Elmalı ilçesi, baÅŸta 500 dönümü aÅŸkın üzüm baÄŸları bulunan Likya BaÄŸları olmak üzere hem sofralık hem de ÅŸarap ve sirke sektörlerine hammadde amaçlı Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri. Türkiye'de baÅŸka bölgelerde beyaz rengi bulunan ama sadece Elmalı'da 1100 rakımda üretilen endemik bir tür olan kırmızı tilki kuyruÄŸu üzümü, Uluslararası Nuh'un Ambarı aday listesine alındı.
Likya BaÄŸları Yönetim Kurulu Üyesi Burak Özkan, Türkiye'de tilki kuyruÄŸu üzümünün beyaz renk olarak baÅŸka bölgelerde de yetiÅŸtirildiÄŸini, Elmalı ilçesinde yetiÅŸen üzümün ise kırmızı endemik bir tür olduÄŸunu söyledi. Burak Özkan, “Bu üzümler 26 brix ÅŸeker oranına kadar yükselebiliyor. Bu yüzden hem sofralık tüketilmesi mümkün hem de ÅŸarap ve sirke sektöründe hammadde olarak kullanılabiliyor. Bu tür, bu sene Slow Food Nuh'un Ambarı listesine aday ürünlerden biri oldu. Türkiye'den İtalya'ya giden ürünlerden biri. Yerel gastronomide de önemli lezzetlerden biri olacağını düÅŸünüyorum. Elmalı ilçesinde 1100 rakımda yetiÅŸiyor. Her türlü kullanım alanı olan çok deÄŸerli bir üzüm türü" diye konuÅŸtu.
SADECE ELMALI'DA YETİŞİYOR
Slow Food Antalya Temsilcisi Ezgi Dursun, merkezi İtalya'da bulunan Slow Food Biyo ÇeÅŸitlilik Vakfı'nın yok olmaya yüz tutmuÅŸ yerel ürünleri koruma altına almayı amaçlayan bir kuruluÅŸ olduÄŸunu belirterek, kırmızı renk olarak sadece Elmalı ve çevresinde yetiÅŸen tilki kuyruÄŸu üzümünün de aday listeye alındığını açıkladı.
TÜM DÜNYA TANIYACAK
Dursun, bu üzümün Uluslararası Nuh'un Ambarı listesine kabul edilmesi halinde uluslararası lezzet kataloÄŸuna gireceÄŸini, bilgilerinin tüm dünyayla paylaşılacağını belirterek, “Yerel bir tür olması ve bu bölge dışında ÅŸaraplık olarak kullanılmaması açısından da önemli. En büyük fark ÅŸu, Türkiye'de tilki kuyruÄŸu üzümü sadece Elmalı'da kırmızı yetiÅŸiyor, bu çok önemli bir detay. Elmalı'nın gastronomisi açısından da çok önemli" dedi.
EVLİYA ÇELEBİ'NİN NOTLARINDA VAR
Evliya Çelebi'nin, gezileri sırasında aldığı notlarında, tilki kuyruÄŸu üzümünden 'Elmalı'nın 7 elvan üzümü' diye bahsettiÄŸini anlatan Ezgi Dursun, “Buradan da ne kadar eski zamanlardan beri bu üzümün bu topraklarda yetiÅŸtiriliyor olduÄŸunu anlayabiliyoruz. GeçmiÅŸ zamanlardan beri, bu kadim topraklarda doÄŸallığını ve yerelliÄŸini koruyan bir tür olduÄŸunu kavrayabiliriz" diye konuÅŸtu.



Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)