Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
1 Ekim 2015 Perşembe - 11:05

Türkiye'de ilk defa 6.5 kiloluk çocuğa böbrek nakli

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen operasyonla, Türkiye'de ilk defa 6.5 kiloluk bebeğe kadavradan böbrek nakledildi. Daha önce aynı merkezde 8 kilo ağırlığındaki bebeğe böbrek nakli yapılmıştı.

Türkiye de ilk defa 6.5 kiloluk çocuğa böbrek nakli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Adana'da oturan Ayten ve Mahmut Kaplan çiftinin 5 çocuğundan en küçüğü 16 aylık Miray'a, 28 günlükken bir çeşit böbrek yetmezliği rahatsızlığı olan Konjenital Nefrotik Sendrom teşhisi konuldu. Kızlarının tedavisini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde sürdüren aile, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde daha önce de küçük bir bebeğe böbrek nakli gerçekleştirildiğini öğrenince, Antalya'ya gelmeye karar verdi. 

3 ay önce AÜ Hastanesi'nde Miray'dan alınan örneklerin tetkikleri için çalışmalara başlandı. Anne ve baba ise Kurban Bayramı sonrasında tetkiklerinin yapılması için başvurdu. Bu sırada Samsun'da trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 5 yaşındaki bebeğin ailesi tarafından bağışlanan böbreklerinden biri, 10 Eylül günü AÜ Organ Nakli Merkezi cerrahi ekibi tarafından 6.5 kiloluk Miray bebeğe nakledildi.

BAŞARILI GEÇTİ

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Prof. Dr. Bülent Aydınlı, böbrek naklinin başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Bağış yapan aileye seslenmek gerekiyor. Bu insanlar onurlu ve Türkiye'ye örnek olacak bir davranış sergiledi. Bir çocuğu vefat etmişken başka çocukları yaşatabilmek adına bağış yapabilmek herhalde bu dünyadaki en onurlu davranışlardan biri olsa gerek" diye konuştu.

BU HASTALAR 20 YIL ÖNCE YAŞATILAMIYORDU 

Konjenital Nefrotik Sendrom hastalarının 20 yıl öncesine kadar yaşatılamadığını söyleyen AÜ Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Akman, “Ülkemizin koşulları, anne- babaların ve hekimlerin bilinç düzeyi buna yeterli değildi. En son, Türkiye rekoru olan 6.5 kiloluk bu hastaya böbrek nakli gerçekleştirildi. Hastayı böbrek nakli yapılabilecek sürece kadar yaşatmak bu ülkenin, anne-babanın ve hekimlerin başarısı. Bu sürece getirenlerin katkısını da unutmamalıyız. Cerrahi ekibimizin, pediatri nefroloji ekibimizin becerisi, özverisi" dedi.


AKDENIZ UNIVERSITESI HASTANESI ORGAN NAKLI MERKEZI'NDE GERCEKLESTIRILEN OPERASYONLA, TURKIYE'DE ILK DEFA 6.5 KILOLUK BEBEK MIRAYA KADAVRADAN BOBREK NAKLEDILDI. AYTEN VE MAHMUT KAPLAN CIFTININ 5 COCUGUNDAN EN KUCUGU 16 AYLIK MIRAY SAGLIGINA KAVUSTU. (AU ORGAN NAKLI MERKEZI CERRAHI EKIBI VE NEFROLOJI EKIBININ KAPLAN AILESIYLE BIRLIKTE) (FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA)

TIP ALANINDA GELDİĞİMİZ DÜZEY

6.5 kiloluk bir çocuğa böbrek nakli yapılabilmesinin üst düzey bir şey olduğunu aktaran Prof. Dr. Sema Akman, "Bu yoğun bakımından cerrahi ekibine kadar geniş bir kadronun başarısı, yeteneği. 16 aylık bir çocuğun 10 kilo olması lazım. Ancak hastalığı nedeniyle ancak 6.5 kiloya gelebilmiş. Bu 5 yaşındaki çocuğun böbreği olmasaydı, 6.5 kiloluk çocuğa yetişkin bir bireyin böbreğini takmak neredeyse imkânsızdı. Küçük böbreğin nakli neticesinde nakil olan bebek daha az sorun yaşayacak. Bebek normal yaşamına döndü. Hastamız yoğun bakımda yatarken bu açıklamayı yapmak istemedik. Normal yaşama dönsün ondan sonra haber verelim istedik. Biraz nazar da olabilir diye düşündük" diye konuştu.

Anne Ayten Kaplan ise Miray'a hastalık teşhisi konulduğunda henüz 28 günlük olduğunu belirterek, "8 ay böbrekler idare etti. Daha sonra diyalize girmeye başladı. 6 ay diyalize girdi. 3 ay önce de AÜ Hastanesi'ne geldik. Kadavradan organ nakli sırasına yazıldık. Çok şükür böbrek bulundu. Miray diyalizden kurtuldu" diye konuştu.

Adana'da pazarcılık yapan baba Mahmut Kaplan ise, “AÜ Hastanesi'nden Allah razı olsun. Böbrek çabuk bulundu. Çok mutluyuz. Bugün yeniden odasına girdiğimde Miray'ın diyaliz çantasını gördüm. Çok duygulandım, etkilendim. Miray şu anda çok iyi. Herkesi organ bağışına davet ediyorum. Sonuçta bir can kurtarıyorsunuz. Miray kurtuldu, Miray gibiler yaşasın" diye konuştu.


AKDENIZ UNIVERSITESI HASTANESI ORGAN NAKLI MERKEZI'NDE GERCEKLESTIRILEN OPERASYONLA, TURKIYE'DE ILK DEFA 6.5 KILOLUK BEBEK MIRAYA KADAVRADAN BOBREK NAKLEDILDI. AYTEN VE MAHMUT KAPLAN CIFTININ 5 COCUGUNDAN EN KUCUGU 16 AYLIK MIRAY SAGLIGINA KAVUSTU.(FOTO:EROL AKKIR/ANTALYA-DHA)

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Kemer Emniyet Müdürü Saydam göreve başladı
 
Ünlü sanatçılar ABT'de atölye çalışmasında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemer Emniyet Müdürü Saydam göreve başladı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'ne atanan Emniyet Müdürü Ali Saydam, görevine başladı.
Akdemir: Dağ başındaki tek bir çadırın bile yolunu yapacağız
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Antalya'nın kırsal mahallelerine ve yayla yollarına ...
CHP'den emniyet müdürüne ziyaret
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde yeni göreve başlayan Emniyet Müdürü Mustafa ...
 
Demre Müftüsü Doğru göreve başladı
ANTALYA'nın Demre İlçesi Müftülüğü'ne atanan Sabit Doğru, görevine başladı.
Gizemli dünya büyüledi
FOTOĞRAF sanatçısı Şahika Öner'in Antalya Fotoğraf Kulübü'nde (ANFOK) ...
Madencilerin anısına 'Üçüncü Duvar' sergisi
EMEKLİ öğretmen ve fotoğraf sanatçısı Nahide Namal, Karaman'ın Ermenek ...
 
Antalyalılar türküye doyacak
ANTALYA Çağdaş Türk Halk Müziği Topluluğu, yeni sezona türkülerle 'merhaba' dedi.
Resimleri kitap kapağı oldu
ANTALYALI ressam Berrin İlhan'ın son resimleri Türk edebiyatının önde ...
'Gıvır' da heyecan dorukta
MURATPAŞA Belediyesi'nin 'Çeşnibahar Kadınları Topluluğu', 'Kocayasa'dan ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva