Ünlü oyuncu hayatını kaybetti
Ünlü oyuncu hayatını kaybetti
Sosyal medya fenomeni Pucca'ya 5 ay 18 gün hapis
Sosyal medya fenomeni Pucca'ya 5 ay 18 gün hapis
AÜ'de 79 bin öğrenci 128 topluluğa kayıt yaptırdı
AÜ'de 79 bin öğrenci 128 topluluğa kayıt yaptırdı
Yol çalışmasına bakmaya gitti; kayıp olarak aranıyor
Yol çalışmasına bakmaya gitti; kayıp olarak aranıyor
17 Nisan 2021 Cumartesi - 11:54

Tekirdağ'a özgü lezzet 'Velimeşe bozası' coğrafi işaret aldı

TEKİRDAĞ'ın Ergene ilçesinde üretilen Velimeşe bozası, coğrafi işaret tescili aldı. Boza üreticisi Burak Tuna, Velimeşe bozasının coğrafi işaret almayı hak ettiğini belirterek, pandemi ve ramazan nedeniyle azalan satışlarının internet üzerinden arttığını söyledi.

Tekirdağ a özgü lezzet  Velimeşe bozası  coğrafi işaret aldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 

Kentin ünlü lezzetlerinden 'Velimeşe bozası', Ergene Kaymakamlığı ve Ergene Belediyesi'nce geçen yıl yapılan başvurunun ardından Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. Velimeşe bozası, Tekirdağ'ın, köftesi, eski kaşarı, peynir helvası, salamura asma yaprağı, dokumasından sonra coğrafi işaret alan 6'ncı ürünü oldu. 

Boza üreticisi Burak Tuna, Velimeşe bozasının Balkanlardan gelen, çok eski tarihe dayalı bir içecek olduğunu belirterek, "Gördüğünüz ürünün tarihi yaklaşık 1860'lara dayanıyor, yani Vefa'dan eski tarihli diyebilirim Velimeşe bozasına beklediğimiz oldu. Velimeşeliler olarak, Velimeşe bozacıları olarak sevindiren bir şey oldu. Türkiye'nin her yerinden duyuldu. Sosyal medyada paylaşıldı, internet satışlarımız hızlandı. Yani her konuda fayda sağladı" dedi.

'KATKI MADDESİ HİÇ YOK'

Velimeşe bozasının katkısız olduğunu ifade eden Tuna, "Velimeşe bozasında ağırlık mısır, darı, çok az miktarda buğday unu var, hiçbir şekilde katkı ürünü kullanılmıyor. Tatlandırıcı olarak glikoz şurubu değil, toz şeker kullanılıyor. Her yerden müşterimiz var. İstanbul'dan, Sakarya'dan, İzmir'den, yolu düşen herkes misafirimiz oluyor" diye konuştu.

'İNTERNET SATIŞLARI ARTTI'

Özellikle koronavirüs salgınının boza sektörünü de etkilediğini belirten Burak Tuna, "Pandemide biz üretici olduğumuz için biz kapanmadık ama insanlarda bir korku oluştu, çıkamadı, gelemedi, biz onların ayağına hizmet sunmaya çalıştık. Bozada böyle bir şey çok azdır. Bozanın raf ömrü çok kısa olduğu için buradan yolladığımız bozanın iki günde gitmesi lazım ki karşı taraf onu içsin. Biz onu sağlamaya çalıştık. Artık yeni yeni internete de geçildi bozada. Yüzde 50 gibi bir artış oldu internet satışlarıyla. Önceki yıllarda hiç internetten satışımız yoktu bizim. Bütün satışlarımız bizim buradandı. Ürünümüzün raf ömrü kısa olduğu için biz dışarı da veremiyoruz bozayı. Kendi yerimizde satışımız oluyor. Pandemiden dolayı şu anda burada içilmiyor ama normal şartlarda burada içebiliyorlar, alıp gidebiliyorlar. Sırf boza içmek için İstanbul'dan müşterilerimiz geliyor" dedi.

'ÜÇ YIL MÜCADELE ETTİK'

Velimeşe Mahallesi Muhtarı Mehmet Erkul ise coğrafi işareti almak için 3 yıl mücadele edildiğini belirterek, "Meşhur Velimeşe bozamız nihayet tescillendi. 3 yıl oldu bunun mücadelesini veriyorduk. Kaymakamlığımız, belediyemiz ve bizler bozacılar. Neticesinde hakkaniyetli bir sonuç bu. Kalitemiz, katkısı yok. Bağırsak florasına, diğer anne sütü üretimine çok yararlı. Sağlık anlamında özellikle pandemi zamanında daha da önemi arttı. Satışları bozacılarımızın pandemiden dolayı bireysel olarak azalsa da internet satıcılığı arttı. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'BOZA ŞİFADIR'

Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Velimeşe bozasına coğrafi işaret almaktan mutlu olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Coğrafi işaret bölgedeki ürünün öne çıkması demek. Bizim de bozamız yıllardan beri öne çıkmıştı, yıllardan beri vardı. Bizler de bozamızın tanıtımı için yıllardır mücadele verdik. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bozamızı göndermiştik, milli içecek olarak gönderdik. Bizler boza kültürümüzü devam ettiriyoruz bugün de coğrafi işaret almaktan dolayı mutluyuz."

Velimeşe bozasının ham maddelerinin yulaf, pirinç, darı, arpa, buğday ve mısırdan olduğunu belirten Yüksel, "Boza vücuda sıcaklık veren yüksek kalorili bir içecektir. Yüksek kalorisi ile tok tutan boza zengin vitamin ve mineral kaynağıdır. Yüksek protein, yağ ve karbonhidrat içeriğinden dolayı besin değeri yüksektir. Lezzeti kadar içeriği de E, B1, B2, A vitaminleri ve fosfor, demir gibi mineral içerir. Genç girişimciler bu ürünü çoğalttılar. Muzlu, çilekli, kakaolu gibi birçok çeşidi ilk kez Velimeşe'de üretildi. Türkiye'de iki tane boza bunlar biri Velimeşe bozası. Bozanın faydaları çoktur. Boza şifadır" dedi.


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE ILCESINE BAGLI VELIMESE MAHALLESI'NIN ADINI TASIYAN LEZZETIN ISARET ALMASI, BOZACILARI MUTLU ETTI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE ILCESINE BAGLI VELIMESE MAHALLESI'NIN ADINI TASIYAN LEZZETIN ISARET ALMASI, BOZACILARI MUTLU ETTI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE ILCESINE BAGLI VELIMESE MAHALLESI'NIN ADINI TASIYAN LEZZETIN ISARET ALMASI, BOZACILARI MUTLU ETTI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE ILCESINE BAGLI VELIMESE MAHALLESI'NIN ADINI TASIYAN LEZZETIN ISARET ALMASI, BOZACILARI MUTLU ETTI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE ILCESINE BAGLI VELIMESE MAHALLESI'NIN ADINI TASIYAN LEZZETIN ISARET ALMASI, BOZACILARI MUTLU ETTI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE ILCESINE BAGLI VELIMESE MAHALLESI'NIN ADINI TASIYAN LEZZETIN ISARET ALMASI, BOZACILARI MUTLU ETTI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE ILCESINE BAGLI VELIMESE MAHALLESI'NIN ADINI TASIYAN LEZZETIN ISARET ALMASI, BOZACILARI MUTLU ETTI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE ILCESINE BAGLI VELIMESE MAHALLESI'NIN ADINI TASIYAN LEZZETIN ISARET ALMASI, BOZACILARI MUTLU ETTI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE ILCESINE BAGLI VELIMESE MAHALLESI'NIN ADINI TASIYAN LEZZETIN ISARET ALMASI, BOZACILARI MUTLU ETTI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. ERGENE  BELEDIYE BASKANI RASIM YUKSEL(FOTODA), BOZANIN SIFA OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)


TEKIRDAG'IN UNLU LEZZETLERINDEN VELIMESE BOZASI, COGRAFI ISARET ALDI. (FOTO: MEHMET YIRUN/DHA, TEKIRDAG)

Mehmet YİRUN- Şafak TAŞOYAR/TEKİRDAĞ, (DHA)

Etiketler:
 
Biden, ülkeye gelecek göçmen sayısını yükseltme sözünden döndü
 
Antalya Dostları'ndan dua ve pişi ikramı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güllaç ustalarının ramazanda yoğun mesaisi
RAMAZAN ayının vazgeçilmez lezzeti güllaç, iftar sonrası sofralarda yer ...
Kokoreç yerken diline iğne battı
İZMİR'in Menemen ilçesinde, Fatma Yüce'nin (42) diline, kokoreç yerken ...
Kalitesini Fark Edince Vazgeçemeyeceğiniz Siyah Çay Çeşitlerine Göz Atın
Siyah çay için kaliteli olanı bulmak önemlidir ve eğer kaliteli bir siyah ...
 
Yenilebilir elektrik çiçeğine yoğun ilgi
ANTALYA'da yenilebilir çiçekler arasında yer alan ve dilde, ağızda elektrik ...
Hayır Lokması Neden Döktürülür?
Hayır lokması neden döktürülür? sorusu ise son zamanlarda en çok sorulan ...
Antalya'dan acı diyarı Urfa'ya acı biber sattık
TÜRKİYE'de acı yeme konusunda ilk akla gelen şehirlerden olan Şanlıurfa'da, ...
 
Servet Şekerleme İle Osmanlı Damak Tadı
Osmanlı mutfağı dillere destan lezzetleri ile birçok kişiyi kendine hayran ...
Damak tadınıza göre zeytinyağı seçimi
Binlerce yıldır Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olan doğal zeytinyağı, ...
Türk mutfağının lezzetleri, dünya listesinde
Dünyanın en iyi geleneksel yemekleri belli olurken, Türkiye’den 5 lezzetin ...
 
Dursun Gündoğdu
Bazıları 'Cukka' işini azıttı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bugün daha yoksuluz
İsa Altun
İsa Altun
Bağımlı yakınları feryat ediyor
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer mi, Teksas mı?..
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
23 yıl sonra yeniden
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Yetki mi, sorumluluk mu?.. Hangisi önce gelir?
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Biz kadınlar
Prof. Dr. Duran Canatan
Prof. Dr. Duran Canatan
Eşitlik Projesi
K. Kemal Derin
K. Kemal Derin
TİARTİ
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm KAMPÜS Sağlık Ekonomi Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva