TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
31 Ocak 2020 Cuma - 13:22

Tramvay yolu özel mülk çıktı

ANAYASA Mahkemesi, Antalya'da Dumlupınar Bulvarı olarak bilinen yol ile üzerinde tramvay inşaatına başlanan arazinin mülkiyet ve tapu davasıyla ilgili kararını verdi. Mahkeme, 111 bin 879 metrekarelik arazide, usule aykırı kamulaştırma yapıldığına ve mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Tramvay yolu özel mülk çıktı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Muratpaşa’ya bağlı Bahçelievler Mahallesi’ndeki 2 milyon 380 bin metrekarelik arazinin kadastro tespiti 1958 yılında yapıldı. Arazi Arap Süleyman Ağa, Hacıbekirzade Mehmet Ağa ve Bakırcı Yorgi adına tespit edildi. Ancak bölge sakinleri, tespite Kadastro Mahkemesi’nde dava açarak itiraz etti. Dava sürerken Karayolları Genel Müdürlüğü, 1965 ve 1969 yıllarında, 111 bin 879 metrekarelik alanı kamulaştırarak, şu anda kentin en işlek noktalarından biri olan Dumlupınar Bulvarı’nı yaptı. Antalya Büyükşehir Belediyesi de geçen yıl yolun bir hattında tramvay yolu inşaatına başladı. 1965 ve 1969’daki kamulaştırma işlemleri mirasçılara bildirilmediği gibi, herhangi bir ödeme de yapılmadı.

Kadastro Mahkemesi’ndeki dava, 2006 yılında bitti. Mahkeme, araziyi Arap Süleyman Ağa ile Hacıbekirzade Mehmet Ağa’nın mirasçıları üzerine tescil etti. Bakırcı Yorgi’nin mirasçısı bulunamadığı için payı Hazine’ye devredildi.

AYM'DEN 'MÜLKİYET İHLALİ' KARARI

Mahkemenin kararı üzerine mirasçılar adına avukat Necati Yılmaz, 2012 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü'ne karşı tazminat davası açtı. Antalya 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti. Karar 2015 yılında kesinleşince Anayasa Mahkemesi’ne gidildi. AYM’nin 10 Aralık 2019’da verdiği kararda, kamulaştırma bedelinin ödenmediği belirtilerek, şöyle denildi:

“Belirlenen değerin depo edildiği ileri sürülmüşse de taşınmaz uzun bir süre sonra tescil edildiğinden kamulaştırmadan söz etmek mümkün değildir. Bedelin önemli ölçüde değer kaybına uğradığı, dolayısıyla kamulaştırmanın Anayasa’nın 46. Maddesi'nde öngörülen düzenlemelere uygun olarak tamamlandığı söylenemez."

Mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, ihlalin giderilmesi için kararın bir örneğini 

Antalya 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme de 2 Nisan’a duruşma günü verdi.

'İTİRAZ DAVASI 48 YIL SÜRDÜ'

Avukat Necati Yılmaz, kadastro tespitine itiraz davasının yaklaşık 48 yıl sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"1958 yılında başlayıp, 2006'da biten bir süreçten bahsediyoruz. Bu süreçte Antalya gelişmeye başlayınca, ihtiyaçtan kamulaştırma yapılıyor. Dava sürdüğü için hak sahiplerine yeterince bilgi verilmeden, sağ mı ölü mü oldukları belli olmadan kayyumlar tayin ediliyor. Kısmen kayyum aracılığı ile kamulaştırma işlemleri yapılıyor. Bu şekilde taşınmazın yaklaşık 2 bin 400 dönümlük arazinin yüzde 75'i kamulaştırılıyor. Üzerine de oteller, adliye binaları, Meltem Mahallesi'nin tamamı, devlet hastanesi, müze, Turizm Otelcilik Okulu gibi birçok kamu binası, hatta Akdeniz Üniversitesi'nin belli bir kısmı kamulaştırılarak, tapuları iptal ediliyor. Tapuları iptal edilmeyip, fiilen işgal edilen yaklaşık yüzde 25'lik bir alan var, Dumlupınar Bulvarı da bunlardan biri. Yaklaşık 111 bin metrekarelik bir alan. Antalyaspor Kavşağı'ndan başlayıp, Çakırlar yol ayrımına kadar giden kısmı 1965 ve 1969 yıllarında iki kez kamulaştırma işlemine tabi tutuluyor. Ancak işlemler tamamlanmıyor."

Kendilerinin tazminat davası açtıklarını sözlerine ekleyen avukat Yılmaz, şöyle devam etti:

"Tazminat davamız reddedilince, Anayasa Mahkemesi'ne gittik. Anayasa Mahkemesi de mülkiyet haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Zira yapılan işlemlerin usulüne uygun olmadığını, Anayasa'nın 46. Maddesi'nde belirtilen esaslara uygun bir işlem olmadığını belirterek, lehimize karar verdi. Biz de Dumlupınar Bulvarı'nın yol olarak kullanılmasının ve şu anda üzerinde bulunan tramvay inşaatının durdurulması amacıyla dava açtık. Dava henüz derdest. Ortada tartışılacak hukuki bir durum da yok. Çünkü, Anayasa Mahkemesi'nin kararı kesin. Usulsüz kamulaştırma işlemi ve mülkiyet hakkının ihlali söz konusu. Bundan sonraki süreçte Karayolları ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin usulüne uygun kamulaştırma işlemini başlatması ile ancak yasal zemine oturabilir. Bizim amacımız da kamu kurumlarını yasal zemine çekmek ve müvekkillerimizin mülkiyet hakkından kaynaklanan mağduriyetinin giderilmesini sağlamak. Başka bir amacımız yok."

Abdulmacit Tevfik Selekler varisi Adnan Selekler de davanın 4'üncü kuşağı olduğunu belirterek, "Dedemin babasından başladı. Buradaki herkes 7 göbek Antalyalı. Kimse ne Antalya'nın ne de Antalyalının mağdur olmasını istiyor. Buradaki asıl amaç bu kadar uzun süren bir mağduriyetin giderilmesi. Yoksa kimsenin yol kapansın, tramvay engellensin diye bir derdi yok. Hukuk mücadelemizin de sonuna geldik. İnşallah buradaki sorun çözülecektir" diye konuştu.

ANAYASA MAHKEMESI, ANTALYA'DA DUMLUPINAR BULVARI OLARAK BILINEN YOLUN VE UZERINDE TRAMVAY INSAATINA BASLANAN ARAZININ MULKIYET VE TAPU DAVASIYLA ILGILI KARAR VERDI. MAHKEME, 111 BIN 879 METREKARELIK ARAZIDE USULE AYKIRI KAMULASTIRMA YAPILDIGINA VE MULKIYET HAKKININ IHLAL EDILDIGINE HUKMETTI.(FOTO:EMRAH GUL/ANTALYA-DHA)

ANAYASA MAHKEMESI, ANTALYA'DA DUMLUPINAR BULVARI OLARAK BILINEN YOLUN VE UZERINDE TRAMVAY INSAATINA BASLANAN ARAZININ MULKIYET VE TAPU DAVASIYLA ILGILI KARAR VERDI. MAHKEME, 111 BIN 879 METREKARELIK ARAZIDE USULE AYKIRI KAMULASTIRMA YAPILDIGINA VE MULKIYET HAKKININ IHLAL EDILDIGINE HUKMETTI. MAHKEMENIN TESCIL KARARI UZERINE MIRASCILAR ADINA AVUKAT NECATI YILMAZ (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:SULEYMAN EKIN/ANTALYA-DHA)

ANAYASA MAHKEMESI, ANTALYA'DA DUMLUPINAR BULVARI OLARAK BILINEN YOLUN VE UZERINDE TRAMVAY INSAATINA BASLANAN ARAZININ MULKIYET VE TAPU DAVASIYLA ILGILI KARAR VERDI. MAHKEME, 111 BIN 879 METREKARELIK ARAZIDE USULE AYKIRI KAMULASTIRMA YAPILDIGINA VE MULKIYET HAKKININ IHLAL EDILDIGINE HUKMETTI. ABDULMACIT TEVFIK SELEKLER VARISI ADNAN SELEKLER (FOTODAKI), ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:SULEYMAN EKIN/ANTALYA-DHA)

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)

 
Mersin'de fırtına hayatı olumsuz etkiledi
 
Polonyalı turist ülkesine gönderildi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Avcı 31 Ocak 2020 Cuma 22:49

Koyunlar Çamköy hazinenin sattığı kişilerden alınan ikinci el Türkiye Cumhuriyeti tapulu yerler 229 parsel tapuları 2005 yılında iptal edildi.Fark nerede acaba rant burada daha mı tatlı hisseler önceden topladı burada tabii.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mutfak ekipmanları fuarında 20 milyon dolarlık satış
ANTALYA Belek'te düzenlenen 11'inci Uluslararası Mutfak Ekipmanları ve ...
ASSİM tam kapasite
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın 'ortak iyinin merkezi' olarak ...
Kayıp olarak aranırken, otomobilinde ölü bulundu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde, babasının haber alamayıp, jandarmaya kayıp ...
 
Başkan Uysal fahri üye oldu
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Genç İş İnsanları Derneği'nin ...
Antalya'da dehşet! Eski eşi ve kızını öldürüp, intihar etti
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde Birol Köse (40), uzaklaştırma kararına rağmen ...
Antalya DOB'dan türküler ve dans
ANTALYA Devlet Opera ve Balesi, 'Memleketim' müzikalini 4 Şubat 2020 salı ...
 
Best Model güzelleri A kadroda
MERKEZİ Antalya'da bulunan Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da Avrupa şubesini ...
Finike HEM planlama ve işbirliği toplantısı
FİNİKE Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Planlama ...
Demre ikinci kez EMITT Fuarı'nda
ANTALYA'nın Demre İlçe Belediyesi, İstanbul'da kapılarını açan dünyanın ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva