Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
10 Mayıs 2016 Salı - 09:49

Tarihi Balbey’de farklı bir dönüşüm

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Ofisi açılışını yaptı

Tarihi Balbey’de farklı bir dönüşüm
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Ofisi açılışında Türkiye’de birçok kentsel dönüşüm projesi yapıldığını, bu projeler sonucunda bazı mahallerinin kültürel dokusunun değiştiğini, mahalle sakinlerinin mağdur olduğunu ve hatta istenmeyen bir betonlaşmanın ortaya çıktığını belirterek “Biz Antalya’da aynı hataya düşmeyeceğiz” dedi. 

Büyükşehir Belediyesi’nin 1992 yılında SİT alanı ilan edilen ve 1994 yılından bu yana 20 yıldır nazım imar planı ve koruma amaçlı imar plan çalışmaları devam eden Balbey Mahallesi’nde, ‘Koruma Eksenli Kentsel Yenileme’ projesi için mahalle ofisi törenle açıldı. Tören, Balbey Mahallesi içinde, çok sayıda mahalle sakinin katımıyla gerçekleşti.

BU MAHALLENİN ÇOCUĞUYUM

Açılışta konuşan Türel, kendisinin de Balbey Mahallesi’nin çocuğu olduğunu belirterek, açılışa gelen mahalle sakinlerini “Sizler benim öz be öz hemşehrim, komşumsunuz” diye selamladı. Balbey’in tek başına bir mahalleden ibaret olmadığını aynı zamanda Antalya’nın tarihi ve kültürü olduğunu kaydeden Türel, “Bu sebeple proje bütün Antalya’yı ilgilendiren bir projedir” dedi. 

BALBEY ANTALYA’NIN TARİHİDİR

Mahallenin tarihinin Selçuklu’ya kadar uzandığını ve Kaleiçi’nden sonra Antalya’nın en önemli tarihi mahallesi, Kaleiçi kadar önemli ve değerli olduğunu kaydeden Türel, ancak Balbey’in kentsel yenilemeye ihtiyaç duyduğunun da yadsınamaz bir gerçek olduğunu söyledi. Bölgenin bir kısmı tarihi karakterini koruyan ve kentsel SİT alanı niteliğinde olduğunu belirten Türel, “Balbey bölgesinin mevcut haliyle altyapı bakımından ihtiyaçlara cevap veremez durumdadır. Mülk sahipleri kendi başlarına gerekli düzenlemeyi yapamamaktadır. Bazı evlerin yıkılmaya yüz tütmüş, bazıları da terk edilmiş ve sosyal, ekonomik ve kültürel hayatını sürdürülmesinin zorlaşmıştır” diye konuştu. 

KÜLTÜREL MİRAS ÇALIŞMALARI

Balbey’de böyle bir süreç yaşanırken Antalya’nın aynı zamanda tarihi değerlerini kaybettiğini anlatan Türel, “Balbey bölgesinin mutlak olarak korunarak yenilenmesi gerekmektir. Hem koruyacağız hem de yenileceğiz” dedi. 

Belediye başkanlığının 2004– 2009 yılları arası ilk döneminde Antalya’da kültürel mirasının öne çıkarılması hususunda kararlı adımlar attıklarına değinen Menderes Türel, “Eski hükümet binasını yıktık. Valilik binası yıkılarak meydan yapılan tek şehir Antalya’dır. Vakıflar İşhanı’nı yıktık. O dönemde bana ‘Vakıflar İşhanı’nı yıkacağım’ dediğimde bana ‘Rüya görüyor’ dediler. Gerçekten bu Antalya için rüyaydı ama ne mutlu bize ki bu rüyaları sizler sayesinde gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. 

2014’te yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde eski İl Özel İdare binasının yıkımını gerçekleştirdiklerini, ardından eski Atatürk Stadyumu’nun yıkımına başladıklarını aktaran Türel, “Türkiye’de bir stadyum ilk defa yıkıldıktan sonra yerine AVM yapılmayarak ilk defa halka açık bir park haline dönüştürülüyor. Geçmişte bunlarla ilgili ağır iftiralara maruz kalmadık değil. Benim stadı yıkarak AVM yapacağımı söyleyen iftiracılar şimdi ne diyor bilmiyorum. Ama iftirayı atanlar atıyor ama gerçekle yüzleştiklerinde kaçacak delik arıyor. Olay bu kadar basit” şeklinde konuşmasına devam etti. 

‘ANTALYA’DA HATAYA DÜŞMEYECEĞİZ’

Türkiye’de birçok kentsel dönüşüm projesi yapıldığını, bu projeler sonucunda bazı mahallerinin kültürel dokusunun değiştiğini, mahalle sakinlerini mağdur olduğunu ve hatta istenmeyen bir betonlaşmanın ortaya çıktığını vurgulayan Türel, “Biz Antalya’da aynı hataya düşmeyeceğiz. Bunu sizlerin bize vereceği destek sayesinde başaracağız. Bu proje Balbeylilerin, Antalyalıların projesidir” dedi. 

ANTALYA’NIN EN DEĞERLİ YERİ

Balbey’in tarihi ve kültürel bir mekan olması nedeniyle Balbey’de kentsel yenileme yapılacağını aktaran Türel, şunları söyledi: 

“Balbey hem tarihi hem de turistik mahalle olacak. Balbey değer kazanacak. Hem burada yaşayan vatandaşlarımız hem de Antalya kazanacak. Bir tek kişinin burnu kanamadan, mağdur etmeden bu projeyi kazandıracağız. Balbey’i içinde yaşayanlarla zenginleştirmek hem de bir turistik nitelik kazandırmak istiyoruz. Biz gerekirse elimizi taşın altına koyacağız, sorumluluk alacağız. Balbey’i Antalya’nın en değerli yeri haline getireceğiz. Bu projeyi hiçbir siyasi yaklaşım göstermeden söylüyorum, Bu projeyi biz yapamazsak kimse de yapamaz. Balbey artık daha fazla bu durumda bekleyemez. Altyapı yok, ulaşım sorunlu, yapılar eski. Böyle devam ederse buralar bir harabeye dönüşür. Buradaki hatıralarım yazmakla bitmez. Bu sokakları avcumun içi gibi bilirim. Çocukluğum geçti.”


 ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI MENDERES TUREL, BALBEY MAHALLESI KENTSEL YENILEME OFISI ACILISINDA TURKIYE’DE BIRCOK KENTSEL DONUSUM PROJESI YAPILDIGINI, BU PROJELER SONUCUNDA BAZI KULTUREL DOKUSUNUN DEGISTIGINI, MAHALLE SAKINLERININ MAGDUR OLDUGUNU HATTA ISTENMEYEN BIR BETONLASMANIN ORTAYA ‘CIKTIGINI BELIRTEREK, “BIZ ANTALYA’DA AYNI HATAYA DUSMEYECEGIZ” DEDI. (FOTO: EMRE BAYLAN /ANTALYA-DHA)

 ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI MENDERES TUREL, BALBEY MAHALLESI KENTSEL YENILEME OFISI ACILISINDA TURKIYE’DE BIRCOK KENTSEL DONUSUM PROJESI YAPILDIGINI, BU PROJELER SONUCUNDA BAZI KULTUREL DOKUSUNUN DEGISTIGINI, MAHALLE SAKINLERININ MAGDUR OLDUGUNU HATTA ISTENMEYEN BIR BETONLASMANIN ORTAYA ‘CIKTIGINI BELIRTEREK, “BIZ ANTALYA’DA AYNI HATAYA DUSMEYECEGIZ” DEDI. (FOTO: EMRE BAYLAN /ANTALYA-DHA)

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - 
 

 
Kaymakam Kara'dan asırlık çınarlara ziyaret
 
Sızıntıdan Antalya'dan isim var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaymakam Kara'dan asırlık çınarlara ziyaret
KUMLUCA Kaymakamı Polat Kara ilçede yaşayan 100 yaşın üzerindeki iki vatandaşı ...
O ilçede 24 saat su yok
ASAT Genel Müdürlüğü, Kemer’de yapımı devam eden köprülü kavşak inşaatındaki ...
Teröre karşı şehirler Antalya'da toplanıyor
DÜNYADA şiddete varan aşırılığın önlenmesi amacıyla yerel yönetimler arasında ...
 
Hırsızlıkla suçlandığı için ölüme atlamış
ANTALYA'da 2 yıl önce işyerinden boxer çalıp hırsızlık yaptığı iddiası ...
Serik'te otomobille midibüs çarpıştı: 1 ölü
ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde otomobille midibüsün çarpıştığı kazada 27 ...
Belediye başkanlarına kötü haber
Ve Yargıtay, belediye başkanlarının bir borçtan dolayı 'haczedilemez' ...
 
Antalya'da aleviler seçime gidiyor
Antalyalı aleviler 1 hafta sonra seçime gidiyor. Başkan adaylarının en ...
Emeklilik hayali yarım kaldı
ANTALYA'ya 2 ay önce Adana'dan gelen kalıp ustası 56 yaşındaki Ömer Gündoğdu, ...
AVM'de Gülben Ergen izdihamı
ANTALYA'da bir alışveriş merkezinde (AVM) Anneler Günü nedeniyle hayranlarıyla ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva