Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Plajlarda sezon hazırlıkları
Plajlarda sezon hazırlıkları
2 Mart 2016 Çarşamba - 11:58

Turizm çalışanları: Teşhis yanlış, tedavi göstermelik

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta açıkladığı Turizm Eylem Planı'nda işçiye yönelik bir maddenin bulunmadığını kaydeden turizm işçileri sendikaları, "Teşhis yanlış, tedavi göstermelik. Turizmi uçak başına verilen 6 bin dolar değil, turiste verilen can güvencesi kurtarır" eleştirisinde bulundu.

Turizm çalışanları: Teşhis yanlış, tedavi göstermelik
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Geçen yıl 2.8 milyon Rus turisti ağırlayan Antalya'da ruble krizi ile başlayan artçı sarsıntılar, geçen yıl 24 Kasım'da Rus uçağının düşürülmesiyle tavan yaptı. Sultanahmet'te Alman turistlerin yaşamını kaybettiği ve Ankara'da askeri personele yönelik terör saldırıları, turizmi etkileyen en büyük olumsuzluklar olarak sıralandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta açıkladığı Turizm Eylem Planı ise Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği, Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği gibi öncü kurumlarca sınırlı, ancak olumlu adım olarak yorumlandı.

TEŞHİS YANLIŞ, TEDAVİ GÖSTERMELİK

2.5 milyon çalışanı ilgilendiren eylem planında turizm işçisine yönelik tek bir madde bulunmadığını belirten Dev- Turizm İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, krizin sebebinin ekonomik değil siyasi olduğunu vurguladı. Komşu ülkelerle ilişkilerin de turizmi geriye götüren önemli bir etken olduğunu dile getiren Yahyaoğlu, "Uçaklara 6 bin dolar destek, otellere ise kira erteleme gibi uygulamalar getiriliyor. Turizmdeki sorun, acantaların uçak parasını ödeyememesinden değil. Öncelikle teşhis hatası var. İnsanların can güvenliğini sağlayamıyorsanız bırakın uçak başına 6 bin dolar vermeyi, 36 bin dolar da verseniz turist getiremezsiniz. Bu hastalığı teşhis edememiş doktorların 'bana geldi de bir şey bilemedi demesinler' diye şeker kaplı drajeler vermesi gibi. Bu da içi boş şeker kaplı bir draje" dedi.

Eylem planında çözüm olmadığını savunan Yahyaoğlu, mesai denkleştirmeleriyle yaz sezonunda fazla mesai yapan işçiye, kış ayında izin vererek ücretinin nakit ödenmediğini anlattı.

UCUZ EMEK CENNETİ İŞÇİYE CEHENNEM OLDU

Turizm çalışanlarının işe girebilmek için çaresizlikten boş senede bile imza attıklarını vurgulayan Yahyaoğlu, "Bu şartlarda turizm işçileri kaçıyor, yetişmiş kalifiye eleman çalışmayıp başka sektöre geçiş yapıyor. Turizm meslek lisesinden mezun olan gençler 2 yıl içinde sektörü terk ediyor. Madem bu çocuklar sektörü terk edecekti niye okuttuk, niye aileler milyarlarca lira bütçe harcayıp ömürlerinden giden yılları bu mesleğe ayırdı. Kenan Evren şikayet ediyordu '5 yıldızlı öyle oteller var ki garsonları benden çok ücret alıyor' diye. 1986'da Turgut Özal, açıklama yapmaya başladı. 'Türkiye ucuz emek cenneti gelin yatırım yapın' diye. 6 senede yüksek ücretli turizm işçileri yok edildi. Ucuz emek cenneti ama işçiler için cehennem olan bir çalışma alanı yaratıldı. Kendi bindikleri dalı kesiyorlar. Bu krizde işçileri biraz daha ezecekler" diye konuştu. Yahyaoğlu ayrıca ilk kez işe gireceklerin sigorta yükünü devletin karşılayacak olmasının turizmde olumsuz etki yaratacağını savunarak, "Sezonun açılmasını bekleyen kalifiye elemanlar hem işsizlik maaşı alamayıp hem de açıkta kalacak. Tecrübesiz elemanın turizme verdiği olumsuz dönüşler de cabası" yorumunu yaptı.

OTEL-AVM-ACENTA ÜÇGENİ

Turizmde gıda zehirlenmelerinin, alkol zehirlenmelerinin kabul edilemeyeceğine dikkati çeken Genel Başkan Yahyaoğlu, "Otelin genel müdürü ocak başında oturmuş rakının kapağını kontrol ediyor 'acaba burası da sahte ürün veriyor mu?' diye. Alemi nasıl bilirsin, kendin gibi. Kendileri de otelde sahte içki verdikleri için önüne gelen şişenin kapağını çevirip duruyor. Böylesine bir ülkede uçaklara verilen benzinle turizmi kurtaracağımızı umuyoruz. Antalya'da ise esnafın turizmle hiçbir alakası yok. Oteller, AVM'ler ve seyahat acentaları bir üçgen oluşturmuş. Halksız bir turizm var. Halksız turizm olmaz, Antalya halkı turizmin dışına itilmiş" dedi.

Yahyaoğlu ayrıca eylem planında turizm işçilerinin işsizlik maaşından faydalanması, fazla mesai ücretlerinin zamanında verilmesi ve otellerin açılmasını esas alan bir uygulama olması gerektiğinin altını çizdi.

TURİZM EMEKÇİLERİ BU PAKETİN NERESİNDE

Artan terör olayları, ekonomideki durgunluk ve güvenlik tehdidi nedeniyle turizm sektörünün son yılların en durgun halini yaşadığını belirten Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar ise Rusya'yı telafi edecek olan Avrupa turistinin de rezervasyon iptalleri nedeniyle çoğu firmanın iflasın eşiğine geldiğini söyledi. 2016 yazını 'kayıp yıl' olarak değerlendiren Uyar, açıklanan eylem planının soruna çözüm olmayacağını vurguladı.

Turistin bir destinasyonu seçerken ilk olarak güvenlik, ardından hizmet kalitesi ve fiyatına baktığını hatırlatan Genel Başkan Uyar, "Dolayısıyla sıkıntının ana nedeni sektörel ya da ekonomik değil, tamamen siyasidir. Gerçek söylenmeyince getirilen hiçbir önlem sonuç vermez. Paket gibi cafcaflı adlarla sunulanların içinde derde deva olacak bir şey olmaması ayrı bir konu. Turizm emekçileri olan çalışanlarımız bu paketin neresinde? Kış sezonunda askıya alınan personelin yanı sıra kadrolu çalışanların işten çıkarıldığı bu süreçte çalışanlara yönelik bir adım atılmadığını görüyoruz. Sektörün istediği KDV indirimi, sigorta prim desteği, asgari ücrette ödeme kolaylığı, kredi borçlarının ötelenmesi gibi konular direkt istihdamı etkilediği halde bu pakette yer almamasını manidar buluyoruz" diye konuştu. (DHA)
 

 
Antalya'da silahlı market soygunu
 
Güzel manken ticari zekasına güveniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Skal Antalya'da yeni yönetim
Skal Antalya'da yeni yönetim kurulu seçildi, zincir değişim töreni yapıldı.
Şubat'ta Antalya'ya kaç Rus turist geldi?
RUS uçağının düşürülmesi sonrası uyguladığı ambargolar nedeniyle birçok ...
Turizmin Don Kişot'u
SIRT çantalı tatilcilerin vazgeçilmez tatil merkezi Olimpos'ta yer alan ...
 
Mardan'ın satışının fesih davası ertelendi
MARDAN Otel'in Halk Bankası'na 360 milyon 50 bin lira bedelle satışıyla ...
Antalya'dan ITB Berlin'e çıkarma
ANTALYA, dünyanın en büyük turizm fuarlarından Uluslararası Turizm Borsası- ...
Amaç büyük firmaların batışını engellemek
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 8 maddelik Turizm Eylem Planı'nıyla ...
 
O otel 88 milyona el değiştirdi
Rixos Premium Göcek'in işletme hakkı 88 milyon bedelle devredildi.
Turizmci, oğluyla aynı kaderi paylaştı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde turizmci 51 yaşındaki Şevki Mütevellioğlu, ...
Dünyaca ünlü sahil 70 metre kayboldu
Konyaaltı Sahili'nde 1934 yılındaki bir topoğrafik fotoğrafla 2010'daki ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva