TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
14 Ocak 2022 Cuma - 17:27

Türkiye'nin ilk 'maden lisesi' açıldı

BALIKESİR'in İvrindi ilçesinde TÜMAD Madencilik tarafından yapımı tamamlanan, Türkiye’nin ilk madencilik lisesi Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İvrindi Altın ve Gümüş Madeni İşletmesi'nin açılışı yapıldı.

Türkiye nin ilk  maden lisesi  açıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İvrindi'de 2018 yılında temelleri atılan, yapımının tamamlanmasıyla da Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim edilen Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2020-2021'de pandemi nedeniyle uzaktan eğitime başladı. Madencilik sektöründe ihtiyaç duyulan ara elaman gereksinimini karşılamak amacıyla, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılış törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer katıldı. TÜMAD Madencilik tarafından yapımı üstlenilen ve yaklaşık 11 milyon liraya mal edilen lisede, konferans salonundan kütüphaneye, müzik ve resim odalarından laboratuvarlara kadar birçok alan yer alıyor. Maden sahalarında bulunan ve yaklaşık 1 milyon lira maliyetle yapılan maden laboratuvarı da öğrencilerin kullanımında bulunuyor.

YILLIK 3,5 TON ALTIN VE 7 TON GÜMÜŞ ÜRETİLİYOR

Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İvrindi Altın ve Gümüş Madeni İşletmesi açılış programının ilk konuşmasını yapan Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, "2020’de temelini attığımız Çanakkale Lapseki, Doğal Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Anadolu Lisesi'ni ise bu yıl içerisinde tamamlayarak, Milli Eğitim Bakanlığı'mıza teslim edeceğimizin müjdesini de buradan vermek istiyorum. Ayrıca 4 yıl önce bu okulla birlikte temelini attığımız ve 2019 yılının son çeyreğinde faaliyete geçen İvrindi Altın Gümüş Madeni işletmemizin açılışını da bugün gerçekleştiriyor olmamızın mutluluğunu yaşıyoruz. İvrindi işletmemizde istihdam ettiğimiz bin 145 personelimizin yüzde 81’inin, madenimizin etki alanında kalan köylerden olması da bizim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır. İvrindi işletmemizden yıllık 3,5 ton altın ve 7 ton gümüş metali üretilerek ülke ekonomisine kazandırılmaktadır" dedi.

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da konuşmalarında il genelinde gerçekleştirilen yatırımlar nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Nurol ailesine teşekkür etti.

BAKAN DÖNMEZ, İSTİHDAM SÖZ ALDI

Türkiye’nin ilk madencilik lisesindeki 134 öğrenci için Nurol Holding'den, mezuniyet sonrası için istihdam, iş garantisi sözü alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in jesti, öğrenciler, öğretmenler ve veliler tarafından coşkuyla karşılandı. Bakan Dönmez, okulun her biri 34 öğrenci kapasiteli 16 derslikten oluştuğunu belirterek, "Lisemiz, tam kapasite faaliyete geçtiğinde 544 öğrencimiz burada öğrenim görecek. Kütüphanesinden laboratuvarlarına, konferans salonundan resim odasına kadar okulumuz, her türlü sosyal ve fiziksel ortama sahip. TÜMAD ile yapılan protokolle, okulumuza 1 milyon liralık maden laboratuvarı kuruldu. Böylece öğrencilerimiz maden teknolojilerini birebir deneyimleyeceği bir ortama kavuşmuş olacak" dedi.

SON 20 YILIN REKOR ÜRETİMİ

Bakan Dönmez, 2021 itibarıyla madenciliğin gayrisafi yurt içi hasılasındaki payın yüzde 1,2’ye ulaştığını ve geçen yıl madencilik sektörüyle bütçeye 59 milyar liralık katkı sağlandığını açıklayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Madencilik sektörümüz adına olumlu gelişmeleri yaşadığımız bir yılı geri bıraktık. 2021 yılında Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırarak 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleştirdik. 2020 yılıyla kıyasladığımızda, yıllık bazda yüzde 40’lık bir artış yakaladık. 2021 yılında metalik cevherlerde, blok ve işlenmiş doğal taşlarda, endüstriyel minerallerde son 20 yılın rekor ihracat rakamlarına ulaştık. Maden ihracatımız içerisinde daha da sevindirici olan artık sadece geleneksel pazarlarımız yok portföyümüzde. Yeni ülkeleri de ihracat pazarlarımıza ekledik. Bundan sonra bizlere düşen görev, bu çıtayı hiç düşürmeden daha da yükseklere çıkarmak."

'OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILAN OLUMSUZ ALGININ FARKINDAYIZ'

Son zamanlarda madenciliğe, özellikle altın ve gümüş madenciliğine yönelik oluşturulmaya çalışılan olumsuz algının da farkında olduklarına dikkat çeken Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

"Öyle ki kimi yerde iş makinelerinin yakılması, tehdit ve şantajlarla çalışanların yıldırılmaya çalışılması gibi şeylere de maalesef tanıklık ediyoruz. Bu eylemleri düzenleyen, finanse eden ya da başka yerlerden buralara adam taşıyanların çevre mevzuatından bihaber olduklarını biliyoruz. Her yıl maden ürünlerine ciddi ithalat bedelleri ödüyoruz. Bunu bir yerde azaltmamız gerekiyor. Hele ki üretim ve ihracat odaklı yeni ekonomik modelimizle birlikte dış ticaret açığımız düşmeye başladı. İnşallah yakında fazla vereceğimiz yıllar da gelecek. Böylesi bir ortamda madencilik sektörü kilit bir öneme sahip."

'SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE BİRLİKTE MÜFREDATI OLUŞTURUYORUZ'

Türkiye'de madencilik alanındaki ilk Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışından dolayı mutluluk duyduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise, mesleki eğitimde paradigmanın nasıl değiştiğinin en somut örneğinin görüldüğünü belirterek, "Bugün burada TÜMAD Madencilik İşletmesi bölge saha açılışı yapılırken, diğer taraftan bu alanlarda çalışacak olan teknik elemanları yetiştirecek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışını birlikte yapıyoruz. Bizim son zamanlarda mesleki teknik eğitimde yapmış olduğumuz paradigma değişimindeki en büyük kırılma noktası, işverenlerin mesleki ve teknik eğitimin tüm süreçlerine katılması. Artık mesleki ve teknik eğitimde sektör temsilcileriyle birlikte müfredatı oluşturuyoruz. Birlikte güncelleme yapıyoruz, öğrencilerimizi işletmedeki beceri eğitimlerini sektör temsilcileriyle planlıyoruz" dedi.

'EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUNLAR 28 ŞUBAT KAYNAKLI'

Mesleki teknik eğitimde yıllardır şikayet edilen sorunların birer birer çözüldüğünü söyleyen Bakan Özer, "Aslında yaşadığımız sorunlar eğitim sisteminin kendisinin üretmiş olduğu sorunlar değil. 28 Şubat sürecinin 1999'daki katsayı uygulamasının, bu Türkiye'ye üretmiş olduğu maliyetlerle boğuşuyoruz. Bugün eğitim sistemindeki uğraştığımız çoğu problem, eğitim sisteminin doğal arkasından kaynaklanan problemler değil. Dış müdahalelerden kaynaklanan problemler. Onun için Allah'a şükür 28 Şubat sürecinin müdahalelerine rağmen, mesleki eğitimi ülkenin ihtiyaçlarıyla eşleştirme noktasına getirmekten büyük bir mutluluk ve bu sürecin bir parçası olmaktan da ayrıca keyif duyuyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde 50 Ar- Ge merkezinin açılışının yapıldığını hatırlatan Bakan Özer, Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin madencilik alanındaki istihdam garantili tek okul olması nedeniyle, 51’inci Ar- Ge merkezinin de bu alanda İvrindi’ye açılacağını müjdeledi.

Konuşmalar sonrası protokol üyeleri tarafından ilk olarak sinevizyonla İvrindi Altın ve Gümüş Madeni İşletmesi, ardından da Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı. Protokol üyeleri, okulda gezerek incelemelerde bulundu.

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESININ ACILISINA KATILAN ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ (FOTOGRAFTA), 2021 YILINDA METALIK CEVHERLERDE, BLOK VE ISLENMIS DOGAL TASLARDA, ENDUSTRIYEL MINERALLERDE SON 20 YILIN REKOR URETIM VE IHRACAT RAKAMLARINA ULASILDIGINI SOYLEDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESININ ACILISINA KATILAN MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER (FOTOGRAFTA), EGITIM SISTEMINDEKI SORUNLARIN 28 SUBAT SURECINDEKI KATSAYI UYGULAMASINDAN KAYNAKLI OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. LISE OGRENCILERI TARAFINDAN OLUSTURULAN MUZIK GRUBU TARAFINDAN, PROTOKOL UYELERI KISA BIR KONSERLE KARSILANDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. PROTOKOL UYELERI MADENCILIK LISESI LABORATUVARINDA  INCELEMEDE BULUNDU. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. PROTOKOL UYELERI MADENCILIK LISESI LABORATUVARINDA  INCELEMEDE BULUNDU. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. PROTOKOL UYELERI MADENCILIK LISESI LABORATUVARINDA  INCELEMERDE BULUNDU. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. PROTOKOL UYELERI MADENCILIK LISESI LABORATUVARINDA  INCELEMERDE BULUNDU. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI, ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ VE MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER’IN KATILIMIYLA ACILDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESININ ACILISINA KATILAN ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI FATIH DONMEZ (FOTOGRAFTA), 2021 YILINDA METALIK CEVHERLERDE, BLOK VE ISLENMIS DOGAL TASLARDA, ENDUSTRIYEL MINERALLERDE SON 20 YILIN REKOR URETIM VE IHRACAT RAKAMLARINA ULASILDIGINI SOYLEDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESININ ACILISINA KATILAN MILLI EGITIM BAKANI MAHMUT OZER (FOTOGRAFTA), EGITIM SISTEMINDEKI SORUNLARIN 28 SUBAT SURECINDEKI KATSAYI UYGULAMASINDAN KAYNAKLI OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

TURKIYE’NIN ILK MADENCILIK LISESI OLAN NURETTIN CARMIKLI MADENCILIK MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI VE IVRINDI ALTIN VE GUMUS MADENI ISLETMESI ACILIS TORENINE NUROL HOLDING YONETIM KURULU BASKAN YARDIMCISI OGUZ CARMIKLI (FOTOGRAFTA) KATILDI. (FOTOGRAF: FATIH EMRAH ERDOGAN / IVRINDI, DHA)

Fatih Emrah ERDOĞAN/İVRİNDİ (Balıkesir), (DHA)

 
İstanbul'da 9 bin hayvan kayıt altına alındı
 
Antalyaspor, Amilton ile yolları ayırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul'da 9 bin hayvan kayıt altına alındı
HAYVANLARI Koruma Kanunu ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı ...
Çalışır halde bıraktığı otomobili çalındı
SAMSUN'da sürücüsünün çalışır durumda bıraktığı otomobil çalındı. Otomobil, ...
Aleyna, intihar notunu ruj kalemiyle yazmış
IĞDIR'da, 5'inci kattan atlayarak yaşamına son veren Aleyna Ağgül'ün (18) ...
 
İstanbul Boğazı turkuaza büründü
TURKUAZ renge bürünen İstanbul Boğazı havadan görüntülendi.
Fatih'teki can pazarını anlattılar
FATİH'te, 5 katlı binanın kömürlüğünde, yabancı uyruklu iki grup arasındaki ...
Lüks otomobil çetesine 'change' operasyonu: 3 tutuklama
ANKARA'da, yurt dışından getirdikleri lüks otomobilleri, ağır hasarlı ...
 
Sahte doçente ilk duruşmada hapis ve tahliye
AKSARAY Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaparken doçentlik ...
Güvenlik görevlisi, eşini öldürüp intihara kalkıştı
BURSA’da özel bir bankada güvenlik görevlisi olarak çalışan Orcay Korku ...
Kuyumcudan kolye çalan şüpheliler yakalandı
AMASYA'da kuyumcudan 28 bin TL değerinde altın kolye çalan 5 kişi yakalandı. ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva