Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
26 Mart 2019 Salı - 19:44

Türel'den çiftçiye 5 yılda 1 milyarlık destek sözü

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, önümüzdeki 5 yıl içinde, çiftçinin girdi maliyetlerini düşürecek her ilçeye en az bir Tarım Market başta olmak üzere, yeni haller, soğuk depoları, güneş enerjisinden bedava elektrik gibi toplamda 1 milyar TL'lik destek vereceklerini söyledi.

Türel den çiftçiye 5 yılda 1 milyarlık destek sözü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı'nın AK Parti'den yeni dönem adayı Menderes Türel, yeni 5 yıllık dönem için Büyükşehir Belediyesi'nin Antalya tarım sektörüne yönelik projelerini açıkladı. Antalya'nın turizm kadar tarım şehri, hem turizm hem de tarımın başkenti olduğunu belirten Menderes Türel, sadece Türkiye'yi değil, dünyayı da beslediğini, bu yüzden tarımda üretimin artması ve üretimin desteklenmesinin belediyecilik anlayışlarındaki en önemli projelerden biri olduğunu kaydetti.

SULAMA SUYUNA BEDAVA ELEKTRİKTEN 8 BİN 641 ÇİFTÇİ YARARLANDI

Eskiden sulama suyu sistemlerini DSİ veya ilgili bakanlıkların yaptığını, bu dönemde Antalya'nın birçok yerinde kapalı devre sulama suyu sistemleri kurduklarını belirten Türel, “Çünkü toprağımızın verimliliğinin artırılmasını sağlayan bu yatırımları bizim üzerimize düşmeyen bir görev gibi görmezlikten gelemezdik. O yüzden üzerimize düşeni yaptık. Çiftçimizin rekabet gücünün artırılması için de özellikle sulama suyunda elektriği bedava kullandırmak suretiyle sulama suyu maliyetlerini yüzde 50'ye düşürdük. Antalya'da 8 bin 641 çiftçi ailesi şu anda sulama suyunda elektriği bedava kullanıyor ve yüzde 50 daha düşük ödüyor" dedi.

YENİ DÖNEMDE 50 BİN ÇİFTÇİYE ÇIKIYOR

Belediyeye bağlı birlik ve kooperatiflerde uyguladıkları sulama suyuna bedava elektriğin yeni dönemde Antalya'daki bütün sulama birliği ve kooperatiflerine yaygınlaşacağını açıklayan Türel, “Güneş enerji santrallerimizden belediyemize herhangi bir maliyet yükü olmadan elde ettiğimiz elektriği çiftçimize ücretsiz kullandırıyoruz. Böylelikle balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretiyoruz. Bir dahaki dönemde tüm sulama birlik ve kooperatiflerinde 50 bin çiftçi ailesi sulama suyunda elektriği bedava kullanmış olacak" dedi.

700 MİLYONLUK TARIMSAL YATIRIM

Büyükşehir Belediyesi olarak toptancı haller, göletler, soğuk hava depoları gibi yatırımların da bulunduğunu dile getiren Türel, yeni dönemde de yine toptancı haller, göletler, soğuk hava depoları, sulama malzeme desteği, sulama suyunda bedava elektriğin sağlanacağı güneş enerjisinden elektrik üretim alanları, yeni mezbaha ve hayvan borsası, süt soğutma tankı, erken uyarı sistemi ve tarım marketler gibi toplamda 700 milyon TL'lik yatırım bütçesi ayırdıklarını kaydetti. Türel, bu yatırımların haricinde çiftçiye sağlanacak diğer desteklerle de tarım sektörüne yönelik toplamda 1 milyar TL'nin üzerinde yatırım ve destek sağlanmış olacağını söyledi.

HER İLÇEYE TARIM MARKET

Özellikle çiftçinin girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınması karşısında ellerini taşın altına koyduklarını anlatan Türel, yeni dönem için girdi maliyetlerini en az yüzde 20 düşürecek 'Tarım Market' projesini açıkladı. Çiftçinin 'Dolar, döviz, Euro düşüyor ama gübre fiyatı ithalata dayalı olmasına rağmen düşmüyor' yakınmasında halklı olduğunu belirten Türel, “O yüzden tarım marketleri büyükşehir belediyesi olarak kuracağız ve piyasa dengesini sağlayacağız" dedi.

İLK ETAPTA GÜBRE, NAYLON VE SERA İPLİĞİ

Tarım marketlerle ilk etapta gübre, solarizasyon naylonu, sera ipliğinde satış fiyatlarını en az yüzde 20 düşüreceklerini belirten Türel, “Nakliye ve işçiliği biz üstleneceğiz ve belediyeye ait dükkanlar nedeniyle kira maliyetimiz olmayacak. Bu maliyetleri büyükşehir belediyesi üstlenmek kaydıyla en az yüzde 20'lik indirime vesile olacak. Çiftçinin en önemli girdi kalemleri olan gübre, solarizasyon naylonu ve sera ipliğinde tarım marketlerimizde gerekirse büyükşehir belediyesi olarak ithalatı da kendimiz yapmak kaydıyla maliyetleri yüzde 20 düşüreceğiz" diye konuştu.

FİDE VE TOHUMDA YÜZDE 50'YE VARAN İNDİRİMLİ SATIŞ

iftçinin kamu kurum ve kuruluşlarından aldığı sertifikalı hububat ve yem tohumlarında da yine yüzde 20'lik indirimi, 20 dekara kadar alanı olan ihtiyaç sahiplerine sağlayacaklarını açıklayan Türel, “En önemlisi fide desteğimiz. Tarım kredi kooperatiflerinden TİGEM'e birtakım araştırma kuruluşlarından sertifikalı olarak, devletin resmi makamlarından Antalya'da 100 bin adet zeytin, ceviz ve badem fidanının en az yüzde 50 indirimli olarak çiftçimize tarım marketlerde satılmasını sağlayacağız. Böylelikle iç piyasada bu fidanların üretimini yapanlara da ciddi desteğimiz olacak" dedi.

ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ BİYOLOJİK MÜCADELE DESTEĞİ

Zararlılarla mücadelenin de çiftçinin maliyet yüksekliğinden yakındığı konulardan biri olduğuna işaret eden Türel, “Zararlılara karşı tarım sektöründe parazitoit, predatör dediğimiz faydalı böcekler var. Bunlardan 6 milyon adet faydalı böceği çiftçilerimize ücretsiz dağıtacağız. Bu Antalya'nın ihtiyacının önemli bölümünü karşılayacak. Ayrıca sarı, mavi yapışkan dediğimiz tuzaklar da var zararlıyla mücadelede. Bunları da yüzde 50 indirimli çiftçimizin hizmetine tarım marketlerimizde sunacağız ve böylelikle girdi maliyetlerinde çok önemli bir düşüşü temin etmiş olacağız" diye konuştu.

TARIM MARKETLERE ÖZEL KREDİ KARTI

Tarım marketlerin ihtiyaç olan her ilçeye açılacağını dile getiren Menderes Türel, “Üretim yoğun olduğu ilçelerde ise 2-3 tane açmak gerekiyorsa açacağız. Ama her ilçede en az bir tane planlıyoruz. Yoğun talep olursa daha da fazlası açacağız. Biz sadece tarım marketlerde geçerli olacak başta Ziraat Bankası, kamu bankalarıyla anlaşmalı kredi kartları oluşturacağız ve çiftçimiz sadece bu tarım marketlerde geçen kredi kartlarıyla gelip alışverişlerini vadeli olarak da yapabilecek. Böylelikle ödeme zorluğu da çekmeyecek" dedi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -

 
Böcek; Tutamayacağım sözü vermem
 
Antalya'dan yola çıktılar polisleri ezip kaçtılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Böcek; Tutamayacağım sözü vermem
MİLLET İttifakı CHP Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muhittin ...
Çavuşoğlu; Baykal'ın CHP'sini özledik
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yerel seçim çalışmaları kapsamında ...
Manavgat'ta aranan 5 şüpheli tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde polis tarafından düzenlenen operasyonlarda ...
 
CHP'li Tekin, Uysal'ı ziyaret etti
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit ...
ASAT'tan Elmalı ve Korkuteli'ne arıtma tesisi
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü'nün Korkuteli ve Elmalı Akçay'a ...
Altınbeşik Mağarası yolu yenileniyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, İbradı Ürünlü Mahallesi'nde bulunan yerli ...
 
En güzel balkon yarışması başlıyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği 'En ...
Serik'te jandarmadan öğrencilere trafik eğitimi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde jandarma ekipleri öğrencilere trafik eğitimi verdi.
SGK Serik yeni binasında
SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Serik Hizmet Birimi yeni binasında hizmet vermeye başladı.
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva