Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
1 Mart 2018 Perşembe - 19:29

Tarık Akan Parkı açılışında sanatçılardan Ümit Uysal'a teşekkür

Muratpaşa Belediyesi, Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin yan tarafında 9 dönümlük alanda aynı zamanda Tür sinemasına vefanın simgesi niteliğindeki Tarık Akan Parkı’nı törenle hizmete açtı.

Tarık Akan Parkı açılışında sanatçılardan Ümit Uysal a teşekkür
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Tarık Akan Parkı’nın açılışında Uluslararası Antalya Film Festivali’ne ‘ulusal yarışma’nın geri dönmesinin Türkiye’nin ortak talebi olduğunu belirterek, “Sizi o ödül gecelerinde üç beş cümleyle eleştirdiler de oy mu kaybettiniz. Ne istiyorsunuz ulusal film yarışmamızdan? Bir ülkenin sinema tarihinin yok olması tehdididir bu” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Antalya’nın tek kare kod uygulamalı parkı olma özelliğine sahip parkın açılışında Takın Akan’ın ablası Türkan Akaydın, Yeşilçam’ın unutulmaz isimleri Ahmet Mekin, Tarık Tarcan, Coşkun Göğen, gazeteci, yazar ve ressam Fikret Otyam’ın eşi Filiz Otyam, CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul’la birlikte kalabalık bir davetli topluluğu yer aldı.

YEŞİLÇAM’IN DEĞERİNİ GEÇ ANLADIK

Başkan Uysal, törende yaptığı konuşmada, Tarık Akan’ın Türk sinemasının ve Yeşilçam’ın en önemli birkaç isminden biri olduğunu söyledi. Aslında Yeşilçam’ın varlığının çok önemli olduğunun Türk sineması belli özelliklerini kaybedince anlaşıldığını aktaran Başkan Uysal, şöyle konuştu:

“Toplumu yönlendiren, toplumla bütünleşen, topluma nüfuz eden ve toplumun aynası olabilen Yeşilçam’ın yerini giderek ya aşırı ticari kaygıların ya da topluma değil de kendisini başka toplumlara, yaklaşımlara beğendirmeye çabasının aldığını gördük. Kadına yapılan kaba harekete herkesin güldüğü bir sinema kültürü ortaya çıktı. Yeşilçam’ın değerini biraz geç, bazı değerleri kaybettikten sonra anladık.”

ADALET DUYGUSU

Yeşilçam’ın, Türkiye’nin Ortadoğu coğrafyasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde aydınlanma devrimini yaşarken ortaya çıkan Köy Enstitüsü gibi kurumlardan bir tanesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Uysal, “Bize adalet duygusunu, sevmeyi sevilmeyi, hakkaniyetli davranmayı, iyilerin hep kazanması gerektiğini Yeşilçam öğretti” dedi. 

ULUSAL YARIŞMAYI GERİ İSTİYORUZ

Bu bağlamda Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ‘ulusal uzun metraj’ yarışma kategorisinin çıkarılmasını eleştiren Başkan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:

“Altın Portakal, bizim modern bir sanat dalında genelleştirebildiğimiz, 54’üncüsüne geldiğimiz bir değerdir. Zenginlerin dünyasının dışında kalan coğrafyanın en köklü sanat geleneğini temsil eden değerimizdir. Altın Portakal, ulusal yarışma olmadan temelsiz yapı demektir ‘Sadece uluslararası yarışma yapacağım’ demek bilerek ya da bilmeyerek ‘Türk sinemasını tarihe gömeceğim’ demekle aynı şeydir. O yüzden karar vericileri tekrar bu kararlarını gözden geçirmeye davet ediyorum.”

Altın Portakal’da ulusal yarışmanın geri gelmesinin Türkiye’nin, bu ülkenin kültürüne ve sanatına kafa yoranların ortak talebi olduğunu belirten Başkan Uysal, “Ne oldu, size o ödül gecelerinde üç beş cümleyle eleştirdiler de, oy mu kaybettiniz. Ne istiyorsunuz ulusal film yarışmamızdan? Bir ülkenin sinema tarihinin yok olması tehdididir bu” şeklinde konuştu.

COŞKUN GÖĞEN’DEN TEŞEKKÜR

Törende canlandırdığı karakterlerle Yeşilçam’ın unutulmazları arasında yer alan Coşkun Göğen, Yeşilçam yıllarını anlatırken “Benim aldığım para yediğim küfre yetmedi” sözleri açılışa katılanlar tarafından alkışlarla karşılandı. Göğen, konuşmasında, Tarık Akan Parkı’ya Yeşilçam’a gösterdiği vefa dolayısıyla Başkan Uysal’a teşekkürlerini dile getirdi.

VATANSEVER TARIK AKAN

Oyuncu Tarık Tarcan ise, Tarık Akan’ın çağdaş, demokrasiye inanan, Atatürk yolunda çocuklar yetiştirmek için sinemadan kazandığı parayı bir okula harcadığını belirterek “Bu bile onunu ne kadar büyük bir vatansever olduğunu anlatan göstergelerden biridir” dedi.

‘MUSTAFA KEMAL ÇİZGİSİ’

Türk sinemasının büyük isimlerinden Ahmet Mekin ise, Tarık Akan’ın hayatı boyunca hiçbir şekilde ödün vermeyen, dik duruşuyla Türkiye’nin her kesiminden saygı gören ender sanatçılardan biri olduğunu söyledi. Mekin, “İşte bu yüzden Tarık Akan hem benim hem de bu ülkenin unutmayacağı insanlardan biridir. O, ayrıca, Mustafa Kemal çizgisinden hiç mi hiç sapmadı. Bu aynı zamanda hepimizin görevidir” diye konuştu. 

KADE KOD UYGULAMASINI DENEDİ

Konuşmaların ardından Başkan Uysal, Tarık Akan’ın ablası Türkan Akaydın ve Yeşilçam’ın değerli isimleriyle birlikte parkın açılış kurdelesini kesti. Açılışın ardından Başkan Uysal; Kemal Sunal, Yılmaz Güney, Erol Taş, Halit Akçatepe gibi Yeşilçam’ın unutulmaz isimleri anısına birer turunç fidanın bulunduğu olduğu parkta, her sanatçının filmlerinden sahnelere ulaşılmasını sağlayan kare kod uygulamasını denedi.

 

 
SOLOTÜRK'ten Antalyalılara çağrı
 
OSB sanayicisi Ali Bahar dedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SOLOTÜRK'ten Antalyalılara çağrı
ANTALYA'nın fethinin 811'inci yıl dönümü nedeniyle 4 Mart Pazar günü Karaalioğlu ...
'Dijital Anadolu Projesi' Antalya'da başladı
ANADOLU'da üretim yapan sektörlerin dijital dönüşümüne katkıda bulunabilmek ...
Tarık Akan'ın adı, karekodlu parkta yaşayacak
ANTALYA'da, TÜRK sinemasının efsane ismi Tarık Akan'ın adı, karekod uygulamasıyla ...
 
Yeni emniyet müdürü göreve başladı
ANTALYA'nın Kemer ilçesine yeni atanan Emniyet Müdürü Rasim Oymaağaç, görevine başladı.
Jandarmadan uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde jandarmanın operasyonunda çok sayıda uyuşturucu ...
Başkan Gül: Suikast girişiminde bulundular
KEMER Belediyesi'nin mart ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Mustafa ...
 
Antalyaspor'un devlerinden askerlere ziyaret
ANTALYASPOR Basketbol Takımı, Antalya İl Jandarma Komutanlığı'nı ziyaret etti.
'Sihirli Dünya' çocukları güldürdü
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (Antalya DOB) tarafından sahneye konulan  ...
Burcu Esmersoy, Antalya'ya koşmaya geliyor
ANTALYA'da Runatolia Maratonu etkinlikleri kapsamında düzenlenen yüksek ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva