Alanya'da otel lojmanında yangın
Alanya'da otel lojmanında yangın
Antalya'da balıkçılardan tekneli kortej
Antalya'da balıkçılardan tekneli kortej
Aspendos'ta gençlik ve spor gösterisi
Aspendos'ta gençlik ve spor gösterisi
Manavgat Irmağı'nda su gösterisi
Manavgat Irmağı'nda su gösterisi
17 Aralık 2011 Cumartesi - 09:36

Türk ressam, Londra'ya renk kattı

Türkiye'nin saygın ve en renkli kadın ressamlarından Yıldız Çitçi, tablolarının yanı sıra giysi ve takılarını süsleyen göz alıcı renkleriyle yağmurlu ve gri havasıyla bilinen Londra'ya renk kattı. Çocukluk yılları Londra'da geçen genç sanatçı, Türkiye'de sanatın iyi yerlere geldiğini ve Türk sanatçıların da büyük ilgi görmeye başladığını söyledi.

Türk ressam, Londra ya renk kattı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İngiltere Parlamentosuna nazır dairesinde DHA muhabirinin sorularını cevaplayan ressam ve aynı zamanda balerin olan Yıldız Çitçi, tıpkı diğer ressamlar gibi tam bir Londra hayranı olduğunu ve burada enerji topladığını belirtti.

"TÜRK SANATÇILAR DÜNYA GENELİNDE BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR"

Renkli giysileri ve kendi tasarladığı takılarıyla İngilizlerin beğenisini kazanan sanatçı, takılarının büyük ilgi gördüğünü ve Londra'nın ünlü alış veriş merkezlerinden teklifler aldığını kaydetti. Çalışmalarını Londra'da sürdüren sanatçı,Türkiye'de sanatın iyi yerlere geldiğini ve Türk sanatçıların dünya genelinde büyük ilgi görmeye başladığını ifade etti.

BABASI RENKLİ KALEM ALINCA RESSAM OLMAYA KARAR VERDİ

İstanbul'da 1964 yılında doğan ve Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümünde Prof. Devrim Erbil Atölyesinde Yüksek Lisans yapan sanatçı, kendi bakış açısının getirdiği üslubuyla planlanmış kompozisyonlarında diğer unsurlarıyla bütünleşmiş şekilde yer vererek, yaşamından bazı izleri ve ipuçlarını izleyiciyle paylaşıyor. Üyesi olduğu Uluslararası Ressamlar Dernekleri ile Fransa, İspanya, Belçika, Lüksemburg, Almanya'da ve Türkiye'de 80'nin üzerinde karma sergiye katılan sanatçı, 23'ncü DYO Resim Yarışmasında ödül kazandı. İstanbul Üniversitesi'nde 'Soyut Sanat ve Benim Çalışmalarım' konulu 10 civarında konferans veren sanatçının hayat hikayesi de giysi ve takıları kadar renkli.
Çocukluğundan bu yana gözalıcı renklere karşı büyük bir ilgi duyduğunu ve resme olan ilgisinin babasının bir yılbaşı günü kendisine aldığı renkli kalemler sayesinde arttığını söyledi. Lisede ders aralarında sürekli resim yaptığını belirten sanatçı, aynı yıllarda İstanbul'un Beyoğlu semtindeki Özel Madam Olga Bale Okulu'nda 7-14 yaş grupları arasında balenin yanı sıra dekor-kostüm eğitimi aldığını ve ardından da çeşitli dönemlere ait kostümler tasarlamaya başladığını ifade etti.
"Annem her zaman ne olacaksan en iyisi olacaksın. Çöpçü bile olsan en iyisi olacaksın derdi. Bende kendi kendime 'en iyi ne yapabilirim' diye sordum. Tabiki en iyi resim yapabilirim. Fakat benim hep kostümlere de ilgim vardı.Televizyonda izlediğim 'canlı kalem' karakterinin bende etkisi çok oldu" dedi.

SANATÇININ ÇALIŞMALARINI ŞEKİLLENDİREN DÜŞÜNCELERİ

Zamanın getirdiği sürprizleri de çalışmalarının vazgeçilmez ögeleri olarak kompozisyonlarına dahil eden sanatçı, onlara kendi bakış açısının getirdiği üslubuyla planlanmış kompozisyonlarında diğer unsurlarıyla bütünleşmiş şekilde yer vererek, kendi yaşamından bazı izleri,ipuçlarını da izleyiciyle paylaşıyor.

MUCİZEYLE DOĞAN FİKİRLER

"Yaşamda, doğada da planlanmış ve planlanmamış olaylar iç içedir" diyen sanatçı, bu şekilde planlı ve planlanmamış unsurları çalışmalarında birlikte kullanarak yaşamı anlatıyor. 1989'dan beri çalışmalarının içindeki formun şeklinde, yani değişik şekilli tuvaller üzerine çalışarak illüzyon boyut-gerçek boyut kontrastlığını kullanıyor.

BACAĞI YANINCA YENİ BİR TASARIM GELİRTİRDİ

Hayatta her zaman çesitli iyi ve kötü sürprizler olabileceğini ve bunlara açık ve hazır olmak gerektiğini belirten sanatçı, "Bazen ilk önceleri hoşumuza gitmese de onu şans haline getirecek yolu bulmak da elimizdedir. 1996'da Güzel Sanatlar Fakültesinde, Doktora programında, aldığım Giysi Tasarımı derslerine devam ederken, bacağıma büyük bir bardak kaynar çay dökülünce yandı. Sonbahar ve serindi. Çorap giymek gerekiyordu. Fakat yanan bölümün de hava alması gerekiyordu. Bunun üzerine çoraplarımda delikler açarak bu duruma uygun bir tasarım yaptım ve sonra da 'Giysi Tasarımı' dersi ödevlerimde de kullandım" dedi.

"SÜPRİZLER E AÇIK OLMALI, 'GİTTİĞİ YERE KADAR' DİYEBİMELİYİZ"

"Önemli olan zamanın getirdiği sürprizleri kendi üslubumuza göre şekillendirebilerek çalışmalarımızda kullanabilmek, dahil edebilmektir" diyen sanatçı, "Böylelikle yaşamsal boyut, en gerçek boyutu çalışmalarına dahil etmiş olsum. Artık yaşamdaki alışkanlıkları, karşılaştığım anlık olayları da sergilerimin sürprizleri olarak kullanmak çalışmalarımın vazgeçilmez unsurları haline gelmişti. Zamanın getirdiklerini kendi üslubu paralelinde şekillendirip sunarak, hiçbir zaman umutsuzluğa düşmememiz gerektiğini, sihirli anahtarın bizde olduğunu ve sadece elimizden geleni en iyi şekilde yapma gayreti içinde olmamızın yeterli olduğunu vurgulamış oluyor. Hatta bazen zamanın getirdiği tesadüfler bilimde bile projeleri şekillendirebiliyor ve bitirebiliyor. Önemli olan onun şans olabildiğini fark edebilmek veya şansa dönüştürebilmedir. Örnegin Graham Bell telefon düzeneği üzerinde çalisirken ,düzeneğinin üzerine tesadüfen asit dökülmesi sonucunda telefon bulunmuştur. Arşimet de banyo yaparken 'buldum' diye fırlayarak suyun kaldırma kuvvetini farketmiştir. Bu yüzden zamanın getirdiği sürprizlere daima açık olmalıyız ve birazcık da gittiği yere kadar diyebilmeliyiz" diye ifade etti.

SPOR VE SANAT BİR ARADA

Yaşam şeklini sanatsal etkinliklerine dahil ettiği çalışmalarından biri de yıllardır çesitli bedensel egzersizler ve beslenme düzeni ile kendi bedenini şekillendiren sanatçı, "Tıpkı heykelde olduğu gibi bir üç boyutlu şekillendirme söz konusudur. Sadece her malzemeyi şekillendiren araçlar farklıdır. Bu paraleldeki giysilerini giydiğinde de bu şekillendirmeye ilizyon boyutta da katkıda bulunmuş oluyor. Tıpkı şekillendirerek gerçek boyut, boyayarak ilizyon boyut kontrastlığı olan resim-heykel çalışmalarımda olduğu gibi. Fakat buradaki şekillendirme aynı zamanda sağlıklı yaşam amaçlı da yapıldığından fonksiyonel ve en gerçek boyut yaşamsal boyuttadır. Atölyemdeki çalışmalarımın bale gösterisine dönüşmesinde bu unsurlar söz konusudur. Yani çalışma fonksiyonu da olan bir bale gösterisidir. Evet her gün hepimiz için bir perde açılyor" dedi.

Alpaslan DÜVEN/ LONDRA,(İngiltere) (DHA)

 
Orta refüjü aşıp, karşı şeride geçen tır ölüm saçtı
 
Almanya'da iki Türk gencine silahlı saldırı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye ile Nijerya arasında vize muafiyeti anlaşması imzalandı
Türkiye ile Nijerya arasında vize muafiyeti kalkıyor.
Hayalim rahibe olmaktı
37 yaşındaki Kübalı oyuncu Eva Mendes inanılmaz çekici ve seksi olmasına ...
ATM'ye para yüklerken para dolu çuvalı çaldılar
Malatya'da bir bankanın ATM'sine para yerleştirildiği sırada içinde para bulunan çuval çalındı.
 
2012 nin en güzel takvimi
Ünlü manken Bar Refaeli, 2012 takvimi için kamera karşısına geçti, birbirinden çarpıcı pozlar verdi.
Geceliği 20 bin dolar
ABD’li reality şov yıldızı Kim Kardashian, “Celebrity Pictures” adlı internet ...
2 gün ekmek yeme 4 kilo ver
İngiltere'nin Manchester Üniversitesi’nde yürütülen araştırmalarda, haftada ...
 
Angelina Jolie'ye 'Adalet ödülü'
Oscar ödüllü Hollywood yıldızı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin ...
Dev köprü yerle bir edildi
Çin'de 17 yıl önce yaptırılan köprü yıpranınca 400 kilo patlayıcı kullanılarak ...
İran ile ABD gerginliği sanal alemde
İran ve ABD arasındaki tırmanan gerginlik sanal âleme de taşındı. Tahran, ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva