Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı köylerinde
Tütüncü, Korkuteli ve Elmalı köylerinde
Oscar ödüllü yazar David Seidler hayatını kaybetti
Oscar ödüllü yazar David Seidler hayatını kaybetti
Sümer: Altınova'ya tarım kenti kuracağız
Sümer: Altınova'ya tarım kenti kuracağız
Ferman Akgül açtığı tazminat davasını kaybetti
Ferman Akgül açtığı tazminat davasını kaybetti
30 Haziran 2022 Perşembe - 09:18

Tatile gidecekler dikkat! Böyle dolandırıyorlar

Ticaret Bakanlığı, turizm faaliyetlerinin yoğun olarak yaşanacağı bu dönemi fırsata çevirmeyi amaçlayan kötü niyetli kişilere karşı tüketicileri uyardı.

Tatile gidecekler dikkat! Böyle dolandırıyorlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bakanlıktan yapılan açıklamada, tüketicilerin sıkça tercih ettiği otel ve turizm tesislerinin internet sitelerinin fotoğraf ve isimlerinin kopyalanarak, e-posta ve kısa mesajlar üzerinden cazip tekliflerle mağdur edildiği belirtildi. Yine bununla birlikte en çok karşılaşılan bir diğer yanıltıcı unsurun ise konaklama yapacak otellere ilişkin verilen yıldız bilgisinin doğru çıkmadığının görüldüğüne dikkat çekilerek, "Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen teklifin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğu sorgulanmalıdır" denildi. 

Bakanlığın yaptığı açıklamada, otel rezervasyonu yapacakların dikkat etmesi gereken, şüpheli durumlarda veya karşılaşılan sorunlarda başvurulması gereken adımlarla ilgili şu bilgilere yer verildi: 

Kayıt sorgulama

Satın alma kararı öncesinde tercih edilen seyahat acentası veya turizm tesisinin ilgili kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmak. Bu kapsamda tüketicüer, seyahat acentalarınm ve turizm tesislerinin belgek olup olmadığım, turizm tesislerinin kaç yıldız sahibi olduğunu 'www. kulturturizm.gov.tr' ve 'www. tursab.org.tr' adreslerinden sorgulayabilir. Özellikle mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerde, seyahat acentasınm veya turizm tesisinin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine yer verildiğinin ve ayrıca internet sitelerinin ETBİS'e (elektronik ticaret bilgi sistemi) kayıtlı olup olmadığı kontrol edilebilir. 

Şüpheliyi şikayet 

Reklam ve tanıtımı ile karşılaşüan paket tur ya da konaklama faaliyetinin tüketicileri aldatıcı, yanıltıcı nitelikte olduğu değerlendiriliyor ise Reklam Kurulu Başkanlığı'na başvurulmalı. Şikâyete konu reklamların hangi mecralarda ve hangi tarihlerde yayınlandığı bilgisinin, varsa reklam görsellerinin ve şikayet konusu hususla ilgili ispat niteliğindeki diğer bilgi ve belgelerin yazdı olarak veya elektronik ortamda yapılacak başvuruda iletilmesi gerekmekte. Şayet bu nitelikte bir satın alma yapılır ve sonrasında tüketiciler mağduriyet yaşar ise, bu noktada mağduriyetin giderilmesi için yapüacak başvuru mercü uyuşmazlık tutarına göre Tüketici Hakem Heyetleri veya Tüketici Mahkemeleri olacaktır. 

İndirimde 30 gün şartı

İndirimli satışlarda geçerh olan genel kurala göre indirimden önceki fiyat, indirimli satışm başlangıç ve bitiş tarihleri üe indirimli satışa sunulan mal veya hizmetin miktarının açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmek zorunda. Burada bahsi geçen indirimden önceki fiyattan anlaşılması gereken, o mal veya hizmete fiyat indiriminin uygulanmasından önceki 30 gün içindeki en düşük fiyattır. Bu noktada tüketiciler, herhangi bir konaklama ya da paket tur tanıtımına ilişkin olarak gördükleri indirim tutarlarının, şayet bügüeri dahilinde ise indirimden önceki fiyat üe kıyaslamasını yaparak, yapüan reklamın bu anlamda bir yanütıcıhğa sahip olup olmadığım kontrol edebilirler. Örneğin, erken rezervasyon kampanyası kapsamında fiyatların 10 bin TL'den 5 bin TL'ye indirildiğinin duyurulması halinde üzerinden indirim uygulanan 10 bin TL'lik rezervasyon bedelinin, kampanyanın duyurulduğu tarihten önceki 30 gün içindeki en düşük fiyat olması gerekmekte. 

Tazminat hakkı

1618 sayılı Seyahat Acentalan ve Seyahat Acentalan Birliği Kanunu'nun zorunlu sigorta üe ügili hükümleri saklı olmak üzere, paket tur düzenleyicisi, sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi nedeniyle tüketicüerin uğradığı her türlü zarardan sorumludur. Tüketici boşa harcanan tatü zamanı için de uygun bir tazminat talep edebüecektir. Ayrıca, muhtelif seyahat acentalan tarafından tüketicüere sunulan paket tur veya otel konaklama rezervasyonunun başlamasına belirli bir süre kala cezai şart ödemeksizin iptaline imkân tanıyan ihtiyari sigorta uygulamasının tüketicüerin faydasma olduğu değerlendirilmektedir. 

Fesih hakkı

Tüketici erken rezervasyonla aldığı paket tura katılamadığı takdirde, turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı olarak sözleşmesini feshetme ve ödenmesi zorunlu vergi gibi yasal yükümlülükler dışındaki paket tur bedelinin herhangi bir kesinti yapılmaksızın iade alma hakkı bulunmaktadır. Fesih bildirimi 30 günden daha az bir süre kala yapılıyorsa paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilecekt. Aynca, tüketicinin öngöremediği veya engeleyemediği bir durum veya mücbir sebebin ortaya çıkması halinde ise, paket turun başlamasına 30 günden az bir zaman kalmış olsa dahi tüketicinin fesih büdiriminin ardından, ödenmesi zorunlu vergi gibi yasal yükümlülükler üe üçüncü kişüere ödenip belgelendirüebüen ve iadesi mümkün olmayan bedeüer hariç, herhangi bir kesinti yapılmadan iade alma hakkı bulunmaktadır.

Kaynak: turizmgazetesi

 
Seyir halindeki otomobil alev alev yandı
 
Faytonu düğün arabası yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizme 9 günlük bayram tatili dopingi
ANTALYA'da, 9 günlük Kurban Bayramı tatili ile turizm sektörü, ivme kazandı. ...
Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısı 4 milyonu aştı
ANTALYA'ya, 26 Haziran itibarıyla hava yoluyla gelen yabancı turist sayısı, ...
Turizmde bayram heyecanı; oteller 800 TL'den başlıyor
OKULLARIN tatile girmesi ve yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte iç turizm hareketliliği de başladı.
 
Kruvaziyer turizmi pandemi sonrası rekora koşuyor
DÜNYADA hızla gelişen, limanların olduğu ülkeye ve şehre ciddi katkıları ...
Korkuteli'nde tur midibüsü devrildi; 1 ölü, 23 yaralı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde, turistlerin taşındığı tur midibüsünün ...
Antalya'ya hava yoluyla turist akını!
ANTALYA'ya hava yoluyla gelen yabancı turist sayısı, yüzde 227 artışla ...
 
Antalya'da turizm sektörü yasta
ÖZALTIN Holding yönetim kurulu başkan yardımcısı turizmci Nurettin Özaltın, yaşamını yitirdi.
150 acente yetkilisi Kemer'de turizmcilerle buluşacak
Antalya'nın Kemer ilçesinde 10-13 Haziran'da düzenlenecek 'ITT Forum Antalya' ...
Antalya'da Rus turist bereketi
ANTALYA'ya yıl sonuna kadar gelecek turist sayısının 10 milyonu aşması ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva