'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
18 Mart 2021 Perşembe - 13:04

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yardımına koşan ve günden güne geliştirilen en sık tercih edilen tedavi yöntemidir.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tüp Bebek Tedavi 5 temel aşamadan oluşmaktadır. Şimdi bu aşamaları sırasıyla inceleyelim.

Aşama 1: Ovulasyon İndüksiyonu

Bu aşamada overlerden çok sayıda yumurta elde etmek için yumurta büyütücü ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlara adetin 3. gününde başlanır. Doğal siklusta iken birden fazla folikül oluşmaz. Normal zamanda birden fazla folikül büyümesi nadiren karşılaşılan bir durumdur. Ancak tüp bebek tedavisinde sağlıklı bir embriyo elde etme olasılığını artırmak için çok sayıda yumurtaya ihtiyaç duyulur. Bu nedenle de over stimüle edici ilaçlar kullanılır. Ayrıca çok sayıda yumurta büyütmek için sentetik FSH ve LH hormonları kullanılır.

Yumurta elde edildikten sonra yumurtaların olgunlaşması gerekir. Yumurta olgunlaşması yani matürasyonu için de yumurtalar yeterli büyüklüğe geldiğinde hCG hormonu ya da farklı yumurta olgunlaştırıcı ilaçlar kullanılır.

Bu aşamalarda yumurtanın erken çatlama durumu ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu erken ovulasyonu engellemek için de ilaçlar kullanılmaktadır.

Embriyonun yerleşebilmesi için rahim iç duvarı hazır hale gelmelidir. Endometriumu hazır hale getirmek için progesteron hormonuna ihtiyaç duyulur. Bu hazırlık aşamalarının ardından yaklaşık 2 hafta içerisinde yumurtalar toplanacak hale ulaşır. Yumurtaların gelişimi vajinal ultrason ile takip edilmelidir. Düzenli takiplere göre de ilaçların dozları ayarlanmalıdır.

Aşama 2: Yumurta Toplama

Tüp Bebek Tedavisi  yumurta toplama işlemi ilk aşamada bahsettiğimiz hCG hormonu ya da matürasyon için kullanılan ilaçlardan sonra yapılmaktadır. Bu işlemler halk arasında çatlatma iğnesi kullanımı olarak tanımlanır. Çatlatma iğnesinden 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemine başlanır. Bu işlem sırasında genel anestezi ve ya sedatizasyon uygulanmaktadır.

İğne yumurtalara transvajinal ultrason ile ulaştırılır. Ardından iğne ile yumurtalar aspire edilir ve yumurtaların sayısına göre 5-20 dakika içerisinde yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Toplanan bu yumurtalar kültür ortamına yerleştirilir ve olgun yumurtalar seçilerek sperm ile döllenir. Böylelikle embriyo oluşması sağlanmış olur.

Aşama 3: Sperm Alınması

Yumurta toplanması sırasında spermler alınır. Masturbasyon, testikiler aspirasyon (TESE) ve ya biyopsi ile spermler alınabilir.Alınan spermler laboratuvar ortamında ayrıştırılır ve ardından kullanılır.

Aşama 4: Fertilizasyon (Döllenme)

Döllenme aşamasında sağlıklı spermler ve olgun yumurtalar bir araya konularak döllenir. Buna inseminasyon denir. Bir diğer yöntem ise İntrastoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI)’dur. Bu yöntemde sağlıklı görülen tek sperm direkt olarak olgun yumurtanın içine enjekte edilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin Fertilizasyon aşamasında bazen embriyo kılıfı inceltilmesi kullanılır. Fertilizasyon işleminden 5-6 gün sonra embriyoyu çevreleyen zar, endometriuma yerleşmesini kolaylaştırmak için soyulur. Bu işlem ileri yaş grubundaki tüp bebek tedavilerinde ve ya çok sayıda başarısız tüp bebek denemesinde kullanılabilmektedir.

Fertilizasyon aşamasında embriyolardan 5. günde genetik test ve örnek alınır. Böylelikle kromozom bozuklukları da araştırılır. Sağlıklı çıkan embriyolar ise transfer edilir. Bu işleme Preimplantasyon Genetik Test denir.

Aşama 5: Embriyo Transferi

Son aşamamız olan embriyo transferi aşaması yumurta toplanmadan 2-6 gün sonrasında yapılır. Bu işlem genellikle ağrısız bir işlemdir. Bu nedenler transfer sırasında çoğunlukla anesteziye gerek yoktur. Bu işlem yapılacağı zaman mesane idrar ile dolu olmalıdır. Endometriumu sağlıklı görebilmek için idrara sıkışık olmak gerekmektedir. Embriyo transferinde ince bir kateter ile vajen ve rahim ağzından geçerek endometriuma ulaşılır. Sonrasında bir ve ya daha fazla embriyo içeriye gönderilir. Transferin ardından sağlıklı embriyo implantasyonu 6-10 gün içerisinde gerçekleşir.

Tüp bebek tedavisinde fiyat değişiklikleri çiftlerin durumuna göre değişir. Tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlar ve ya yapılan tekrarlar fiyatları değiştirmektedir. Tüm bunların cevabı için aşağıda linkini paylaşacağımız yazımızı okuyabilirsiniz;

https://tupbebektedavi.com/tup-bebek-tedavisi-nasil-yapilir-fiyatlari-ne-kadar/

 
Kadın cinayetlerini eleştirdi, aynısı başına geldi
 
Başsavcıdan şehit yakını ve gazi personele jest
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oyuncu Emre Kınay koronavirüse yakalandı
OYUNCU Emre Kınay, koronavirüse yakalandı. Karantinaya giren ve 10. gününü ...
Antalya'da koronavirüste son durum
KORONAVİRÜS vaka sayısının arttığı, yoğun bakım doluluk oranının yüzde ...
Yerli koronavirüs aşısında Faz-2'nin ikinci doz uygulamasına başlandı
KAYSERİ'de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nde ...
 
Antalya'da 7 ilçe 'Kırmızı'ya, 2 ilçe ise 'Mavi'ye döndü
Antalya’nın 19 ilçesinden 7'si turuncudan kırmızıya döndü. Antalya’da ...
Koronavirüse karşı yapılan aşı sayısı 10 milyonu geçti
TÜRKİYE'de koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılan Covid-19 aşı sayısı 10 milyonu geçti.
Micro TESE Nedir
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Micro TESE hakkında önemli bilgiler veriyor.
 
Başkan Esen: Risk haritasında Antalya'ya mavi yakışır
KONYAALTI Belediye Başkanı Semih Esen, kontrollü normalleşmeye geçilmesiyle ...
Çam havası alayım derken...
AKDENİZ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Çetin, çam kese tırtıllarına ...
Kuzeninin böbreğiyle hayata tutundu
TRABZON'da 5 yıldan beri polikistik böbrek hastalığı ile mücadele eden ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva