Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
1 Temmuz 2019 Pazartesi - 08:26

Turistten ayakbastı alınırsa Antalya Büyükşehir ne kazanır?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in turistten 'ayak bastı' parası alınması teklifi dünyanın birçok ülkesinde 'şehir' veya 'konaklama' vergisi adıyla uygulanıyor. Geçtiğimiz yıl yabancı turistler Türkiye genelinde toplam 112.2 milyon gece konakladı

Turistten ayakbastı alınırsa Antalya Büyükşehir ne kazanır?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Eğer Avrupa'daki örnekleri gibi turistlerden gece başına 5 euro alınırsa belediyelere toplam 561 milyon euro yani 3.7 milyar liralık ek kaynak yaratılabilir. Söz konusu uygulamada aslan payını 351 milyon euroyla teklifin sahibi Antalya alır.

turist vergisi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in şehre gelen her turistten 'ayak bastı' parası alma önerisi özellikle sosyal medyada önemli bir tartışma konusu haline geldi. Geçen cuma  Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin düzenlediği gecede bir konuşma yapan Böcek 14-15 milyon turist ağırlayan Antalya'nın belediye gelirlerinin son derece düşük kaldığına dikkat çekerek, birçok ülkede uygulandığı gibi Antalya'da da ayak bastı parası uygulanabileceğini söyledi.

Başkan Böcek'in bu teklifi ilk bakışta 'gelen her turistten haraç almak' gibi görünse de kendisinin de dikkat çektiği gibi dünyanın birçok ülkesinde 'şehir vergisi' ya da 'konaklama vergisi' adıyla her gelen turistten belli bir ücret alınıyor. Bu toplanan vergiler belediyelere aktarılıyor. Böylece turistik bölgelerin bakımı ve geliştirilmesi için ek kaynak yaratılıyor.  

ALMANYA'DA GECELİK 5 EURO

Örneğin Fransa'da kalınan gece başına ortalama 4 euroluk 'konaklama vergisi' alınıyor. Bu vergi otel ücretine dahil ediliyor. Ülkenin en popüler destinasyonu Paris'te ise bunun üzerine her gelen turistten yüzde 10'luk ek bir vergi alınıyor.  Almanya'da ise gittiğiniz şehre göre 'kültür' veya 'yatak' vergisi alınıyor. Konaklanılan tesisin türüne bağlı olarak ya kalınan gece başına 5 euro, ya da toplam oda ücretinin yüzde 5'i kadar vergi alınıyor. Yüzde 5'lik vergi KDV eklendikten sonraki miktar üzerinden hesaplanıyor. Yani Almanya'yı ziyaret eden turistler verginin vergisini ödüyor. Hollanda'da ise her bölgede farklı oranlarda turist vergisi alınıyor. Verginin miktarı konaklanılan otelin ücretine göre de değişebiliyor. Ülkenin en önemli turizm merkezi olan Amsterdam'da turistlerden oda ücretinin yüzde 6'sı kadar vergi alınıyor. 

YUNANİSTAN GEÇEN YIL ALMAYA BAŞLADI

Akdeniz'in en önemli turizm ülkelerinden İtalya'da ise yabancı turistler ortalama gecelik 5 euro vergi ödüyor. Bu vergi yasal olarak Roma şehrinde 10 euroya kadar yükselebiliyor.İtalya turistlerden aldığı bu vergiyi 1991 yılında kaldırmış ancak 2011 yılında geri getirmişti. Yasalara göre turistlerden ek vergi alınıp alınmayacağına belediyeler karar veriyor. Bir başka Akdeniz ülkesi Portekiz'de ise 13 yaş ve üzerindeki yabancı turistler kaldıkları gün başına 2 euro ek vergi ödüyor. 

Komşumuz Yunanistan da geçen yılın ocak ayından bu yana turistlerden vergi almaya başladı. Çıkarılan yasaya göre 5 yıldızlı bir otelde kalan turistler gecelik 4 euro, 4 yıldızlı otelde kalanlar 3 euro, 3 yıldızlı otelde kalanlar gecelik 1.5 euro, 1-2 yıldızlı otelde veya apart otelde kalanlar ise gecelik 0.5 euro 'turist vergisi' ödüyor. En yüksek 'turist vergilerinden' birine sahip Belçika'da ise oda fiyatının üzerine günlük 7.5 euro ödeniyor. 

ODA ÜCRETİNİN YÜZDE 1'İ KADAR

Turist vergisini Avrupa'da sadece meşhur turizm destinasyonu haline gelmiş ülkeler değil daha az turist ağırlayan ülkeler de uyguluyor. Romanya'da yabancı turistlerden toplam oda ücretinin yüzde 1'i kadar vergi alınıyor. Slovenya ise turistlerden kaldıkları gün başına 3 euro 'konaklama vergisi' alıyor. Bir başka komşumuz Bulgaristan ise her gelen turistten konakladığı otelin tipine göre gecelik 0.5 ila 1.5 euro arasında bir vergi alıyor.  

Peki Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in teklifi hayata geçirilirse ne kadarlık bir gelir elde edilecek? Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre geçtiğimiz yıl ülkemizi 39 milyon 488 bin yabancı turist ziyaret etti. Bu turistlerin 13 milyon 432 bini İstanbul, 12 milyon 438 bini ise Antalya'dan ülkemize giriş yaptı. Ancak Böcek'in bahsettiği 'şehir' veya 'konaklama' vergisinin Avrupa'daki gibi uygulanması durumunda turistlerin nereden giriş yaptığına değil nerede konakladığı ve kaç gün konakladığına bakmak gerekiyor. 

TOPLAM GECELEME SAYISI 112.2 MİLYON

Bakanlık verilerine göre turistler geçtiğimiz yıl Türkiye'de toplam 112 milyon 245 bin 139 gece konakladı. Geceleme'de 70.2 milyon günle Antalya ilk sırada yer alırken, bu şehri 20.1 milyon gecelemeyle istanbul takip etti: 

Yabancılar geçen yıl Antalya'da
70.2 milyon gece konakladı
Şehir Geceleme sayısı
Antalya  70.2 milyon
İstanbul  20.1 milyon
Muğla  8.1 milyon
Aydın  3.2 milyon
İzmir  2.3 milyon

İSTANBUL 100 MİLYON EURO ALIR

Eğer gelen turistlerden geceleme başına 5 euro alınırsa, geçen yılın rakamları üzerinden hesaplandığında, belediyelere 561 milyon 225 bin euro yani 3.7 milyar liralık bir ek kaynak yaratılmış olacak. Bu rakam tabii farklı uygulamalara göre değişkenlik gösterebilir. Mesela 'turist vergisi' alınacaksa bunun oda başına mı kişi başına mı alınacağı ya da 5 euro gibi sabit bir ücretle mi yoksa belli bir oranla mı vergi toplanacağına karar verilmesi gerekiyor. 561 milyon 225 bin euroluk rakam turist başına her gece için 5 euro alınırsa elde ediliyor. Söz konusu sistemde Antalya'da belediyenin elde edeceği gelir geçen yılki konaklama sayısı üzerinden 351 milyon euroyu aşıyor. İstanbul'un geliri ise 100.5 milyon euroyu buluyor. 

TÜRKİYE'YE GELEN TURİST AZ HARCIYOR

Tabii böyle bir vergiyi getirip getirmemeye karar verirken değerlendirilmesi gereken en önemli nokta bunun turist kaybına yol açıp açmayacağı. Türkiye özellikle Batı Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında düşük gelirli turistlerin tercih ettiği bir ülke. Geçen yıl yabancılar Türkiye'de ortalama 617 dolarlık harcama yaptı. Bunun içinde konaklamadan ulaşıma her türlü harcama yer alıyor. Söz konusu rakam İtalya, İspanya gibi ülkelerde ise 1100-1200 euro civarında. Dolayısıyla Türkiye'ye gelen turistler İtalya'ya giden turistler kadar gecelik 5 euro vermeye hazır olmayabilir. 

(HABERTÜRK/Selim Karahan)

 
KKTC'de gökten esrarengiz cisimler düştü
 
Makas atan araç otomobile vurup kaçtı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALSIN HAKKIMIZ BU 1 Temmuz 2019 Pazartesi 11:55

COGU OTELIN MERKEZI ISTANBUL OLDUGU ICIN VERGI ODEMELERIDE ORALARA YAPILMAKTADIR VERGISINI BILE BIZ ALMIYORUZ. ACIL OLARAK BU KANUN CIKARTILMALI VE BELEDIYE EK GELIR ELDE KAYNAK SAGLANILMALIDIR. ATSO BU ISE EL ATABIBILIR

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da sıcakta bunalanlar deniz ve havuzlara koşuyor
ANTALYA'da hava sıcaklığının bugün (Pazar) en yüksek 35 derece olacak. ...
Antalya merkezdeki tek çadır ve karavan alanı
Antalya kent merkezindeki ilk karavan park ve çadır kamping alanı Lara Plajları’nda...
Yunus şovunun yerini deniz kızları aldı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde bir su parkı, hayvan hakları konusunda farkındalık amacıyla ...
 
İçkiye yapılan zamlar ve sonuç...
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde faaliyet gösteren 4 yıldızlı bir otele jandarma ...
Hiç kimse kendi sektörünü böyle ağır sözlerle eleştirmedi
Antalya’da uzun yıllar turizm sektöründe genel müdürlük görevlerinde bulunan ...
Antalya'da tur midibüsüyle taksi çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı
ANTALYA’nın Alanya ilçesinde tur midibüsüyle minibüs taksinin çarpıştığı ...
 
Konyaaltı Sahili'nde yıkım gerginliği
ANTALYA'nın Konyaaltı Sahili’nde, mavi bayrak kriterlerine aykırı yerleştirildiği ...
Turistler, Antalya'nın sualtı zenginliklerini keşfediyor
ANTALYA'nın çeşitli bölgelerinde oluşturulan dalış noktaları turistlerden ...
Antalya Club Phaselis satıldı
Kısa adı KEMİAD olan Kemer Turizmci ve İş Adamları Derneği"nin  toplantısında ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva