Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
26 Ağustos 2014 Salı - 11:11

Türkiye'nin yöresel değerleri Antalya'da buluşuyor

Türkiye'nin en büyük yerel ürün fuarı olan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 22 Ekim'de kapılarını açıyor.

Türkiye nin yöresel değerleri Antalya da buluşuyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

'Sizin oraların nesi meşhur' sloganıyla 4 gün sürecek ve 81 ilin katılımının beklendiği YÖREX'te Ankara Çubuk'un turşusu, Aydın'ın inciri, Çanakkale'nin Mevlevi tatlısı, Van'ın otlu peyniri ve kedisi, Denizli'nin horozu, Zonguldak'ın Elpek bezi, Finike portakalı, Amasya elması, Erzurum oltu taşı, Adana'nın kebabı ve şalgamı, Diyarbakır'ın örgü peyniri, Devrek bastonu, Şile bezi, Hereke halısı, Afyon mermeri, Eskişehir lüle taşı, Tokat basması gibi Türkiye'nin bütün renkleri buluşacak.
 
 Yöresel ürün zengini, Anadolu toprakları, 10 bin yıllık bu birikimi ve potansiyelini bir türlü harekete geçirip ekonomiye kazandıramıyor. Avrupa'da 1500'e yakın yöresel ürün koruma altına alınırken, Anadolu'da 183 ürün coğrafi işaret alarak korumaya alındı. Özellikle kırsal kalkınma ve yerinde istihdam için iyi bir fırsat olan yöresel ürünler, AB ülkelerinde 300 bin kişinin istihdam edilmesini sağlıyor. Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) başlattığı ve bu yıl 5'incisi düzenlenecek Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı, yöresel değerlerin farkındalığını artırmak için önemli bir organizasyon oldu.
 
 YÖRESEL ÜRÜNLER PROJESİ
 
 ATB ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 10 bin yıllık geçmişe sahip Anadolu topraklarının yüzlerce medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, "Medeniyetlerin hepsi bu eşsiz topraklarda kalıcı izler bırakmış. Bu izler, tarihin süzgecinden geçerek bizlere kadar ulaşmış. Türkiye'de kıyıda köşede kalmış binlerce yöresel ve geleneksel ürünümüz var, ancak bunların birçoğu maalesef kaybolmaya yüz tutmuş durumda" diye konuştu.
TURKIYE'NIN EN BUYUK YEREL URUN FUARI OLAN YORESEL URUNLER FUARI (YOREX), 22 EKIM'DE KAPILARINI ACIYOR.(VAN)(FOTO:ANTALYA-DHA)
 
 BEŞİNCİSİ DÜZENLENECEK
 
 Yöresel ürünleri ekonomiye kazandırmak için 'Yöresel Ürünler Projesi'ni hayata geçirdiklerini hatırlatan Ali Çandır, proje kapsamında 2010 yılından başlayarak Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nı düzenlediklerini kaydetti. Antalya EXPO Center'de bu yıl beşincisi düzenlenecek YÖREX'e ilişkin Çandır, "Antalya'mız bir dünya kenti olma yolunda ilerlerken, istedik ki aynı zamanda Anadolu'muzun ve Trakya'mızın da bir buluşma ve toplanma noktası olsun" dedi.
 
 TÜRKİYE'NİN RENKLERİ BULUŞACAK
 
 Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nda Türkiye'nin bütün renklerinin buluşacağını kaydeden Ali Çandır, Ankara Çubuk'un turşusu, Aydın'ın inciri, Çanakkale'nin Mevlevi tatlısı, Van'ın otlu peyniri ve kedisi, Denizli'nin horozu, Zonguldak'ın Elpek bezi, Finike portakalı, Amasya elması, Erzurum oltu taşı, Adana'nın kebabı ve şalgamı, Diyarbakır'ın örgü peyniri, Devrek bastonu, Şile bezi, Hereke halısı, Afyon mermeri, Eskişehir lüle taşı, Tokat basması gibi el emeği göz nuru binlerce ürünün fuarda hem tanıtıldığını hem de büyük firmalarla iş bağlantıları sağlandığını kaydetti.
 
 YÖRESEL ÜRÜNLERE TİCARİ POTANSİYEL
 
 YÖREX'in temel amacının üretildiği veya yetiştirildiği yörenin adıyla bilinen her türlü gıda, tarım, el sanatı ve sanayi ürünlerinin ticari potansiyelini artırmak, bu yolla yerinde istihdam süreçlerine katkıda bulunmak, bu ürünleri satışa sunan işletmelerin önünü açmak ve kapasitelerini büyütmek olduğunu kaydeden Çandır, "Yöresel ürünleri bir fikri mülkiyet hakkı olarak kabul eden, hem üreticinin hem de tüketicinin korunmasını sağlayan 'Coğrafi İşaretler' koruma sisteminin yaygınlaştırılmasını ve etkin kullanılmasını sağlamak da en önemli hedefler arasında yer almaktadır" diye konuştu.
TURKIYE'NIN EN BUYUK YEREL URUN FUARI OLAN YORESEL URUNLER FUARI (YOREX), 22 EKIM'DE KAPILARINI ACIYOR.(TOKAT)(FOTO:ANTALYA-DHA)
 
 YEREL ÜRETİM TEKNİKLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
 
 Anadolu'nun kültürel değerlerinin bir araya geleceği YÖREX'te binlerce yıllık yerel üretim tekniklerinin de gün yüzüne çıkacağını anlatan Çandır, fuarın kadın istihdamı için de önemine dikkat çekti. 'Yerinde istihdam, güçlü yerel ekonomi' anlayışını benimsediklerini kaydeden Ali Çandır, "Gerçek zenginliğimiz; emek, zeka, gelenek ve çeşitlilik. Üretim kültürümüzü yeni nesillere aktarmak için, geleneksel el sanatlarını yaşatmak için YÖREX'te buluşuyoruz" dedi.
 
 HEDEF ULUSLARARASI
 
 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun fuarın uluslararası boyuta taşınması hedefini gösterdiğini belirten Ali Çandır, "Biz bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Yöresel ürünlerimizi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyaya tanıtmak için çalışmalar yapıyoruz. Yöresel ürünler projemizin en önemli adımı bu olacak" diye konuştu.
 
 COĞRAFİ İŞARET YÖRESEL ÜRÜNÜN GÜVENCESİ
 
 ATB coğrafi işaret uzmanı Dr. Rana Demirer, coğrafi işaretin yöresel ürünlerin en önemli koruması olduğunu belirterek, coğrafi işarete konu malların dünya ticaretinde 50 milyar dolaklık ticaret hacmi bulunduğunu aktardı. Demirer, "Her geçen yıl bu hacim artmaktadır. Coğrafi işaret ile koruma altına alınmış yöresel ürünler, dünya ticaretinde hala çok yüksek bir gelişme potansiyelini bünyesinde barındırmaktadır" diye konuştu.
 
 AVRUPA DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYOR
 
 Avrupa Birliği'nde yaklaşık 1500'e yakın yöresel ürünün koruma altında olduğunu, bu ürünlerin AB ülkeleri ve dünya genelinde satışından elde edilen gelirin 2005 yılında 48 milyar Euro'dan 2010 yılında 55 milyar Euro'ya çıktığını kaydeden Demirer, "Sırasıyla İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz ve Yunanistan ilk beş sırayı almakta ve AB'nin coğrafi işaretli ürünler ticaretinin toplamında bu beş ülkenin yüzde 89'unu kapsamaktadır. Örneğin AB'de doğrudan bu alanda 300 bin kişi istihdam edilmekte, üretimin ortalama yüzde 30'u ihraç edilmektedir. Keza Brezilya da son 15 yılda bu alandaki ekili arazisini 1.3 kat, üretimini ise 10 kat artırmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
 
 2 BİN 500 ÜRÜNDEN 183'Ü TESCİLLİ
 
 Dr. Rana Demirer, 1000 yıllık geçmişe sahip olan ve çok sayıda uygarlığı barındıran Anadolu topraklarının yöresel ürün bakımından çok zengin olduğunu dikkat çekerken, 2 bin 500 civarında coğrafi işaret alabilecek ürün bulunduğunu, ancak bunların tescil oranının çok düşük olduğunu kaydetti. Demirer, Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, tarım-gıda ve el sanatları- canlı hayvan- doğal kaynak kökenli 183 coğrafi işaretli ürün bulunan Türkiye'de, başvuruda bulunan 222 yöresel ürünün de değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti. Potansiyele bakıldığında coğrafi işaretli ürün sayısının yetersizliğine dikkat çeken Rana Demirer, "Yöresel ürünlerin değerini bilmeli, onlara sahip çıkmalıyız" dedi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
TURKIYE'NIN EN BUYUK YEREL URUN FUARI OLAN YORESEL URUNLER FUARI (YOREX), 22 EKIM'DE KAPILARINI ACIYOR.(TRABZON)(FOTO:ANTALYA-DHA)

 
Antalya aşığı
 
Beyaz altında ilk siftah
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya aşığı
F AJANS ile çalışan Bulgar manken Anna Dishkant, tam bir Antalya aşığı.
Faytonlar dekor oldu
OSMANLI döneminde yaygınlaşan atlı saltanat faytonları, günümüzde de uzun ...
Akdeniz'de zehirli aslan balığı uyarısı
AKDENİZ kıyılarında Hint Okyanusu kökenli zehirli bir balık türü olan ...
 
İşadamının hedefi, altın portakal'da yarışmak
ANTALYA'da ozalit sektöründe 13 yıldır faaliyet gösteren Serdar Bardakçı, ...
'Polisler dayak yiyor, lütfen yardım edin' anonsu yaptı
ANTALYA'da bir düğünde iki grup arasında çıkan kavgaya müdahale eden polise ...
Hava sıcaklığı düşecek
Antalya'da uzun süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden ve 40-45 ...
 
Alanya'ya 2015'de 10 milyon tl enerji yatırımı planlanıyor
CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş'nin Alanya'da düzenlediği 'Bilgi ...
Ağlasun depremi yeni bir fay hattı ortaya çıkardı
SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi'nden açıklama geldi.
Manavgat'ta trafik kazası: 1 yaralı
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı.
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva