Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
27 Haziran 2021 Pazar - 11:03

Tarık Tarcan'dan toprak sitemi

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' programında bu hafta Bursa’nın yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri konuşuldu.

Tarık Tarcan dan toprak sitemi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gürsel Cingöz moderatörlüğünde düzenlenen programa, Bursa Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murat Bertan, Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır, Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tekin Uzkınay, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Muhammet Zeki Durak, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Bursalı sanatçılar Tarık Tarcan ile Fettah Can konuk olarak katıldı.

Özer Matlı, Bursa’nın 14 coğrafi işaretli ürünü olduğunu belirtirken, “Osmanlıyı kuran şehiriz. Türkiye’nin tarımına hizmet etmiş bir kentiz. Yöresel ve coğrafi işaretli ürünleriyle devasa bir şehirden bahsediyoruz. Ürünlerimizin daha katma değerli ticareti için bütün kurumlarla çalışıyoruz" diye konuştu.

300 YILLIK MİHALİÇ PEYNİRİ

Murat Bertan, coğrafi işaretli Karacabey Soğanı’nı anlatırken, bölgede 250 yıldır üretildiğini söyledi. Bertan, 300 yıldır üretilen Mihaliç Peyniri’ne coğrafi işaret almak için başvuruda bulunduklarını kaydederken, “Tarımsal üretimimiz bizim en güçlü yanımız" dedi.

Özden Çakır, coğrafi işaretli Gemlik Zeytini’nin hiçbir kimyasalı kabul etmediğini söylerken, “Gemlik Zeytini doğal olarak ağaçta kararmadıkça sofraya gelmez. Zeytinimizde hiçbir katkı maddesi yoktur. Gemlik Zeytini’ne AB’de tescil almak için başvuruda bulunduk" dedi. Çakır, coğrafi işaretli ürünlerin denetiminin önemini vurguladı.

MUSTAFAKEMALPAŞA TATLISI TESCİLLENDİ

Tekin Uzkınay, Mustafa Kemal Atatürk’ün ismiyle özdeşleşmiş Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı’na 18 Haziran’da coğrafi işaret tescili aldıklarını kayditti. Uzkınay, 15 yakın tesiste günlük 1 milyon adet üretilen peynir tatlısına talebin yoğun olduğunu söyledi. Uzkınay, YÖREX’te Bursa’nın da yöresel ürünlerinin sergilendiğini belirtirken, “YÖREX projesini hayata geçiren Ali Çandır’ı tebrik ediyorum" dedi.

Yavuz Uğurdağ, 130 yıldır üretilen İnegöl Köftesi’ne 2006 yılında coğrafi işaret tescili aldıklarını belirtirken, İnegöl pırasası ve İngegöl çerezlik ayçiçeğinin tescili için de başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Hamit Aygül, meyve sebze diyarı Bursa’nın yöresel ürün zengini bir kent olduğunu belirtti. Bursa’da ipek böcekçiliğinin son dönem gerilediğini ancak yaptıkları çalışmalarla tekrar canlandırdıklarını anlatan Aygül, yöresel ürünlere sahip çıktıklarını söyledi.

Muhammet Zeki Durak, Bursa, Eskişehir, Bilecik illeriyle YÖREX’e katıldıklarını anımsatırken, fuarın yöresel ürünlerin tanıtılması için iyi bir platform olduğunu söyledi.

TARIK TARCAN’DAN TOPRAK SİTEMİ

Programa konuk olan sanatçı Tarık Tarcan, çocukluğundaki Bursa’yı anlattı. Bursa’nın, ovasını kaybetmiş bir şehir olduğunu söyleyen Tarcan, “Toprak en değerli varlığımız. Buğdayın olması için 40 santimetre toprağa ihtiyaç var, 40 santimetre toprağı doğa 20 bin yılda yapmaktadır. Anayasamıza göre tarım arazilerine bina yapamazsınız ve sanayi kuramazsınız. Ama bu maddenin bir anlamı kalmadı. Toprak yoksa insan da yok. Bursa da bir çok değerini kaybetti. Toprağı kaybederken hayatı da kaybediyoruz. Toprağımıza sahip çıkmamız, tarım arazilerimizi güçlendirmemiz ve korumamız gerekiyor" diye konuştu.

Sanatçı Fettah Can, Osmanlı döneminden bu yana çok önemli bir şehir olan Bursa’nın yerel yemeklerini anlattı. Bıçak imalatçısı babasına yazları yardım ettiğini, çocukluğunun bıçak atölyesinde geçtiğini kaydeden Can, “16 yaşıma kadar Kapalı Çarşı’da hem okudum hem tezgahtarlık yaptım. İnegöl köftesini çok severim. Arnavutum, böreklerimiz çok lezzetli olur. Bursa gıda anlamında çok zengin bir şehir" dedi.

 
Antalya’da silahlı kavga: 2 yaralı
 
Atatürk karşıtı yazar sert kayaya çarptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya’da silahlı kavga: 2 yaralı
ANTALYA'da aralarında husumet bulunan iki grup arasında çıkan silahlı ...
Cenazeyi unutup, yumruklu kavgaya tutuştular
ANTALYA'da odun kesim ve satış yerinde çalışan Turgay Arslan (59), fenalaşarak ...
Sedat Peker'den şoke eden Antalya tweetleri...
Suç örgütü lideri Sedat Peker, tweetlerine bu kez Antalya üzerinden devam ...
 
Antalya'da üzerine tente devrilen doktor, kurtarılamadı
ANTALYA'da alışveriş için gittiği zincir markette devrilen tentenin altında ...
Orman yangını villalara kadar dayandı
Kaş'a bağlı Üzümlü ve İslamlar mahalleleri arasındaki Çetil mevkiinde ...
Son kısıtlama öncesi tatilciler sahile akın etti
ANTALYA'da pazar günü son kez uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasına saatler ...
 
Başkan Esen: Çocuklarımızı geleceğe hazırlıyoruz
KONYAALTI Belediyesi kreşlerinde eğitim gören 6 yaş grubu 88 öğrenci mezun ...
Boşanma aşamasındaki eşine zorla hap içirip, bıçakla yaraladı
ANTALYA'da boşanma aşamasındaki eşi S.K.'nın (47), kendisine zorla tansiyon ...
Nesli tehlike altındaki şah kartal yavrusu, yuvadan çalındı
SİLİVRİ'de nesli tehlike altındaki şah kartal yuvalarında izleme çalışmaları ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva