Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Başkan Kotan'ın ilk ziyareti Kaymakam Köse'ye
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Antalya'da ekolojik yaşama can suyu
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
Bahar: Faiz artışları konut satışlarını olumsuz etkiledi
22 Mart 2022 Salı - 11:53

Türkiye 'su fakiri' sınırının altında

TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin 105 milyar metreküp kullanılabilir tatlı su varlığına karşın, kişi başına 1240 metreküp su düştüğünü söyledi.

Türkiye  su fakiri  sınırının altında
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, 1992'de Rio de Janeiro'daki Birleşmiş Milletler (BM) Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda, 22 Mart'ın Dünya Su Günü olarak kararlaştırıldığını söyledi. Dr. Kesici, “Su, özellikle sağlıklı su, insanın yaşaması için vazgeçilmez bir nesnedir, hatta vazgeçilmezin ötesinde canlılar için de alternatifi olmayan maddedir ilkesince, giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması için 22 Mart günlerinde, dünyanın suyunun geldiği nokta değerlendirilip, çözüm ve uyarılarda bulunulmaktadır" dedi.

YÜZDE 78'İ TARIMDA KULLANILIYOR

Bu yıl Dünya Su Günü'nde, dünya nüfusu ve ekonomisinin katlanarak büyümesine paralel olarak, doğa ve çevreye verilen tahribatın da katlanarak büyüdüğünü söyleyen Dr. Kesici, Türkiye'nin de su krizinden en çok etkilenecek ülkeler arasında olduğuna dikkati çekti. Dr. Kesici, “Ülkemizde, tatlı su kaynaklarının en büyük bölümü, yaklaşık yüzde 78'lik oranla tarımda kullanılıyor. Artan nüfusun yanı sıra, gelir ve tüketim düzeyinin yükselmesi ve gıda ürünlerine yönelik taleplerin artması da su kaynakları üzerinde ilave baskı yaratıyor" dedi.

SU VARLIĞI HESAPLAMASI

Su varlığıyla alakalı baz alınan yöntemin, 'Falkenmark indeksi' olduğunu kaydeden Dr. Kesici, hesaplamaları şöyle açıkladı:

“Bu göstergeye göre potansiyel kritik değer, kişi başına yıllık 1700 metreküp miktar su düşmesidir. Eğer kişi başına düşen yıllık su miktarı 1000-1700 metreküp arasında ise 'su sıkıntısı', 500-1000 metreküp 'su kıtlığı', 500 metreküp değerinden az ise 'mutlak su kıtlığı' olarak ifade edilmektedir."

TÜRKİYE SU FAKİRİ

Türkiye'nin kullanılabilir tatlı su miktarının yılda 105 milyar metreküp civarında olduğunu belirten Dr. Kesici, “Bugünkü Türkiye'nin nüfusu 2021 yılı sonu itibarıyla 84.3 milyon. Bu nüfusa göre hesapladığımızda kişi başına düşen su miktarı 1240 metreküp. Ancak gerçek nüfusa baktığımızda, mülteciler ve turistlerle birlikte 35 milyon civarında ek bir nüfus daha eklememiz gerekiyor. Bu durumda kişi başına düşen su miktarı 875 metreküp aslında. 2023'te turistler haricindeki nüfusun artmasıyla, iklim değişikliği ve onunla uyumlu olmayan su politikalarıyla bu miktarın, 1000 metreküpün altına düşeceği öngörülmektedir. İşte o zaman Türkiye tam su fakiri bir ülke olacaktır" diye konuştu.

SU KRİZİ GİDEREK ARTACAK

UNESCO ve BM'nin Dünya Su Raporlarında da Türkiye'de kuraklık sorununun çözülemediğinin belirtildiğini açıklayan Dr. Kesici, bilimsel ve ekonomik yatırımlara başlanılmaması halinde, mevsim normallerinde devam eden yağışlara rağmen, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de su krizinin giderek artacağının tahmin edildiğini söyledi.

GÖLLERİN YÜZDE 80'İ CİDDİ KURUMA TEHDİDİ ALTINDA

Dr. Kesici, her alanda aşırı su kullanımının sürmesinin, doğal su kaynaklarında, havada, toprakta nemin azalmasına neden olduğunu belirterek, 2030 yılı sonrasına 'kıtlık-kuraklık' çeken bir ülke haline gelineceğinin öngörüldüğünü açıkladı. Kirlenen, ekosistemi yok edilen bir su kaynağını temizlemek ve orijinal haline getirmenin neredeyse imkansız ya da çok zor ve pahalı olduğunu da kaydeden Dr. Kesici, doğal göllerin neredeyse yüzde 80'inin ciddi kuruma tehdidi altında olduğunu sözlerine ekledi.

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, TURKIYE'NIN 105 MILYAR METREKUP KULLANILABILIR TATLI SU VARLIGINA KARSIN, KISI BASI 1240 METREKUP SU DUSTUGUNU SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, DOGAL GOLLERIN NEREDEYSE YUZDE 80'ININ CIDDI KURUMA TEHDIDI ALTINDA OLDUGUNU SOZLEDI. (BURDUR GOLUNDE SUYUN CEKILDIGI ALANLAR) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, DOGAL GOLLERIN NEREDEYSE YUZDE 80'ININ CIDDI KURUMA TEHDIDI ALTINDA OLDUGUNU SOZLEDI.(BURDUR GOLUNDE SUYUN CEKILDIGI ALANLAR) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

TURKIYE TABIATINI KORUMA DERNEGI (TTKD) BILIM DANISMANI DR. EROL KESICI, DOGAL GOLLERIN NEREDEYSE YUZDE 80'ININ CIDDI KURUMA TEHDIDI ALTINDA OLDUGUNU SOZLEDI. (EBER GOLU) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Veli ile öğretmenin okuldaki kavgası kamerada
 
Anadolu'nun binlerce yıllık su kültürü kitap oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Down sendromlu çocuklardan rengarenk yürüyüş
ANTALYA'da, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde, Muratpaşa ...
Mustafa Köseoğlu'nun sergisi başlıyor
Dinamik resimleri, rengi kullanma biçimi ve çizgi gücü imzası olan Mustafa ...
Demre'de nevruz ateşi okullarda yakıldı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde Nevruz Bayramı, okullarda düzenlenen farklı etkinliklerle kutlandı.
 
Gönüllüler Likya Yolu'nda temizlik yaptı
ANTALYA'nın Kaş ilçes'nde, 'Kaş Likya Yolları Koruma Gönüllüleri Grubu', ...
Kamyonun ezdiği Mahra, yaşam savaşını sürdürüyor
ANTALYA'nın Serik ilçesinde köpekten kaçarken yolda kamyonun çarpmasıyla ...
Döşemealtı'nda ev cayır cayır yandı!
ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesinde bir apartmandaki dairede çıkanda, ev kullanılamaz hale geldi.
 
Nevruz pazarı, iki yılın ardından yeniden açıldı
ANTALYA'da, Nevruz Bayramı nedeniyle tatile gelen İranlı turistlerin alışveriş ...
Döşemealtı'nda toplu iş sözleşmesi sevinci
Döşemealtı Belediyesi ile Tüm Tüm Yerel Sen arasında, 155 memur ve sözleşmeli ...
Konyaaltı Belediyesi'nden beslenme rehberlik hizmeti
Konyaaltı Belediyesi Sosyal Hizmetler (KOSHİM) çatısı altında hizmet veren ...
 
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva