Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
Kuznetsov, rüşvetten gözaltına alındı
Hedef engelsiz Konyaaltı
Hedef engelsiz Konyaaltı
28 Haziran 2011 Salı - 09:54

Türkçe Olimpiyatları Antalya'da

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nın il etkinlikleri, Antalya Atatürk Stadyumu'nda gerçekleşti.

Türkçe Olimpiyatları Antalya da
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

24 ülkeden 142 öğrencinin yeraldığı geceye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Ak Parti Antalya Milletvekilleri Menderes Türel, Hüseyin Samani, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, Kepez Belediye Başkanı AK Partili Hakan Tütüncü ve çok sayıda Antalyalı katıldı.

TÜRKÇE SEVGİ VE BARIŞ DİLİ

Geceye ilişkin gazetecilere değerlendirmede bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 9'uncu Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın muhteşem bir etkinlik olduğunu söyledi. Olimpiyatların Türkiye açısından bir zenginlik olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Türkçe dünyada artık sevgi ve bir barış dili. Çünkü uzun vadede dünyadaki sorunların çözülmesinde diyalog çok önemli ve Türkçenin de bir araç olarak kullanılmasını önemli buluyorum. Türkçe ileriki yıllarda bugünkün den çok daha güçlü bir şekilde kullanılacak. O ülkelerde hakikaten çok başarılı okullar, o ülkelerin uluslararası alanda olimpiyatlardaki madalyaların çoğunu Türk okulları kazanıyor. Çok başarılı öğrenciler, bu öğrenciler ileride Türkiye'nin ticaretinin gelişmesinde Türkiye'nin dünyadaki konumunun güçlenmesinde çok büyük rol oynayacak. Türkiye'nin dünyada daha iyi anlaşılmasında ticaretin gelişmesinde Türkçenin daha yaygın kullanılmasında çok büyük roller oynayacaklar. Bu okulların, Türkiye'ye yaptığı hizmetleri inanın biz resmi olarak yapamıyoruz. Yani çok çok güçlü bir hizmet onun için çok takdir ediyorum" diye konuştu

'MİLYARLARCA DOLARA BU KADAR ETKİN TANITIM YAPAMAZDIK'

Gecede sponsorların plaketini de veren Bakan Şimşek, bu hareketi başlatan muhterem kişilere borçlu olduklarını belirterek, "Milyarlarca dolar harcasak bile ülkemizin zengin kültürü, tarihi, medeniyetini bu kadar etkin bir şekilde tanıtamayız. Sadece Türkiye için değil insanlık için çok büyük bir adımdır. Eğer bugün Türkçe sevgi ve barış diliyse, dünya bu dönemde kültür ve medeniyetler arasında diyaloga her zamandan fazla ihtiyaç duyuyorsa, dünyanın dört bir köşesinde bu okulların değeri çok çok daha iyi anlaşılır. Avustralya'dan Amerika'ya kadar bugün insanlar Türk okullarında okuyorlarsa bu Türkiye, insanlık için çok büyük zenginliktir. Biz Afrika'da büyükelçilikler açmadan önce işadamlarımız orada Türk okulları sayesinde iş yapabiliyorlardı. Bu okullarda yetişen öğrencilerin birçoğu bugün kendi ülkelerinden bakan ve üst düzey yönetici konumundalar. Bugün Türkiye medeniyetler ittifakı anlamında eşbaşkan rolü olan bir ülke ve diyaloğun daha güçlü bir şekilde yapılmasını sağlayacak olan en önemli unsurlardan biri bu okullardır. Allah bu okullarda hizmet verenlerden razı olsun" dedi.

VALİ: SOYLU BİR İDEALİN BAŞARISI

Organizasyonun soylu bir düşüncenin, soylu bir idealin başarısı olduğunu belirten Vali Ahmet Altıparmak, hayal dahi edilemeyecek ölçüde on binlerce çocuğun Türkçe konuştuğunu, Türk kültürünü ifşa ettiğini söyledi. Alkışı fazlası ile hak eden bir başarı olduğunu belirten Altıparmak, "Bu dil hoşgörünün, sevginin, Yunus'un, Mevlana'nın, bir ulusun dili. Mazlumlar bu dilin emin bir şekilde gölgesinde olacak, zalimlerin ise hep korkacağı bir dil" dedi.

TÜRKÇE İMRENİLEN, ARZU EDİLEN DİL

Gecenin açılış konuşmasını yapan Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, imrenilen, konuşulan, arzu edilen dilin Türkçe olmasının ve dünyanın birçok köşesinde Türkçenin öğretiliyor olmasının gurur verici olduğunu söyledi.

Gerek diplomasi gerek ekonomide etkinliğin ancak dünya dili olmakla olacağını dile getiren Fettah Tamince, "Ben dünyanın birçok ülkesinde ticaret yapan birisiyim ve oralarda insanlarla İngilizce ile temas kurmak gücümüze gidiyordu ama bugün o ülkelerde iş yaptığımız insanlarla Türkçe konuşuyoruz ve çok gurur verici bir şey" dedi.

Gecede ABD, Afganistan, Avustralya, Azerbaycan, Belarus, Endonezya, Çad, Gine, Hindistan, Irak, İtalya, Kenya, Kosova, Liberya, Malezya, Mısır, Burma, Moldova, Mozambik, Polonya, Sudan, Tanzanya, Türkmenistan ve Tayland'tan gelen Türkçe sevdalıları, 19 ayrı gösteride hünerlerini sergiledi.

Endenozyalı öğrencilerin Silifke yöresinden halk oyunları gösterisi ile başlayan gecede Endenozyalı Rahmi Amelia isimli kız öğrenci 'Dert Bende Derman Sende' şarkısını seslendirdi. Irak'tan bir kız öğrenci, Fethullah Gülen'den Medine'nin Gülü isimli şiiri okudu. İtalya'dan Elanora Padura 'hayat bayram olsa' şarkısını seslendirirken, Iraklı Saya Latif ise 'Mavi Boncuk'u seslendirdi. Gecede yabancı öğrenciler Sertap Erener'in Rengarenk, Atilla İlhan'ın Ben Sana Mecburum şirininde aralarında olduğu çok sayıda Türkçe şarkı ve şiiri seslendirdi. Türk halk oyunları ve ülkelerinin halk oyunlarının sahnelendiği gecede Kenyalı öğrenciler tarafından Temel fıkraları da anlatıldı.

 

 
Manavgat motor festivali başlıyor
 
Dolar 1,6400 TL'ye geriledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manavgat motor festivali başlıyor
Antalya'da bu yıl 2'ncisi düzenlenecek Uluslararası Manavgat Motor Festivali, ...
Umuda renk katıp kanseri yendiler
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Prof. Dr. Mustafa Samur Kemoterapi ...
Judo şampiyonu polislere saldırdı
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde tatil yapan 22 yaşındaki Norveçli judo şampiyonu ...
 
Milli Piyango bayileri:Talih kuşu can çekişiyor
Çekilişi her seferinde büyük heyecanla beklenen Milli Piyango, üstünlüğünü ...
‘Al Yazma Anıtı’ için neden zor para toplanır?
ANTALYA Kent Konseyi Kadın Meclisi, namus ve töre cinayetlerinin sonlandırılması ...
Türkiye’nin mavi bayrakları Tekirova’dan dağıldı
Tekirova Belediyesi ve Tekirova Otelciler Birliği (TEKOB) tarafından organize ...
 
Belek'te kaza 1'i turist 2 ölü
Antalya'nın Serik İlçesi'nde başka bir aracın sıkıştırması sonucu yoldan ...
Hırsızlar duvar delip banka soydu, güvenlikçi baktı gitti
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde bir banka şubesi, bitişik dükkandan duvarı ...
Gökhan Kırdar filmini tanıttı
Müzisyen Gökhan Kırdar, Antalya'da çekeceği 'OQLUB in Love' adlı uzun ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva