Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
15 Temmuz 2019 Pazartesi - 10:48

Turizm Ajansı'nda küçük otelciler de temsil istiyor

TURİZM Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkındaki Kanun ile ilgili belediye işletme belgeli küçük otelciler, pansiyonlar ve apart gibi konaklama tesisleri, ajans bütçesi için kendilerinden de para toplanacak olmasına rağmen yönetimde temsil ve seçme hakkı tanınmadığından şikayet etti.

Turizm Ajansı nda küçük otelciler de temsil istiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 36'ncı Grup Oteller ve Benzer Konaklama Yerleri Meslek Komitesi Üyesi Alp Özel, konuyla ilgili açıklamasında, TBMM'de kabul edilen kanunun ajans bütçesinin oluşturulmasıyla ilgili 6'ncı maddesine göre, Türkiye genelindeki tüm belediye işletmeli konaklama tesislerinden de cirosunun binde 7.5 oranında para toplanacağını kaydetti. Alp Özel, “Yasada hem bakanlık belgeli hem de belediye belgeli tüm konaklama tesislerinden para toplanacak olmasına rağmen, belediye belgeli otelcilere seçme ve seçilme hakkı tanınmıyor. Belediye belgeli oteller para toplanırken var ama temsilde yok" dedi.

YÖNETİM KURULUNDA KİMLER VAR

Özel, kanunun 3'üncü maddesine göre; yönetim kurulunun bakan başkanlığında, bakan yardımcısı, tanıtma genel müdürü, THY yönetim kurulu başkanı, DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerini temsilen en yüksek cirosu olan ilk iki işletme arasından her üç yılda sırayla bir kişi, Bakanlık turizm işletmesi belgeli tüm tesislerin bulundukları coğrafi bölge bazında Marmara ve Akdeniz'den ikişer, Ege, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'dan da birer üye şeklinde 9 kişiden oluşacağını kaydetti.

TESİSLERİN ÇOĞU BELEDİYE BELGELİ

Özel, “Yasa TBMM'den geçti ve Sayın Cumhurbaşkanımızın onayını bekliyor. Dolayısıyla biz küçük otelciler veya belediye belgeli otelciler de eğer para veriyorsak, seçme ve temsil hakları tanınmasını da istiyoruz. Turizmin esas bel kemiği küçük otelcilerdir. Türkiye genelinde 10 binin üzerinde konaklama tesisi var ve bunların 7-8 bini belediye belgeli işletmeler. Örneğin Antalya'da Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre 1910 belediye belgeli işletme, 889 bakanlık belgeli işletme var" dedi.

'BİZ DE OY KULLANMAK İSTİYORUZ'

Antalya'da sadece Serik-Kumluca arasında ATSO'ya kayıtlı 1600 üye olduğunu kaydeden Özel, “Esnaf Odaları Birliği'ne kayıtlı bir o kadar daha üye var. Alanya, Manavgat, Kumluca, Finike, Demre, Kaş ilçeleri düşünüldüğünde bu rakamlar çok daha yüksek. Maliyede bu işletmelerin hepsi konaklama tesisi olarak geçiyor ve dolayısıyla binde 7.5 cirodan kesinti olacak. Ama bize seçme ve seçilme hakkı tanınmıyor. Biz de oy kullanmak, temsilci göndermek istiyoruz. Türkiye turizmi sadece resort oteller üzerine kurulu bir sistem olarak düşünülmemeli" dedi.

'ENDİŞELERİMİZ VAR'

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ise, ajans kurulmasının turizmciler arasında uzun süredir tartışılan bir konu olduğunu söyledi. Tartışmaların fon üzerinden olmadığına vurgu yapan Sili, "Fon oluşturulması anlamında değil, turizmin yönlendirilmesi noktasında bir çatı altında toplanarak ortak kararla ülke turizm stratejisinin belirlenmesi konusu gündemdeydi. Tabii bir de kaynak lazım, bununla alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir çalışma yapıldı" dedi.

'HAKKANİYET OLMALI'

Ajansın işleyişinde hakkaniyetin gözetilmesi gerektiğini belirten Burhan Sili, "Turizmde tüm paydaşlardan ortak bir gelir elde edilmesi ve bunun turizme, turizm tanıtımına, turizm projeksiyonuna aktarılması noktasında bir hakkaniyet olması gerektiğini düşünüyoruz. Orada yüzdeler veya bindeler belirlenirken ortaklık durumu söz konusu olmalı. Bununla ilgili endişelerimizi daha doğrusu önerilerimizi hem komisyona hem de bakanlığımıza ilettik" diye konuştu.

'BAKANLA GÖRÜŞTÜK'

Konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile de görüştüklerini belirten Burhan Sili, şöyle dedi: "Toplanan paranın ne şekilde kullanılacağı, kimlerin karar verici olacağı, paydaşlar olarak masa etrafında toplanacakların hakikaten bu işle alakalı ve bu işe gönül veren insanlar olacağı noktasında kesinlik olmalı. Sonuçta Türkiye turizminin tanıtımı, imajı, projeksiyonlarının oluşturulması, geleceğe yönelik yapılması planlanacak ve planlanması muhtemel girişimlerin finanse edilmesi anlamında böyle bir kaynak oluşturulmasına biz de taraftarız. Ancak karar verici olanların doğru tespit edilerek sistemin içerisinde olması ve tüm masrafların, toplanan paranın şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşünüyorum."

'HERKES BU UYGULAMAYA DAHİL OLACAK'

Bazı turizmcilerin bakanlık ruhsatından çıkarak, belediyeden alacağı ruhsatla bu uygulamadan muaf olmak istediğine ilişkin kararını da değerlendiren Burhan Sili, "Belediye ruhsatı veya bakanlık ruhsatı olması önemli değil. Bildiğim kadarıyla konaklama sektörü deniyor. Bu konaklama sektörü içerisinde hem belediye belgeli diye tabir ettiğimiz işyeri açma ruhsatı ve belgesi ile çalışanlar dahil hem de bakanlık belgeli olanlar dahil, sonuçta bu bir vergi olacak" dedi.

TBMM GENEL KURULU'NDA KABUL EDILEN VE CUMHURBASKANI ERDOGAN'IN ONAYINI BEKLEYEN TURIZM TANITIM VE GELISTIRME AJANSI HAKKINDAKI KANUN ILE ILGILI BELEDIYE ISLETME BELGELI KUCUK OTELCILER, PANSIYONLAR VE APART GIBI KONAKLAMA TESISLERI, AJANS BUTCESI ICIN KENDILERINDEN DE PARA TOPLANACAK OLMASINA RAGMEN YONETIMDE TEMSIL VE SECME HAKKI TANINMADIGINDAN SIKAYET ETTI.  (BURHAN SILI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR- Engin ANAK/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Mersin'in 'leylekli' köyü
 
Açık Alan Hokeyi U21 Kadınlar Avrupa Şampiyonası başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyanın en zengin adamı Datça'da
 DÜNYANIN en zengini ve Amazon’un kurucusu Jeff  Bezoz, bir kez daha Muğla’nın Datça ilçesine geldi.
Oteldeki yangın paniğe neden oldu
ANTALYA'nın Alanya ilçesindeki bir otelin bodrum katında çıkan yangın, ...
Ünlü turizmcinin kızı iflas etti
Vural Öger'in kızı Nina Öger'in Öger Otel İşletmeleri Turizm ve Ticaret ...
 
Antalya'da sahiller doldu
ANTALYA'da hava sıcaklığının artmasıyla bunalanlar, sahillere akın etti.
Turistten ayakbastı alınırsa Antalya Büyükşehir ne kazanır?
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in turistten 'ayak ...
Antalya'da sıcakta bunalanlar deniz ve havuzlara koşuyor
ANTALYA'da hava sıcaklığının bugün (Pazar) en yüksek 35 derece olacak. ...
 
Antalya merkezdeki tek çadır ve karavan alanı
Antalya kent merkezindeki ilk karavan park ve çadır kamping alanı Lara Plajları’nda...
Yunus şovunun yerini deniz kızları aldı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde bir su parkı, hayvan hakları konusunda farkındalık amacıyla ...
İçkiye yapılan zamlar ve sonuç...
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde faaliyet gösteren 4 yıldızlı bir otele jandarma ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva