Özel bireylere destek sergisi
Özel bireylere destek sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Bucak'ta otomobil takla attı
Bucak'ta otomobil takla attı
29 Aralık 2016 Perşembe - 10:42

Tarımda son 15 yılın en kötüsü

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 2016 yılında Antalya tarımsal ticaretinin, son 15 yılın en kötü performansını yaşadığını söyledi.

Tarımda son 15 yılın en kötüsü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB'nin 2016 yılı son meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında yönetim kurulu başkanı Ali Çandır, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla ATB Meclis Salonu'nda yapıldı. ATB'nin Aralık ayı meclis toplantında 2017 yılı bütçesi de belirlendi. Meclis üyeleri tarafından kabul edilen 2017 yılı gelir ve gider bütçesi 2 milyon 800 bin TL olarak açıklandı. Bütçe görüşmelerinde 2008 yılında 5 milyon 564 bin TL olan ATB varlıklarının ise 2016 yılı sonu itibariyle 10 milyon 659 bin TL'ye yükseldiği belirtildi. 

BENZERİNİ YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Mecliste 2016 yılına ilişkin değerlendirmede bulunan ATB Başkanı Ali Çandır, 2016'yı, "Benzeri ya da tekrarını hiçbir boyutuyla yaşamak istemediğimiz bir yılı geride bırakmak üzereyiz" diye tanımladı. Hem ülkemiz hem Antalya açısından acı ve kayıplarla dolu bir yıl geçtiğini kaydeden Ali Çandır, terör olayları ve Rusya Büyükelçisi Karlov'a düzenlenen suikasttan bahsetti. 2016'nın iş, aş ve ekonomi için de beklenen ve planlanan gibi bir yıl olmadığını anlatan Çandır, “Ülkemiz 2016 yılını zorluklarla geçirirken, kentimiz bu zorlukları en az iki kat ağırlığıyla yaşadı" dedi. 

SON 15 YILIN EN KÖTÜ PERFORMANSI

2015 sonunda Rusya ile yaşanan krizden tarım sektörü başta olmak üzere tüm kentin ciddi boyutta olumsuz etkilendiğini hatırlatan Ali Çandır, bu yönde yapılan çalımalar ve 'Antalya Yaklaşımı' önerisini anlattı. Antalya tarımsal ticaretinin 2016'da son 15 yılın en kötü performansını yaşadığını belirten Çandır, “Baz olarak aldığımız 2002 yılına göre tarımsal ihracatımız 5.5 kat ile en yüksek büyüme oranına 2013'te ulaşmıştır. Ancak 2016 büyümemiz 2002 yılına göre 2.7 katına düşmüştür. Yani son 15 yılın en düşük büyümesini yaşadık. Böylece en iyi büyümemizin yarısından fazlasını kaybettik" dedi. 

DIŞ VE İÇ TİCARETTE DÜŞÜŞ

Bu yıl tarımsal ihracatın ithalatı karşılama oranında da benzer bir düşüklük görüldüğünü kaydeden Çandır, tarımsal iç ticaretin de turist sayısındaki düşüş ve iç talepte yaşanan durgunlukla istenilen düzeyde gerçekleşmediğini söyledi. Tarımsal ürünlerin pazarlanmasında üretici ve ticaret erbabının ciddi zorluklar yaşadığını anlatan Çandır, “Sektörel olumsuzlukların ve kentimizde yaşanan diğer sorunların üst üste gelmesiyle kredi ödemeleri ve finansmana erişim zorlaşmıştır. Bütün bir yıl boyunca hepimizin derinden yaşadığı bu zorluklara karşı büyük bir direnç gösterdik" dedi. 

2017 TALEPLERİ

2017 için de aynı çalışma azminin gösterileceğini belirten Çandır, ekonomik önlemler paketi kapsamında açıklanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarının reel ekonomiye direnç kazandıracak biçimde ve bir bütün olarak hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Yeni yatırım kararları için finansa erişimin kolaylaştırılması gerektiğinin önemine değinen Çandır, geçici vergi uygulamasının kaldırılması ile KDV mahsuplaşmasının hiç olmazsa 3 ayda bir yapılması tekliflerinin hükümet tarafından dikkate alınmasını beklediklerini de dile getirdi.

Çandır, prim ödemelerine getirilen ertelemede, istihdamı korumak ve artırmak için alınan asgari ücret desteğinden yararlananların 2017 ilk 3 ay primlerinin son 3 aya ötelenmesi tedbirinin genişletilmesi ve prim ödemelerinin kalıcı olarak yıl sonunda tahsil edilmesini de istedi. KOBİ'lere 50 bin TL kredi desteğinin kapsadığı işletme sayısı itibariyle yetersiz olduğuna da değinen Çandır, tüm KOBİ'ler için bu destekten faydalanacak bir planlama yoluna gidilmesi ve mevcut kredilerde de ihtiyaç eşiği belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Antalya'da 'yarasa pisliği' mahalleyi ikiye böldü
 
THY'nin iptal ettiği Antalya seferleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da 'yarasa pisliği' mahalleyi ikiye böldü
ANTALYA'nın en lüks mahallelerinden Deniz ve Bahçelievler'de 'yarasa pisliği' ...
Suriyeli çocuk beton mikseri altında can verdi
ANTALYA'da, Hasan Caka'nın kullandığı beton mikserinin altında kalan Suriyeli ...
Baba-oğul organ bağış gönüllüsü
TÜRKİYE'de ilk kez 7 yıl önce aynı anda kalp ve böbrek nakli olan 41 yaşındaki ...
 
Engelli kardeşlere geçici yuva
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde virane bir evde yaşamlarını sürdüren 2'si ...
Hostesin işsizlik intiharı
ANTALYA'da işsizlik yüzünden bunalıma girdiği belirtilen hostes 30 yaşındaki ...
Altın yok gözaltı çok
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde dağlık alandaki kaçak kazıda külçe altın ...
 
Kemer'de kaçak kazıda külçe altın bulundu iddiası
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde dağlık alandaki kaçak kazıda külçe altın ...
Annesinden zorla uyuşturucu parası alan gence 5.5 yıl hapis
ANTALYA'da uyuşturucu madde almak için annesinden zorla para isteyen 28 ...
Seyir halindeki otomobil alev alev yandı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde seyir halindeki otomobil alev aldı. Sürücünün ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva