12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
14 Aralık 2023 Perşembe - 08:34

‘Türk yumurtası’ polemiği

Rusya’da hem yumurta fiyatlarının ani artışa geçmesi hem de talebin karşılanamaması nedeniyle Türkiye’den ithalat yoluna gidilmesi ülkede polemik yarattı.

‘Türk yumurtası’ polemiği
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Rusya Tarımsal Ürünler Denetim Kurumu (Rosselhoznadzor), konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 8 Aralık tarihinde 17 Türk şirketine ihracat izni verildiğini, 1.2 milyar yumurta için gümrük vergisi muafiyeti uygulanacağını açıkladı.

Son dönemde fiyatların yüzde 40’dan fazla artması sonucu Rusya’da yumurtanın adedi 9-10 rubleden (yaklaşık üç lira) satılıyor.

30 Haziran’a kadar geçerli olacak karar siyasetçilerle uzmanların da katıldığı bir polemik başlattı.

News.ru haber sitesine konuşan Parlamento Rekabeti Koruma Komisyonu Başkan Yardımcısı Sergey Lisovskiy, Türkiye’den yumurta lthalatına fazla güvenilmemesi gerektiğini savundu. Lisovskiy, “Getirilirlerse oldukça küçük bir hacim olacaktır. Hiç kimse depolamak için yumurta üretmez. Sonuçta en fazla 3 ay saklanabilir. En faydalı maddeleri içeren diyet yumurtası bir hafta boyunca saklanabilir” dedi.

Lisovskiy biraz da esprili bir dille, “Rus raflarına yumurta arzını artırmak için önce yumurtlayan tavuğun yumurtadan çıkacağı bir yumurta sipariş etmelisiniz. Sonra da yumurtlama yeteneğine sahip bir tavuğun büyümesi gerekir. Sonuç olarak, döngünün yaklaşık bir yıl olduğu ortaya çıkıyor. Yani birinden küresel pazarı etkileyecek büyük miktarlarda yumurta sipariş etmek çok zaman alıyor” diye konuştu.

Lisovskiy, Kanada örneğini vererek, yumurta ve tavuk fiyatlarını istikrara kavuşturmak için sektörde reform yapılması gerektiği görüşünü savundu.

Rusya’nın çok okunan haftalık Argumentı i Faktı (AiF) gazetesi de haberine, “Kırılgan bir sorun. Türkiye’den tavuk yumurtası ithal etmek Rusya pazarının sorunlarını çözmeyecek” başlığını attı.

Gazeteye konuşan Rusya Beyaz Et Hayvanları Birliği Genel Müdürü Galina Bobıleva, Türkiye’den yumurta ithalatı kararının yüksek fiyat sorununu çözmeden büyük olasılıkla yerli üreticilere zarar vereceğini öne sürdü. Bobıleva, “Kanatlı hayvan çiftliklerimizden iç pazar payını kendi ellerimizle alıp Türk üreticilere veriyoruz. Bu da tavukçularımıza hem maddi hem de manevi zarar veriyor. Tavuk yumurtası fiyatları ya da kıtlık konusu suni olarak şişiriliyor. Oysa, Rus üreticiler her türlü talebi karşılamaya hazır” dedi.

Bobıleva, “Yumurta ithal etme düşünülmeden verilmiş bir karar. Ülkemizde böyle bir ürünün kıtlığı söz konusu olamaz. Üretim hacimleri geçen yıla göre azalmadı, kanatlı hayvan üreticilerimiz iç pazarın ihtiyacını tam olarak karşılayabiliyor” diye konuştu.

Gazete de, “İstatistikler, 2023’ün ilk yarısında Rusya’da 22,3 milyar adet yumurta üretildiğini doğruluyor. Bu da 2022 yılının aynı dönemine göre %3,5 daha fazla. Ancak Rusya’da yumurta fiyatları yılbaşından bu yana neredeyse %40 arttı. Bu durum da Rusya Federal Anti Tekel Servisi ve hatta Başsavcılık için endişe konusu haline geldi” yorumunda bulundu.

Gazete, ilgili kurumların kontrol ve fiyat kısıtlamalarının da işe yaramadığına işaret ederek, “Mağazalar zaten yumurtaları tek tek satmaya başlamıştı” diye yazdı.

Bobıleva da, iç lojistik mekanizmaları ve perakende zincirlerinin politikasını iyileştirmenin daha doğru olacağını vurgulayarak, “Üstelik Türkiye’den tedarik başlasa bile bunun pazarımızdaki perakende fiyatlarının düşmesine yardımcı olması pek mümkün görünmüyor. Türkiye’deki tavuk yumurtasının maliyeti Rusya’dakinden daha düşük değil. Özellikle lojistik konusu var” dedi.

Kalite konusunun da önemli olduğunu hatırlatan Bobıleva, “Kalite zarar görebilir. Yumurta bozulabilir bir ürün. Diyet yumurtalarının raf ömrü yalnızca 7 gün, sofralık yumurtalar ise 28 gün. Büyük olasılıkla karmaşık lojistik nedeniyle depolama sıcaklık koşulları ihlal edilirse bu süreler daha da kısalır” uyarısında bulundu.

Rusya Tarımsal Gıda Stratejileri Başkanı Albert Davleyev ise, Türkiye’den yumurta tedariğinin gerçekçi bir karar olduğunu belirterek ,”Çünkü Türkiye büyük miktarda beyaz et ve yumurtası üretiyor. Fakat bunun önemli bir kısmı Orta Doğu’ya ihraç ediliyor. Ancak, Rusya’ya gönderebilecekleri stokların ne kadar olacağı henüz belli değil. Ayrıca, fiyatının cazip olacağını düşünmüyorum çünkü Türkiye’de yumurta üretiminin maliyeti büyük ölçüde yem ithalatına bağlı” dedi.

Tsargrad TV’e konuşan ekonomist Dmitriy Potapenko da, “Türkiye Rusya’yı yumurta krizinden kurtaramayacak. Fiyatları düşürmenin tek yolu soruna kalıcı bir çözüm bulunması” diye konuştu.

Benzer haber ve yorumlar yüzlerce Rus sitesinde yer aldı.

(Medya Günlüğü- Fuad Safarov, Moskova)

 
Youtuber’a hayvana işkence cezası
 
Naci Görür fay üzerindeki şehirleri saydı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci elde yeni dönem: Motosiklet de eklendi
İkinci el taşıt satışında uygulanan 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı artık ...
Bakan Şimşek: 2024'te konut arzı daha da artacak
HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Özellikle büyükşehirlerde kiralarda ...
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını yaptı
ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ...
 
Uçak bileti satışlarında yüzde 25'lik artış var
Yılbaşı tatili dolayısıyla gerçekleşen uçak biletleri satışlarında geçen ...
Motorinin ardından benzine de indirim geldi
Brent petrol 2018'den bu yana en uzun haftalık kayıp serisine doğru ilerlerken, ...
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Ocak'tan itibaren geçerli ...
 
Motorine indirim geliyor
Petrol fiyatları OPEC üyesi olmayan ülkelerdeki petrol arzının artmasıyla ...
Rekabet Kurumu kırmızı et sektörüne yönelik inceleme başlattı
REKABET Kurumu, sektördeki yapısal sorunların derinlemesine incelenmesi ...
Krediler açıldı rekorlar geldi
Otomobil ve hafif ticari araç satışları ilk kez milyon bandını aştı. Yılın ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva