnu'nda karaya çıkıp Conkbayırı'nda ilerleyen çıkarma kuvvetleri, 19'uncu Tümen Komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal'in 25 Nisan günü, "Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir" emrini uygulayan Türk birliklerince durduruldu. Bu birliklerden biri o sırada binbaşı rütbesinde olan Hüseyin Avni Bey'in komutasındaki 57'nci Alay'dı

 
Tarihi kitabelere İsrail öfkesi
 
Martı grubu yatak kapasitesini arttırıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi kitabelere İsrail öfkesi
Rize’de bir dernek, tespit ettiği 150'ye yakın kitabede yer alan ve Hz. ...
Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe ve Arapça
Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Yaşayan Diller Enstitisü'nün kurulmasının ...
ODTÜ Anadolu'ya ışık tutuyor
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nce (ODTÜ) hazırlanan ve 'AB ile Türkiye ...
 
Muhteşem Yüzyıl'a tepki
ÖZEL bir televizyon kanalında yayınlanan ve Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan ...
Mustafa Balbay'ın kitabına imza günü
İkinci Ergenekon Davası'nda 6 Mart 2009 tarihinden beri tutuklu yargılanan ...
Alınak'ın
Mahmut Alınak’ın dünyanın en mutlu, en zengin ve en özgür ülkesi “Şengal”i ...
 
Büyülemeye geliyor
Dünyaca ünlü Fransız sanatçı Vanessa Paradis, “Good Music in Town Festivali” ...
Fotocep Ara Güler'le başladı
Ara Güler’in hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflarının da bulunduğu 86 ...
AKP'li aday YÖK üyesi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi üyeliğine atama yaptı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva