12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
20 Ekim 2016 Perşembe - 15:22

Tarımın sorunları konuşuldu

EKONOMİ Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği 'Gıda ve Tarımda Fırsatlar, Riskler ve Sürdürülebilirlikö konulu panel, ANFAŞ Antalya Expo Convention Center'de yapıldı.

Tarımın sorunları konuşuldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANFAŞ işbirliği ile yapılan panele çok sayıda gazeteci katıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de panel öncesi katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirip ayrıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Türkiye'de gıda sektörünün uluslararası ölçekte hak ettiği yere ulaşabilmesi, yeni fırsatlara yelken açabilmesi için düzenlenen bu etkinliğin önemine değindi. Türkiye'nin de Antalya'nın da tarımda yıllardır çok önemli fırsatlar yakaladığına dikkat çeken Celal Toprak, bunun sürdürülebilirliğini sağlamak için sorunların masaya yatırılması amacıyla bu panelleri düzenlediklerini söyledi. 

İstanbul'dan 10'a yakın gazeteci üyelerinin de panel için Antalya'ya geldiğini belirten Toprak, “Türkiye'de önemli araştırmalar yapan bir şirketimiz var. Onlar bize sunum yaptı. Dediler ki, evet gerçekten Türkiye'nin tarımsal alanda fırsatları var. Son rakamlara göre Türkiye'nin 90 milyar dolar civarında üretimi var. Buna karşılık ihracatı yerlerde sürünüyor. Aslında Türkiye'nin tarım ve gıda ihracatının bir numara olması lazım. Hollanda'yı örnek gösteriler. Başka ülkeleri örnek gösterdiler. Dediler ki, Türkiye'nin yerinin burası olmaması lazım. Antalya'nın da burada olmaması lazım. Bu işi nasıl çözeriz? Nerelerde takılıyoruz? Bunları tartışalım, konuşalım, kamuoyuna taşıyalım, yetkililere ulaştıralım. İşte burada olmamızın amacı da bu" dedi. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim de dünyanın tüketim alışkanlığının değiştiğine dikkat çekti. Evrim şunları söyledi: 

“İnsanların çoğunluğu süpermarketlerden alışveriş ediyor. Bakkallar, manavlar azaldı. Süpermarketlerde alıcının en büyük kaygısı, gelen ürünün raf ömrünün uzunluğu. Raflarda çürümemesi. Bu da doğal ürünlerde kolay kolay temin edilemiyor. Dolayısıyla Hollanda gibi, İsrail ürünlerde ürünün genetik yapısı ile oynanmış, sert lezzetsiz, görünüşü güzel bir takım mallar ister istemez, sırf raf ömrünün uzunluğu dikkate alınarak tercih ediliyor. Türkiye bunlarla rekabet edebilmesi için mevcut güneşi ile lezzeti ile ürettiği geleneksel ürünü mü pazarlasın, yoksa onlar gibi değiştirip sert, lezzetsiz ürünler mi yapsın? Bu önemli bir ikilem."

Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer ise tarım sektöründe işler iyi gitmediği için böyle bir toplantı düzenlendiğini belirterek, “Bir meslek odası olarak bugüne kadar elimizden geldiğince tarımda olması gerekenleri ifade etmeye çalıştık. Türk tarımının nasıl ayağa kalkabileceğini, Türkiye'nin dünyada nasıl söz sahibi olabileceği konusunda görüşlerimizi açıklamaya devam ediyoruz" diye konuştu. 

İhracattaki kalıntı sorununu çözmeden önce, kendi insanımıza sağlıklı ürün yetiştirmek, iç piyasada kendi insanımıza yedirdiğimiz ürünlerde belli bir kaliteyi sağlamak gerektiğini sözlerine ekleyen Vahap Tuncer, “Eğer çiftçiye sağlıklı ürün yetiştirtirsek, piyasadan aldığınız her ürünü sorunsuz ihraç edebilirsiniz. Türkiye'de 27 milyon hektar tarım arazisi var. Bugün gelinen noktada 2.7 milyon tarım arazisi ekilmiyor. Asıl bunun sorgulanması gerekiyor. Neden ekilmiyor diye? Bir Trakya, bir Belçika büyüklüğündeki araziyi çiftçi kullanmıyor. Neden kullanmıyor? Para kazanamadığı için. O zaman neden kazanamıyor? Onu sorgulamak gerekir" dedi.


EKONOMI GAZETECILERI DERNEGI'NIN DUZENLEDIGI 'GIDA VE TARIMDA FIRSATLAR, RISKLER VE SURDURULEBILIRLIKO KONULU PANEL, ANFAS ANTALYA EXPO CONVENTION CENTER'DE YAPILDI.(CELAL TOPRAK)(FOTO:ANTALYA-DHA)

EKONOMI GAZETECILERI DERNEGI'NIN DUZENLEDIGI 'GIDA VE TARIMDA FIRSATLAR, RISKLER VE SURDURULEBILIRLIKO KONULU PANEL, ANFAS ANTALYA EXPO CONVENTION CENTER'DE YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

EKONOMI GAZETECILERI DERNEGI'NIN DUZENLEDIGI 'GIDA VE TARIMDA FIRSATLAR, RISKLER VE SURDURULEBILIRLIKO KONULU PANEL, ANFAS ANTALYA EXPO CONVENTION CENTER'DE YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

EKONOMI GAZETECILERI DERNEGI'NIN DUZENLEDIGI 'GIDA VE TARIMDA FIRSATLAR, RISKLER VE SURDURULEBILIRLIKO KONULU PANEL, ANFAS ANTALYA EXPO CONVENTION CENTER'DE YAPILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)

 
Game of Thrones'un yıldızı, kadınlar için film çekecek
 
Dolu 156 dekara zarar verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Game of Thrones'un yıldızı, kadınlar için film çekecek
GAME of Thrones dizisinin 'Selyse Baraethon' karakterine hayat veren İngiliz ...
İşten atılmaya itiraz
ANTALYA Havalimanı'nda görevliyken FETÖ/PDY soruşturması kapsamında iş ...
Lüks kruvaziyer Alanya'da
ÇOĞUNLUĞU İngilizlerden oluşan turistlerin bulunduğu Voyager adlı kruvaziyer ...
 
Gazipaşalı çekirdeksiz nar üreticisi umduğunu bulamadı
TÜRKİYE'nin çekirdeksiz nar üretim merkezi Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde, ...
Kapkaç şüphelisi yakalandı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde Norveçli erkek turistin parasını kapkaç ...
Antalya Adliyesi'nde bebek bakım odası sorunu
ANTALYA'da yeni doğum yapan anneler, adliyede bebeklerinin altlarını değiştirip ...
 
Ahmet Hakan'ın Antalya notları
Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan, Antalya'ya yaptığı bir günlük gezi ile ilgili ...
Antalya'da tecavüze uğrayan kedi telef oldu
ANTALYA'da önce tecavüze uğrayan, üç gün sonra çeşitli yerlerinden bıçaklanan ...
Paris'ten bisikletle tura çıktılar
FRANSA'nın başkenti Paris'ten yola çıkan Alman biyolog 29 yaşındaki Catharina ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva