Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
Görme Engelli Para Atletizm Milli Takımı Kobe’de
Görme Engelli Para Atletizm Milli Takımı Kobe’de
Yoldan çıkan TIR'ın sürücüsü yaralandı
Yoldan çıkan TIR'ın sürücüsü yaralandı
31 Temmuz 2013 Çarşamba - 13:36

Turistin Antalya cezaevi anıları

Rus turist Leonid Gerasimov, Rus haber sitesi asfera.info’ya Antalya Cezaevi'nde yaşadıklarını anlattı.

Turistin Antalya cezaevi anıları
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TATİL yapmak için geldiği Türkiye dönüşü, 25 Haziran'da Antalya Havalimanı'nda uçağına binmek isterken bavulunda değerli taşlar bulunan ve hakkında tarihi eser kaçakçılığı yapmak suçundan dava açılarak 20 gün süreyle tutuklu kaldıktan sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından 1yıl 4 ay 20 gün hapis ve 1320 TL para cezası verilerek şartlı serbest bırakılan Rus turist Leonid Gerasimov, Rus haber sitesi asfera.info’ya yaşadıklarını anlattı.

Antalya Havalimanı'nda çantasında bulunan taşlara kadar kimsenin tanımadığı ancak, sonrasında yaşanan süreçte hakkında yapılan haberlerle herkesin takip ettiği bir konu haline gelen Rus turist Leonid Gerasimov, Türkiye’de cezaevinde kaldığı süreçte basında çıkan haberler sonrası, kendisine farklı davranıldığını söyledi. İlk gün kendisine su bile verilmediğini ileri süren Gerasimov, birkaç gün de aç bırakıldığını iddia etti.

Leonid Gerasimov, Rus haber sitesi İA Atmosfera’ya verdiği röportajda Türkiye günlerini şöyle anlattı:

"Antalya Havalimanı'nda bavulumda taşları görünce hemen beni gözaltına aldılar. Henüz havalimanı girişindeydim. Taşlar sıradan taşlardı ve ben onları tur sırasında hediyelik eşya satılan mağazadan almıştım. Beni gözaltına aldılar yanıma tercüman vermediler ama ben bu taşların bu ülkede çok değerli olduğunu anladım. Daha sonra beni Antalya polisine teslim ettiler. Polis, bana bazı belgeleri uzattı imzalamamı istedi. Orada ne yazdığını bilmiyordum ama imzalamazsam benim için daha kötü olacağını söylediler. Eşim ve çocuğumu Barnaul’a gönderdiler. Daha sonra beni aldılar ve şehir içinde parmak izi almak, sağlık kontrolünden geçirmek ve daha birçok prosedürü yerine getirmek için gezdirdiler. Daha sonra beni karakola getirerek tek kişilik hücreye kapattılar. Pasaportumu havalimanında almışlardı. Üzerimde bir kot pantolon bir de tişörtüm kalmıştı."

Gerasimov, "Eşinize, sizi sabah uçağı ile eve göndereceklerini söylemişler. Neden bunu yapmadılar?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Açık söylemek gerekirse, kimsenin beni ertesi gün bırakmaya niyeti yoktu ve beni birkaç yıl içinde de bırakmaya niyeti yoktu. Sabah yanıma bir tercüman geldi, 'Çok kötü Rusça konuşuyordu' ve mahkemeye gitmemiz gerekiyor Ancak mahkemeye gitmedik, sağlıklı olduğuma ve darp edilmediğime dair rapor almak için beni doktora götürdüler."

Gerasimov, polisin ifade alma yönteminin Türkiye’de de Rusya’da da aynı olduğunu ifade ederken, şöyle dedi:

"Türkler medeni ülke olduğunu, kanunlara göre hareket edildiğini söylüyor. Ama öyle değil. Bir gün önce güzel bir otelde derin bir uyku uyudum ama ertesi gün jandarma, polis ve hapishanedeki o hayatı gördüm. Bir gün boyunca su vermediler ve günlerce yiyecek vermediler. Belki onların uygulaması böyle. Ama benim konuşmamı sağlamak için böyle yaptıklarını düşünüyorum. Türkiye’de üç hafta sonra acayip zayıfladım. Bunun dışında polisler benim taşı bir yerlerden kopardığımı ya da topladığımı söylememi istedi. Ama ben kabul etmedim."

Gerasimov'un diğer sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

* Türk hapishanelerinin şartları nasıl?

- Koğuşta 28 kişiydik. Hepsi farklı ülkelerden ve farklı nedenlerden dolayı bulunuyordu. Beslenme çok kötüydü, sabah on tane marine zeytin, bazen küçük bir parça tereyağı ve iki dilim ekmek. Öğlen buğday haşlayıp veriyorlardı ama kimse yemiyordu. Bakıldığında koşullar Rusya’dan daha iyi değildi.

* Leonid, taş yüzünden bütün bu olanlar neydi? Bunun ile ilgili ekspertiz raporu var mıydı?

- Ekspertiz belgeleri vardı ama taş sürekli benim yanımda olduğu için kimse inceleme yapmadı. Taş dediğim de beyaz sıradan mermer parçası, üzerinde desen yok, resim yok. Gazeteciler tüm tur ajanslarına telefonla sordu soruşturdu Türkiye’den taş çıkarılmasının yasak olduğunu kimse söylemedi. Bu sorunla Rusya’da ilk kez karşılaşılıyor. Türkiye’de bu yasalarda varmış, yüz yaşını doldurmuş taşlar antika değeri taşıyor. Plajda tüm turistler deniz kabukları ve taşlar aldı. Bütün bu talihsiz olaydan sonra beniz rahatsız eden, beni çalmakla suçlamaları oldu. Neden daha önceden yanımıza bir buçuk litreden fazla su alamayacağımız konusunda uyarıyorlar ama taşlar konusunda hiç bir şey söylemiyorlar. Sadece benim olayımdan sonra Türkiye tabelalara böyle bir uyarı yazısı yazdı.

* Seyahat acentesi, turistleri tarihi ve kültürel eserleri çıkarmamaları konusunda uyardığını söylüyor.

- Nasıl uyarabilirler, kendileri bunu ilk defa duyuyorlar. Bütün Rusya bunu ilk defa duydu. Hiçbir tanıtım kartında bunun ile ilgili bir şey yazmıyor. Ben ranzada otururken öğrendim taşları götürmenin suç olduğunu.

* Mahkeme süreci nasıl geçti, anlatır mısınız?

- Mahkeme- ilk görüşme 3-4 dakika sürdü, daha fazla değil. Ben bazı kâğıtlar imzaladım. Mahkeme tutuklama kararı verdi. Avukatım her şeyin iyi olacağını söyledi ve beni hapse götürdüler. İkinci oturumda avukat ve tercümanda yoktu. Mahkeme salonunda dört hakim, ben, altı güvenlik görevlisi, Konsolos Yardımcısı ve mahkeme süresince aynı zamanda iyi bir tercümanlık yapan Rusça bilen avukat vardı. Şahitler de vardı ama onları takdim etmediler. Sonuçta mahkeme bana beş yıl denetimli serbestlik koşulu ile bir yıl dört ay 20 gün ceza ve Türkiye mevzuatının 68. maddesi kapsamında 22 bin (ruble) para cezası verildi. Ben yine iyi sıyrıldım, davamın görüldüğü sıralarda hâkimler tatile çıkıyorlardı ve benim davama ancak üç-dört ay sonra bakabileceklerdi. Bana yargı sürecinin hızlandırılması için 11 bin dolar para ödememi teklif etiler ancak ben kabul etmedim çünkü bu çok büyük bir meblağ. Ancak konsolosluğun devreye girmesi ile hapiste sadece 20 gün yattım.

* Türkiye kanunlarına göre aldığın şartlı tahliye ne anlama geliyor?

- Şartlı tahliye benim Türkiye’de askerlik yapamayacağımı ve polis olamayacağımı ifade ediyor. Ancak bana mahkeme kararı söylenmedi. Ben de bizim Dışişleri Bakanlığımıza başvurarak, ne ile suçlandığımı öğrenmek için belgeleri istetmemde yardımcı olmasını istedim.

* Sizi ne zaman serbest bıraktılar?

- Birkaç gün sonra beni Antalya Havaalanı’na götürdüler ve uçağa bindirdiler. Moskova’ya uçtuğumda uzun bir süre tarafsız bölgede konsolosluk temsilcilerini bekledim. Orada bana pasaportumu verdiler ve uçağa bindim. Yolculuk sırasında hatta uyuyamadım.

* Leonid, ne düşünüyorsunuz, neden Türkiye böyle bir skandala ihtiyaç duydu?

- Polislerin böyle hata yapacağını kimse tahmin edemezdi, aileden birini gözaltına alıyorsun diğer aile bireylerini memleketlerine gönderiyorsun. Bence beni örnek teşkil etsin diye tutukladılar. Eşim Barnaul’a gider gitmez bavulları eve atıp aynı taksiyle seyahat acentesine gitmiş, orada olanları anlatınca onlar sadece gülmüşler. Daha sonra eşim Dışişleri Bakanlığına, bölge idaresine ve medyaya haber vermiş. Olay Rusya ve Türkiye’de duyulunca, medyada da haberlerim çıkınca benim hayatım değişti. Olaydan hemen sonra beş dakika içerisinde kart hesabıma 100 lira para yattı, bir saat sonra okumam için 11 günlük gazete ve iki dergi getirdiler. Ertesi gün berber getirdiler.

* Hediyelik eşyanın çıkarılmasının suç olduğu konusunda sizi kimsenin uyarmaması nedeni ile bizim mahkemelerimizde girişimde bulunacak mısınız?

- Seyahat acentesi ve tur operatörü hakkında beni uyarmadıklarından dolayı mahkemeye vermeyi düşünüyorum. Olanlardan sonra bir de uyardık demişlerdi.

* Türkiye’ye tatil için tekrar gidecek misiniz?

- Tatile gideceğim ama Türkiye’ye sanmıyorum.

 
'Göl yoksa Burdur da yok'
 
Afyon'a teknopark kuruluyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Flütcü 17 Ağustos 2017 Perşembe 05:05

Dümyanın hiçbir memleketinde böyle bir olaya eyvallah çekilmez rusya ile türk cezaevlerini kıyaslıyor birde :) bir daha gelmezmiş ahah

Yorumu oyla      3      3  
yabanci 1 Ağustos 2013 Perşembe 14:39

Tamamen yalan soyluyor.dunyanin heryerinde tarihi eser cikarmak suctur.hatta rusyada pazardan aldiginiz 50 dolarlik yagli boya tablo icin 25 dolar odeyip tarihi eser degildir diye resmi evrak aliyorsunuz.Bizim cezaevleri Ruslarinkinin yaninda 5 yildizli otel. ayrica her yil 4-5 kisi bu suctan yakalanir antalya havalimaninda.daha once Isvicreli emniyet muduru, bir ingiliz, alman tutuklandi.Turkiye muz cumhuriyeti degilki.

Yorumu oyla      10      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmcilerin sopalı 'tahsis' kavgası
ANTALYA'nın Serik İlçesi, Kadriye Beldesi Beşgöz Deresi'nin denize döküldüğü ...
Aynı gruba ait ikinci otelde yangın
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde 5 yıldızlı bir otelin elektrik panosunda ...
Konyaaltı'nda mavi bayrak dalgalanacak
KONYAALTI Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı'nda geçen yıl 5 olan ...
 
Turizmciye uyarı: Tatilciye kaçak ve sahte içki vermeyin
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 'Tedbirler' başlıklı ...
Otelin su sayaçları söküldü
GÜNEY Antalya Turizm ve Altyapı Geliştirme Birliği (GATAB) görevlileri, ...
Eğlence Harem'i aratmıyor
AKDENİZ'in maviliğinde yol alan 2011 yapımı 52 metre uzunluğunda, 10,5 ...
 
Otelde çalışanların kız kavgası; 4 yaralı
MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde 3 yıldızlı otelin personeliyle, burada kalan ...
Güneş şemsiyesi nöbeti
ANTALYA'yı etkisine alan kara rüzgarları, tatilcileri olumsuz etkiliyor. ...
Erotizmin dorukta olduğu yarışma
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde düzenlenen plaj partisi erotik görüntülere sahne oldu.
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva