TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
29 Mart 2016 Salı - 16:19

Turizm rezervasyonunda şok düşüş

AKDENİZ Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ITB Berlin Fuarı'nın hemen ardından İstanbul, Ankara ve Brüksel'deki olaylar sonrasında rezervasyonlarda yüzde 40 oranında düşüş görüldüğünü söyledi.

Turizm rezervasyonunda şok düşüş
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Hacısüleyman, bu dönemde Türkiye'ye gelen turist sayılarında da nevruz nedeniyle Doğu pazarından küçük bir artış olmasına karşın, Paskalya'ya rağmen Batı pazarında büyük bir düşüş olduğunu açıkladı.

AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizmcilerin büyük umutlarla gittiği ITB Berlin Fuarı'nın ardından Ankara, İstanbul ve Brüksel'de görülen bombalı saldırıların sektöre etkilerini değerlendirdi. Proje ve bütçelerin düzenlendiği ITB Berlin'den döndükten hemen sonra yaşanan bu olayları hatırlatan Hacısüleyman, şöyle dedi:

"Bu hadiselerden sonra bu dönemi bir miktar daha görememe gibi bir durum içerisindeyiz. Bundan sonraki aşamalarda, rezervasyon akşının nasıl olacağını çok kesin bir dille söyleyemiyoruz, ancak şu an itibariyle yüzde 40 dolayında rezervasyon akışında geçen yılla bu yılı karşılaştırdığımızda eksideyiz."

UMUDUMUZ SÜRÜYOR

Bu durumun bütün sezon boyunca yüzde 40 ekside olunacağı anlamına gelmediğine işaret eden Hacısüleyman, sezonun gidişatı ve insan davranışlarına göre bu rakamın hem artabileceği hem de eksilebileceğini kaydetti. Daha normal bir rezervasyon akışına dönülmesini istediklerini söyleyen Hacısüleyman, şöyle konuştu:

"Bunu ummak istiyoruz, arzu ediyoruz. Bugün itibariyle sezon başladı, aslında sezon sözünü çok fazla kullanmıyoruz, turizm yılını kullanmak istiyoruz ama yoğunluk olarak baktığımızda Nevruz'la beraber hareketlilik var. Özelikle doğu ülkelerinden bir hareketlilik var. Bir de bu hafta içinde Paskalya tatili var. Hristiyan aleminin bayramı olarak kutlanıyor. Dolayısıyla hem batıdan hem doğudan misafir aldığımız bir dönem yaşıyoruz."

BATI'DA BÜYÜK KAYIP

Nevruz açısından geçen yıla göre 3 bine yakın artış olduğunu dile getiren Yusuf Hacısüleyman, ancak Paskalya tatili açısından azalış olduğunu söyledi. Toplamda ise yüzde 35 dolayında bir düşüşten bahseden AKTOB Başkanı, şöyle konuştu:

"Doğu'da küçük bir artış var ama batıda daha büyük bir kayıp var. Bu yılın artık değerlendirmesini bir projeksiyon bazında bütün yıla yönelik yapmanın zor olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra her ayımızı alabildiğimiz ölçüde, sayıları artırabildiğimiz ölçüde değerlendirmek istiyoruz. Nevruz itibariyle 17 bin kişi bir girişimiz var. Geçen yıl aynı dönemde 3 bin kişi daha azmış. Dolayısıyla burada küçük bir artış var diyebiliyoruz. Bu Antalya için çok küçük rakam ama bunu sadece nevruzla sınırlandırmak açısından söylüyorum. Belki İran'da bir miktar serbestinin de artırılması, ambargonun kalkmış olmasının da etkisi olabilir diye düşünüyoruz." 

RUSYA'DA YUMUŞAMA YOK

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde turizm açısından bir yumuşama hissetmediklerini belirten AKTOB Başkanı Hacısüleyman, şöyle konuştu:

"Aldıkları kararları aynen tatbik ediyorlar. Geçen hafta sivil havacılıkla ilgili bir uçuş izninden söz edildi ancak bu sivil havacılık kuralları gereği alınan bir izindir. Uygulamaya gelince hem havayolu şirketi uçuşları yapmayacağını açıkladı, hem de politik otorite buna izin vermeyeceğini zaten açıkladı. Ama şunu temenni ediyoruz, Rusya ile Türkiye arasında kurulan turizm köprüsü ve ihracat köprüsü her iki ülke insanlarını birbirine çok yakınlaştırdı. Bu yakınlaşmanın üzerine yeni temellerin kurulması, atılan köprülerin üzerine yeniden köprülerin inşa edilmesinin zor olmayacağını düşünüyoruz. Ancak burada politik otoritelerin bu adımları atması gerekiyor."

RUS PAZARI YOK

"Rus pazarında düşüş var" yerine "Rus pazarı yok" denilmesi gerektiğini dile getiren Hacısüleyman, şöyle konuştu:

"Çünkü burada bir düşüşten bahsetmiyoruz. Burada siyasi bir karar var, Türkiye tatilinin yasaklandığı bir durum var. Batı pazarlarında da bahsettiğimiz yüzde 40 dolayında bir azalış var. Ama bu bugün itibarıyla. Bu 50 olur mu, 25'e düşer mi bunu önümüzdeki günlerde, bunu yıl olarak değil de artık ay ay değerlendirmeyi daha doğru buluyoruz."

YÜZDE 40'IN ETKİSİ 2.5 MİLYON

Yüzde 40 düşüş oranının rakamsal değerinin hesabını da anlatan Hacısüleyman, şunları ekledi:

"Bizim yaklaşık 11.5 milyon misafir ağırladığımızı, bunun 2.5 milyonunu Ruslar'dan olmayacağını düşünerek, 9 milyona geldik. Bu 9 milyonun içinde de 2,5 milyon civarında bir kaybımız olacağını düşünüyoruz. 6.5-7 milyon civarında turist sayısı ile yılı bitirebileceğimizi düşünüyoruz. Batı Avrupa'da yüzde 40. Ama dediğimiz gibi insanlar özgürlüklerini ne kadar feda edecekler, bu bizim öngörmediğimiz bir durum. Belki bu özgürlüklerinden hiç kimse fedakarlık yapmak istemeyecektir."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -

 

 
CHP'li 2 başkan AKP'ye geçti
 
Andy Warhol resim sergisi Antalya'da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mankenler Alman fotoğrafçıya poz verdi
ALMANYA'nın ünlü moda fotoğrafçılarından Bela Hoche, stock fotoğraf çekimi için Antalya'ya geldi.
Sokak pazarında İranlı bereketi
NEVRUZ nedeniyle Antalya'ya akın eden İranlı turistler, alışveriş çılgınlığı yaşıyor.
İranlı turiste 'KDV' eziyeti
Berlin'deki ITB Turizm Fuarı'ndan Antalya'yı tanıtmaktan dönen turizmcilerin ...
 
İranlı turist akını
ISPARTA Süleyman Demirel Havalimanı'nda Nevruz Bayramı dolayısıyla İranlı ...
150 bin kişi istihdam sorunu yaşayabilir
TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bütün planlamaları ...
Otelde uyuşturucu tarlası
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde bir otelin eklentisi olan binaya yapılan ...
 
İstiklal'de tek başına...
Turizmin duayen isimlerinden Hüseyin Baraner, İstanbul İstiklal Caddesi'nde ...
Berlin'de havalimanı konuşuldu
ANTALYA Havalimanı Terminal İşletmecisi ICF Airports'un Alman ortağı Fraport ...
Rafting sezonu İranlı turistlerle açılıyor
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'ndeki Köprülü Kanyon Milli Parkı'nda rafting ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva