Ünlü oyuncu hayatını kaybetti
Ünlü oyuncu hayatını kaybetti
Sosyal medya fenomeni Pucca'ya 5 ay 18 gün hapis
Sosyal medya fenomeni Pucca'ya 5 ay 18 gün hapis
AÜ'de 79 bin öğrenci 128 topluluğa kayıt yaptırdı
AÜ'de 79 bin öğrenci 128 topluluğa kayıt yaptırdı
Yol çalışmasına bakmaya gitti; kayıp olarak aranıyor
Yol çalışmasına bakmaya gitti; kayıp olarak aranıyor
24 Haziran 2021 Perşembe - 16:15

Tarihi Rize Kavurması

Özellikle Rize bölgesine münhasır olan bu yemeğin tarihi 1900’lü yıllara dayanır. Rize’de yerleşen halkın geçimini hayvancılık üzerine kurmasının ardından eti kışın besin değerini kaybetmeden tüketmek için kavurmasıyla ortaya çıkmıştır.

Tarihi Rize Kavurması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen tarihi Rize kavurması, adından da anlaşılacağı üzere Rize’ye özgü bir kavurma çeşididir. Tescilenmenin ardından 15 Ekim 2019 tarihinde coğrafi işaret belgesi alan Rize kavurmasının kendine has bir lezzeti vardır.

Rize kavurması için tercih edilen etlerin, büyük ve küçükbaş hayvanın en kemiksiz ve yağlı bölgesinden alınır. Rize kavurmasına esas lezzetini veren bakır kaplarda yapılıyor olmasıdır. Yörenin adetlerine uygun olması için odun ateşinde ve büyük bakır kaplarda pişirilen Rize kavurmasının, lezzeti dillere destandır. Bu yiyeceğin istenilen lezzette olması için odun ateşinde pişirilmesi önemli hususlar arasındadır. Kömür ve benzer ateşlerde pişirilen kavurmanın eti sert ve gerekli lezzette olmaz. Etin kavrulmasının ardından üzerini geçmeyecek şekilde su eklenir ve uygun miktarda tuz ilave edilir. Ardından bakır kabın kapağı kapatılarak et dinlenmeye bırakılır. Yörenin yüksek yaylalarında kurbanlık olarak yetiştirilen hayvanların taze otlarla beslenmesi sayesinde hayvanın etinin lezzeti çok daha yüksek olur. Hayvanların beslenme şekli etin lezzetli oluşuyla doğrudan alakalıdır. Bu sebeple töresel Rize kavurması için yaylalarda bakılan hayvanların eti tercih edilmelidir. Tarihi Rize kavurmasını yapmak için ilk olarak hayvanın iç yağı bakır kabın altına doğranır. Ardından yağın üzerine orta boylarda küp şeklinde doğranmış etler eklenir. Etlerin kavrulması sırasında su eklemesi yapılır. Etlerin yumuşadığını anladığınızda tuz eklemesi yapabilirsiniz. Etler, odun ateşinde bakıp kap içerisinde yavaş yavaş pişer. Pişme aşamasında 15 dakika aralıkla karıştırılır ve son adım olarak ateşim harı düşürülerek yavaş pişmesi sağlanabilir. Rize kavurmasını diğer kavurmadan ayıran önemli detaylardan biri de en çok kahvaltı da tüketiliyor olmasıdır. Özellikle de bayram sabahlarında, özel kahvaltılarda veya pazar kahvaltılarında sofranın çeşitlenmesi için tercih edilebilir. Kendine has lezzeti sayesinde popülerlik elde etmeyi başaran Rize kavurması, etten tutun da pişirilme aşamalarına kadar farklılık gösterdiği için lezzetli tüketim sağlar.

Etiketler:
 
Çolak'ı yaralayan tetikçi, sokak köpeğini öldürüp tecavüz etmiş
 
Makyajla Bülent Ersoy'a benzeyip, sokaklarda dolaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O artık Antalya'nın böreği...
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya gastronomi ...
Tekirdağ'a özgü lezzet 'Velimeşe bozası' coğrafi işaret aldı
TEKİRDAĞ'ın Ergene ilçesinde üretilen Velimeşe bozası, coğrafi işaret ...
Güllaç ustalarının ramazanda yoğun mesaisi
RAMAZAN ayının vazgeçilmez lezzeti güllaç, iftar sonrası sofralarda yer ...
 
Kokoreç yerken diline iğne battı
İZMİR'in Menemen ilçesinde, Fatma Yüce'nin (42) diline, kokoreç yerken ...
Kalitesini Fark Edince Vazgeçemeyeceğiniz Siyah Çay Çeşitlerine Göz Atın
Siyah çay için kaliteli olanı bulmak önemlidir ve eğer kaliteli bir siyah ...
Yenilebilir elektrik çiçeğine yoğun ilgi
ANTALYA'da yenilebilir çiçekler arasında yer alan ve dilde, ağızda elektrik ...
 
Hayır Lokması Neden Döktürülür?
Hayır lokması neden döktürülür? sorusu ise son zamanlarda en çok sorulan ...
Antalya'dan acı diyarı Urfa'ya acı biber sattık
TÜRKİYE'de acı yeme konusunda ilk akla gelen şehirlerden olan Şanlıurfa'da, ...
Servet Şekerleme İle Osmanlı Damak Tadı
Osmanlı mutfağı dillere destan lezzetleri ile birçok kişiyi kendine hayran ...
 
Dursun Gündoğdu
Bazıları 'Cukka' işini azıttı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bugün daha yoksuluz
İsa Altun
İsa Altun
Bağımlı yakınları feryat ediyor
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer mi, Teksas mı?..
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
23 yıl sonra yeniden
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Yetki mi, sorumluluk mu?.. Hangisi önce gelir?
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Biz kadınlar
Prof. Dr. Duran Canatan
Prof. Dr. Duran Canatan
Eşitlik Projesi
K. Kemal Derin
K. Kemal Derin
TİARTİ
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm KAMPÜS Sağlık Ekonomi Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva