Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
Görme Engelli Para Atletizm Milli Takımı Kobe’de
Görme Engelli Para Atletizm Milli Takımı Kobe’de
Yoldan çıkan TIR'ın sürücüsü yaralandı
Yoldan çıkan TIR'ın sürücüsü yaralandı
20 Mart 2014 Perşembe - 10:03

Tedaviyi ödüyor, tanıyı ödemiyor isyanı

KANSER hastaları ve yakınları, genetik test ücretlerini karşılamayan SGK'ya tepkili.

Tedaviyi ödüyor, tanıyı ödemiyor isyanı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Genetik bir hastalığın tehdidi altında bulunup bulunmadıklarının tespiti için yapılan testlerin SGK tarafından ödenmememesine isyan eden kanser hastası ve yakınları, "SGK insan sağlığını ilgilendiren tüm testlerin parasını ödemeli" dedi.
 
 Dört ay önce kolon kanseri tanısı konulan 39 yaşındaki Nazan Özçelik, teşhisten 18 gün sonra ameliyat olduğunu, şimdi 14 günde bir kemoterapiye girdiğini anlattı. Hasta formu doldururken ailede başka kanser hastası olup olmadığı ve teşhis aşaması sorulduğunu aktaran Özçelik, "Ben de 'Ailemde birinci dereceden akrabalarımda kanser hastalığı olanlar var' diye cevapladım. Bunun üzerine doktorum genetik test yaptırmam gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Antalya Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi'ne gittim. 2 oğlumun testler sonucu risklerinin ne olduğunu öğrenmek istedik. Fakat tanı konabilmesi için yapılacak test ücretlerinin tarafımızdan ödenmesi gerektiğini öğrendik. Biz ailece SGK'lı olduğumuz için bu testlerin ücretsiz olacağını düşünmüştük" diye konuştu.
 
 Hiç SGK'sı olmayanların tüm sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanırken, kendilerinden test ücreti istenmesine anlam veremediklerini kaydeden Nazan Özçelik, "Gen testlerinin tamamının SGK tarafından karşılanmasını istiyorum. Ancak bu takdirde testlerimizi yaptırıp çocuklarımızın geleceğini daha sağlıklı geçirmeleri konusunda tedbir alırız. Aksi halde hastalığın genetik olup olmadığını öğrenemez, hastalık kapıya geldiğinde devlete çok daha pahalıya mal olacak" diye konuştu.
 
 HASTA OLACAK MIYIM BİLMEK İSTERİM
 
 İçişleri Bakanlığı, Yabancılar Şubesi'nde danışman olarak çalışan Hakan Kavuncu ise babası 78 yaşındaki Yalçın Kavuncu'nun akciğer kanseri olduğunu, 11 aydır hastanede yattığını, babasının tedavisiyle uğraşırken yakın akrabalarının da çeşitli kanser hastalıklarıyla mücadele ettiğini fark ettiğini aktardı. Kanser hastalığının sülalelerinde genetik olduğunu öğrendiğini belirten Hakan Kavuncu, şöyye dedi:
 
 "Bir yakınımızdan Antalya Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi olduğunu öğrendim. Merkez yetkilileriyle yaptığım görüşmede insan için hayati önemi olan testleri yaptırmak istedim. Fakat test ücretlerini duyduğumda biraz düşünmeye karar verdim. Çünkü testler maliyetinde ücretlendirilse dahi çok para tutuyordu. Daha sonra yaptığım araştırmalarda yabancı ülkelerde bu tür testlerin sağlık sigortası tarafından ödendiğini öğrendim. Türkiye'de neden SGK tarafından karşılanmıyor diye arkadaşlarıma ve konunun yetkililerine sordum. Ben bir kanser hastası yakını olarak bu testlerin ücretsiz yapılmasını istiyorum. Böylece birçok genetik hastalık adayının geleceği hakkında bilgi edinmesi sağlanıp ona göre yaşam tarzı oluşturması sağlanmış olur. Devlet daha az harcamayla hastalığın ötelenmesini sağlayabilir."
 
 TANI OLMADANR TEDAVİ OLMAZ
 
 Pediatrik Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, moleküler testin genetik hastalıkların tanısında olduğu kadar, tedavisinin de vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi. Prof. Dr. Canatan, moleküler testler sonucunda alınacak önlemlerle genetik hastalıkların tedavisi için yurt dışına çıkan milyonlarca liralık ilaç parasının ülke ekonomisine kazandırılacağını belirtti. Moleküler testlerle tespit edilebilen genetik hastalıkların ücretsiz tanımlanmasına izin vermeyen SGK'nın hastalığın tedavisine ücret ödediğini kaydeden Prof. Dr. Canatan, "Yetkililer tanı olmadan sağlıklı bir tedavi olmayacağını bilmiyor mu" dedi.
 
 Hastalığın tanısı için ödeme yapmayan sistemin hastalığın tedavisine izin verdiğini belirten Prof. Dr. Canatan, "Tanı olmadan tedavinin olamayacağını biliyoruz. Ancak SGK 'Kromozom test ücretini öderim, fakat kromozomu oluşturan genlerin DNA testlerinin ücretini ödemem' diyor" dedi.
 
 SGK KARŞILAMALI
 
 Yayımlanan son Sağlık Uygulamaları Tebliği'nde (SUT) 'moleküler test ücreti ödenemez' denilen maddenin yeniden düzenlenerek, hem tanı merkezleri, hem de tedavi merkezleriyle sözleşme yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Canatan, "Tüm genetik testleri içermeli. Böylece vatandaşla (hastayla) hekim arasında ödeme sorunu yaşatılmamalı. Sigortalı her vatandaşın bu tür testlerinin ücreti SGK tarafından karşılanmalı" diye konuştu.
 
 SADECE TANIDA DEĞİL TEDAVİDE DE ÖNEMLİ
 
 Moleküler testlerin önemine değinEn Prof. Dr. Canatan, şöyle konuştu:
 
 "Moleküler testler sadece hastalıkların kesin tanısında değil, aynı zamanda kesin tedavisinde de önemli yer tutmaktadır. Bir kanser hastasının klinik düzeyde tanısı konulduktan sonra ilaç tedavisine başlamadan önce, hastalığın mutlaka moleküler genetik düzeyinde tanısının konulması gerekiyor. Hastalığın tedavisinde ilaçlara karşı (kemoterapi) direnç olup olmadığı, moleküler genetik testlerle belirlenebiliyor. Bu tanımlamalar yapılmadan verilecek ilaçların seçilmesi çok önemli. Hastanın ilaçlara direnci var ise boşu boşuna kemoterapi alması gerekmeyecek, diğer tedavi yöntemleri öncelikli uygulanacaktır. Böylece ülke ekonomisine de önemli katkıda bulunulmuş olunacaktır."
 
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)

 
Ata korosu, türküyü sevdirecek
 
Sanatçılardan TÜSAK protestosu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pazarlığı yaptı böbreğini bağışladı
ANTALYA'da yaklaşık 6 yıldır böbrek hastası olan 58 yaşındaki Fayik Karakaya, ...
Obezite cerrahisi sonrasında plastik cerrahinin rolü
OBEZİTE ameliyatı sonrası dönemde uygulanan plastik cerrahi yöntemlerinin ...
‘Kolay kilo vermek için bol su için’
BESLENME ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, kış boyunca uykuda olan ...
 
Bebeklerde kalça çıkığına dikkat
YENİ doğan bebeklerde görülme riski Avrupa'ya göre Türkiye'de daha yüksek ...
Murat Alkı yaşama 3 gün tutunabildi
AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde 8 ay önce total yapay kalp ünitesi ...
Antalya'da sperm odası tartışması
ANTALYA’da sperm tahlili yaptırması istenen 20 yaşındaki C.K. için 2 aya ...
 
Halkın sağlığı ile oynayan 25 firma
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, süt, et ve bal üretimi ile gıda ...
Kendi küçük derdi büyük
DOĞUŞTAN kronik böbrek yetmezliğiyle mücadele eden 3 yaşındaki Meryem ...
Antalya Sağlık Müdürü bilgin görevi bıraktı
ANTALYA Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, görevinden ayrıldı. 3 yılı aşkın ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva