Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
14 Ocak 2020 Salı - 11:56

Televizyon ve tablet konuşma bozukluğuna neden oluyor

DİL ve Konuşma Terapisti Rümeysa Akın, son yıllarda çocuklarda çok fazla 'konuşma sesi' bozukluğu görüldüğünü belirterek, bunun en önemli nedeninin tek yönlü bir iletişim olan televizyon ve tabletin yoğun kullanımı olduğunu söyledi.

Televizyon ve tablet konuşma bozukluğuna neden oluyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dil ve Konuşma Terapisti Rümeysa Akın, çocuklarda gecikmiş konuşma, konuşma sesi bozukluğu, çocukluk çağı apraksisi (beyinden kaslara nasıl ve ne zaman hareket edeceklerine yönelik mesajların doğru zamanda gitmemesi) kekemelik, otizm, serebral palsi gibi farklı sendromlar ile işitme engeline bağlı dil konuşma problemlerine dikkati çekti.

Bu bozukluklarının çok faktörlü konuşma bozuklukları olduğunu belirten Akın, çocuğun belirli sesleri doğru şekilde üretememesinin 4 yaşına kadar normal olduğunu, 4 yaşından sonra çocuğun hala 'kapı'ya 'tapı', 'şemsiye'ye 'semsiye' demesinin ise terapi gerektiren bir konuşma bozukluğunu vurguladı. Sadece 'r' sesi kazanımı için 6 yaşına kadar beklendiğini belirten Akın, son yıllarda çocuklarda görülen konuşma bozuklukları arasında ilk sırada 'konuşma sesi' bozukluğu ve 'kekemeliğin' yer aldığını söyledi. Konuşma sesi bozukluğunu, çocukların sesi yanlış üretmesi olarak tanımlayan Akın, kekemeliğin ise genetik temeli kanıtlanmış ve çok fazla nedeni olan bir konuşma bozukluğu olduğunu kaydetti.

TELEVİZYON VE TABLET TEK YÖNLÜ BİR İLETİŞİMDİR

Konuşma sesi bozukluğunun günümüzde artmasının nedenini tam olarak belli olmasa da tek yönlü iletişimin önemli bir faktör olduğunu kaydeden Akın, "Telefon, tablet, televizyon gibi teknolojik araçların çok fazla kullanılması ve altta yatan gecikmiş konuşma problemi konuşma sesi bozukluğuna neden olabiliyor" dedi.

Amerikan Pediatri Derneği'ne göre çocukların 2 yaşından önce kesinlikle televizyon, tabletten uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Akın, şunları söyledi:

"Çünkü bu dönem çocukların beyin gelişiminin en hızla olduğu dönem. Konuşmayı öğrenebilmesi için çocuğun ekran karşısında değil insanlarla etkileşimin halinde olması gerekiyordu. Televizyon izlerken çocuklarda tek yönlü bir iletişim var. Karşılıkla iletişim olmadığı için dil gelişimi sekteye uğruyor. Televizyon, tablet ve telefon, çocuğun düşünme ve mantık geliştirmesini de etkiliyor. O yüzden çok çok önemli. Çocuklarda televizyon, tablet kullanımı tamamen de yasaklanmamalı. Çünkü tamamen yasaklandığında çocuklar için daha cazip hale gelebiliyor. Tamamen yasaklama akranlarıyla kopukluğa da neden olabilir. O yüzden günde yarım saatlik bir süre yeterli olacaktır."

AİLE DİL GELİŞİMİNDE ROL MODEL OLMALI

Ailenin dil gelişiminde rol model olmasının önemine de değinen Akın, "Aileler çocuklarla iletişim kurarken, çocuğun dil gelişimine ve yaşına göre iletişim kurmalı. 1 yaşından küçük çocuklarla uzun cümlelerle iletişim kurulmamalı. Kısa ve basit cümleler olmalı. Anlaşılır ifadeler kullanılmalı. Örneğin 1 yaşındaki bir çocuğa 'Aaa kahverengi köpek bize yaklaşıyor' denildiğinde çocuğun bunu anlamlandırması çok zor. Çünkü dil seviyesinin üstünde. Ama basit ifadeyle 'Aa köpek geliyor' denmesi, çocuğun dil yaşına rol model olacaktır" diye konuştu.

GECİKMİŞ KONUŞMAYI PREMATÜRE DOĞUM VE SARILIK ETKİLEYEBİLİR

Bir diğer konuşma bozukluğu olan 'gecikmiş konuşma'nın nedenlerinin ise çok farklı olduğunu kaydeden Akın, tablet ve televizyonun yoğun kullanılmasının yine konuşma sesi bozukluğunda olduğu gibi gecikmiş konuşma bozukluğunda da etken olduğunu belirtti. Rümeysa Akın, "Prematüre doğum, doğumdan sonra sarılık geçirilmesi bir risk faktörüdür. Çünkü geçirilen sarılığın süresi uzunsa işitme kaybına neden olabilir. Doğum sırasında oksijensiz kalma durumu da beyin gelişimini etkilediği için risk faktörü olabilir" diye konuştu.

Selma KUNAR/ANTALYA,(DHA) 

Etiketler:
 
Okul müdürü kazada yaralandı
 
Kasksız motosiklet sürücüsü kazada yaralandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Okul müdürü kazada yaralandı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada ilçedeki bir ...
Mahkemeden '2 çocuk babadan değil' kararı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde, 2002 yılında evlenip, 2015'te boşandığı ...
Jandarmadan uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Serik ilçesinde jandarmanın evlerine yaptığı baskında uyuşturucu ...
 
Antalya'da hileli mal satanlar açıklandı
Tarım ve Orman Bakanlığı son yaptığı denetimlerde 229 firmaya ait 386 ...
Başkan Uysal, öğrencileri kutladı
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, hızla artan tüketimin yaratacağı ...
Önce eğitim, sonra kariyer
ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ...
 
Başkan Dere: Esnafın stopaj yükü kaldırılmalı
AESOB Başkanı Adlıhan Dere, esnaf ve sanatkarın artan maliyetlerinin yanında ...
İdolüyle aynı sahnede
ANTALYA'da düzenlenen 'Konak Konserleri' etkinliğinde, 'piyanonun altın ...
Antalya'dan 53 araç vardı
TÜRKİYE'nin önemli kış turizm merkezlerinden Erciyes Kayak Merkezi, hafta ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva