'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
Manavgat Devlet'e 'Bebek Dostu Hastane' ünvanı
Manavgat Devlet'e 'Bebek Dostu Hastane' ünvanı
Serik'te Engelliler haftası kutlandı
Serik'te Engelliler haftası kutlandı
Savcı ve avukatın 'Çiş' tartışması
Savcı ve avukatın 'Çiş' tartışması
28 Kasım 2023 Salı - 11:08

Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 14 bin 25 TL oldu

TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), kasım ayında 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırının 14 bin 25 TL olduğunu duyurdu.

Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 14 bin 25 TL oldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türk-İş, Kasım 2023 dönemine ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı, 14 bin 25 TL olarak hesaplandı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 TL'ye yükseldi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 18 bin 239 TL'ye yükseldi. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 2,49 oranında gerçekleşti. 11 aylık değişim oranı ise yüzde 72,50 olarak tespit edildi. 

KURU BAKLAGİLLERİN TAMAMINDA ARTIŞ YAŞANDI

Gıda ürünlerinde; süt fiyatları geçen aya göre yüzde 8,5 zamlanırken peynir ve yoğurt fiyatları ise geçen ayki seviyesini korudu. Et fiyatlarında geçen aya göre ciddi bir değişiklik görünmezken, marketlerin pek çoğunda dana kıyma ortalama 331 TL'den, dana kuşbaşı ise ortalama 356 TL'den reyonlardaki yerini aldı. Tavuk fiyatları kasım ayında kilogram fiyatı ortalama 69 TL ile marketlerde yer alırken, yumurtanın tanesi ortalama 3,77 TL'den satılarak geçen aya göre bir miktar düştü. Geçen ay olduğu gibi bu ay da hamsi, tezgahlarda kilogram fiyatı olarak 100 TL'den satılmaya devam etti. Kış mevsimiyle birlikte balık çeşitliliğinin artması sebebiyle tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 172 TL'den satıldı. Kuru baklagillerin tamamında artış yaşandı. Bu grupta en yüksek artış nohutta görüldü. Nohut geçen aya göre ortalama yüzde 21 artış gösterdi. Kasım ayında nohut fiyatları marketlerde ortalama kilo fiyatı 85 TL'den yerini aldı. Ankara'da 200 gramlık ekmek fiyatı 7 TL'den satılmaya devam ederken, 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek masrafı 735 TL olarak devam etti.

KARNABAHAR VE KÖY BİBERİNDE YÜKSEK FİYAT DÜŞÜŞÜ

Tahıllar grubunda geçen aya göre az da olsa bir artış yaşandı. Kasım ayı içinde pirinç fiyatları ortalama kilogram fiyatı marketlerde 71 TL'den satılırken; bulgur, un ve irmik fiyatları ise geçen aya göre sınırlı seviyede arttı. Bu ay sebze fiyatlarında karnabahar ve köy biberinde yüksek fiyat düşüşü gözlemlendi. Geçen ay köy biberi pazar tezgahlarında ortalama 35 TL'den satılırken bu ay ortalama 20 TL'den satıldı. Karnabaharda geçen ay kilogram fiyatı ortalama 37,5 TL'den satılırken bu ay ortalama 20 TL'den satıldı. Ispanak, semizotu, yeşil soğan, kabak, patlıcan, salatalık ve kara lahana fiyatları tezgahlarda geçen ayki fiyatlarını korudu. Meyve tezgahlarında üzüm ve hurma ortalama kilogram fiyatı 50 TL olarak yerini alırken, portakal ortalama 35 TL'den satıldı. Geçen ayda olduğu gibi bu ayda en düşük fiyatlı meyve mandalina oldu. Mandalinanın kilogram fiyatı 12,5 TL olarak belirlendi. Ortalama sebze kilo fiyatı 24,40 TL, ortalama meyve kilo fiyatı ise 36,41 TL oldu. 

ZEYTİNYAĞI FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DEVAM ETTİ

Avrupa'daki kuraklık ve buna bağlı olarak İspanya ve İtalya'daki zeytin ve zeytinyağı üretiminin düşmesi dünya üretimine de yansıdı. Türkiye'deki zeytinyağı fiyatlarındaki artışın önemli faktörlerinden birisi de dış talebin artması oldu. Avrupa'da yaşanan kuraklık nedeniyle zeytinyağı üretiminin düşmesi sonucu bu ülkelerin Türkiye'deki zeytinyağına olan talepleri arttı. Üreticinin artan maliyetleri ve dışarıdan gelen talep nedeniyle zeytinyağı fiyatları diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de artmaya devam etti. Zeytinyağı fiyatlarındaki artış bu ay da devam etti. Zeytinyağı fiyatları marketlerde ortalama litresi 300 TL'den satılırken, ayçiçek yağında ise fiyatlar geçen aya göre aynı kaldı. Tereyağı fiyatları ise bu ay yüzde 6 arttı. Zeytinyağı fiyatlarının artmasına sebep olan etkenler, zeytin fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Siyah zeytinin kilosu ortalama 223 TL'den, yeşil zeytinin kilosu da ortalama 168 TL'den satılmakta. Bu grupta yer alan şeker, reçel, çay, ıhlamur ve bal fiyatları geçen ayki seviyelerini korurken, pekmez de ise kısmi düşüş gerçekleşti.

Oğuzhan SARI/ANKARA, (DHA)

 
Eymen'in öldürülmesinde anne ve sevgilinin cezaları onandı
 
Antalya'da köpeğine saldırdığını söylediği 397 kiloluk domuzu öldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maliyet arttı, muz üreticisi kaçtı
Bir kilo muzun 20 TL üretim maliyeti olduğuna dikkat çeken üreticiler, ...
5 bin liralık ikramiye önergesi Meclis'te
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilere verilen tek seferlik ...
Gram altın tüm zamanların zirvesinde!
Ons altın 16 Mayıs'tan bu yana ilk kez 2018 doları test etti. Gram altında ...
 
2024 yılı için pasaport ücretleri belli oldu
2023 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak ...
EFT/FAST'lerde azami ücret uygulaması kaldırıldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların hafta içi saat 16.00 ...
Dolarda yeni rekor!
Dolar bugün piyasa açılışında 28,74 TL'den başlamasının ardından tarihi ...
 
Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 40'a çıkardı
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika ...
Gram altında yeni zirve!
Altın fiyatları yükselişini sürdürüyor. Altının gram fiyatı, dolar/TL ...
Kredi kartları alarm veriyor
Bireysel kredi kartlarında kişi başı borç artışı sürerken, özellikle 25 ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva