Özel bireylere destek sergisi
Özel bireylere destek sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Bucak'ta otomobil takla attı
Bucak'ta otomobil takla attı
9 Şubat 2021 Salı - 09:46

Türkiye sularında24 çeşit balık paraziti tespit edildi

ÇUKUROVA Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Argun Akif Özak, halk arasında balık biti ya da balık paraziti olarak bilinen parazitlerin Türkiye sularında 24 türünün olduğunu söyledi.

Türkiye sularında24 çeşit balık paraziti tespit edildi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Levrek, lüfer, somon gibi hem yüzeyde hem dip balıklarında görülen ve halk arasında balık biti olarak adlandırılan parazit türleri balıkların deri, solungaç ve dillerine yapışarak deniz canlılarının hem beslenmesi hem de gelişmesine engel oluyor. Özellikle kafes balıkçılığında ölümlere neden olan bu parazitler hem av ekonomisini hem de popülasyonu olumsuz etkiliyor.

Türk karasularında 24 parazit türünün tespit edildiğini söyleyen Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Argun Akif Özak, parazit türlerinin karides ve yengeçlerle akraba olduğunu belirtti. Parazit türlerinin her birinin farklı şekilde beslendiğini söyleyen Doç. Dr. Özak, bir türün levreği tercih ederken başka bir türün lüfer balığını tercih ettiğini aktardı.

‘BAZI TÜRLER KANLA, BAZI TÜRLER İSE BALIK KASLARIYLA BESLENİYOR’

Parazitlerin larva evresinde su içinde serbest dolaştığını söyleyen Doç. Dr. Özak, "Balıklar solunum için ağızlarına suyu aldıklarında bu larvaları da ağızlarına almış oluyorlar. Bir başka yolları ise bu parazitler ışığa çok duyarlı oldukları için üstlerinden bir balık geçtiğinde zıplayarak balığa tutunabiliyorlar. Tutunma organelleriyle tutunduktan sonra balıkların deri altı ve dillerindeki kanla besleniyorlar. Bazı türler ise balıkların kas dokularına kadar inebiliyor’’ dedi.

‘BALIKLAR BOĞULARAK ÖLÜYOR’

Parazitlerin balıklar üzerinde yaşam formu oluşturmalarının balıklar için büyük bir stres oluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Özak, "Bu parazitler, balıkların dillerine yapıştıktan sonra balıkların beslenmesi zamanla azalıyor ve üzerlerinde bir yükle gezmek zorunda kalıyorlar. Bazen de balıkların ölümüne neden olan yaralarda oluşabiliyor. Balık ölümlerinde en fazla karşılaşılan durumlar balık çiftliklerinde oluyor. Çiftlik balıklarında solungaca yerleşen parazitler görüldüğünde balıkların solungaçlarına etki gösterdiği için solunumu engellemiş oluyorlar ve balık boğularak ölüyor’’ diye konuştu.

‘TÜKETİCİLERİN KORKMASINA GEREK YOK’

İzopot adı verilen parazit türünün balıkların ağzında yaşadığını söyleyen Doç. Dr. Özak, "Bu parazitlerin boyları oldukça büyük. 5 cm boya kadar ulaşabiliyorlar. Bu boyuttaki parazitlerde balıkların beslenmesini engelliyor. Tüketicilerimizin korkmasına gerek yok. Aslında parazit görülen balıklar doğal organik bir balık olduğunun göstergesidir’’ diye konuştu.

20 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Nuri Kılıç, balık biti ya da parazit türlerinin genellikle çiftlik balıklarında görüldüğünü belirterek, "Doğal balıklarda bu parazitlerle nadiren bizler de karşılaşıyoruz. Bu parazitler balıkların ağzına yerleşerek hayatlarını sürdürüyor. Bunun insanlara bir zararı yoktur ancak balığa etkisi büyüktür. Bu parazitler balığın beslenmesini etkiliyor ve balığı zayıflatıyor. Parazit görülen balıkların etleri zayıf olur. Balığı tuttuğunuzda sert değildir. Daha cılızdır’’ diye konuştu.

BALIKLARIN KANLARI EMEN, SOLUNGACLARINDA YASAYAN VE DILLERINE YAPISAN PARAZIT TURLERI BALIKLARIN OLMESINE NEDEN OLABILIYOR. FOTO:YUSUF KANTARLI/ADANA,(DHA)

BALIKLARIN DILLERINE YAPISAN PARAZIT TURLERI BALIKLARIN BESLENMESINE VE GELISMESINE ENGEL OLUYOR. FOTO:YUSUF KANTARLI/ADANA,(DHA)

ULKEMIZDE GORULEN 24 FARKLI CESIT PARAZIT TURU, GENELLIKLE CIFTLIK BALIKLARIN BOGULARAK OLMESINE NEDEN OLUYOR. FOTO:YUSUF KANTARLI/ADANA,(DHA)

CUKUROVA UNIVERSITESI SU URUNLERI FAKULTESI BALIK HASTALIKLARI ANA BILIM DALI UYESI DOC.DR.ARGUN AKIF OZAK, ''ULKEMIZDE BULUNAN 24 FARKLI PARAZIT TURLERININ SADECE BALIKLARA ZARARI VAR. BALIKLARIN TUKETILMESI DURUMUNDA HERHANGI BIR ZARARI YOKTUR'' DEDI. FOTO:YUSUF KANTARLI/ADANA,(DHA)

20 YILDIR BALIKCILIK YAPAN MEHMET NURI KILIC, PARAZITLERIN GENELLIKLE CIFTLIK BALIKLARINDA GORULDUGUNU SOYLEDI. FOTO:YUSUF KANTARLI/ADANA,(DHA)

20 YILDIR BALIKCILIK YAPAN MEHMET NURI KILIC, PARAZITLERIN GENELLIKLE CIFTLIK BALIKLARINDA GORULDUGUNU SOYLEDI. FOTO:YUSUF KANTARLI/ADANA,(DHA)

Yusuf KANTARLI- Eser PAZARBAŞI/ADANA, (DHA)

Etiketler:
 
Aç kurt, köyde yiyecek aradı
 
Renkli kareler veren yalancı bahar, çiftçiyi tedirgin etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aç kurt, köyde yiyecek aradı
KARS'ın Selim ilçesinin Benliahmet köyünün etrafına kadar inip, yiyecek ...
70 milyon yıllık salyangoz fosili bulundu
ADIYAMAN'da, bir çiftçi tarafından arazide salyangoz fosili bulundu. Yapılan ...
Sıcak ve sel, 'Sevgililer Günü'çiçeklerinin fiyatını katladı
AKSARAY'da 15 kente toptan çiçek satan İsmail Baltacı, Akdeniz'de havaların ...
 
Silahlı kuyumcu soyguncusu imitasyon altınları aldı
KONYA’da çeyrek altın alma bahanesiyle kuyumcuya gelen şüpheli, tabancayla ...
Seyyar tatlı arabasının başında elinden kitap düşürmüyor
BALIKESİR’in Burhaniye ilçesinde seyyar arabasıyla tatlı satan Ahmet Aydemir ...
Anız yangını Yediemin otoparkına sıçradı
SAKARYA’nın Serdivan ilçesi Beşköprü Mahallesi’nde bulunan bir bisküvi ...
 
Kızını darp ederken kullandığı yastık ‘silah’ olarak kabul edildi
KOCAELİ’nin Körfez ilçesinde kızına uyguladığı şiddet görüntüleriyle ilgili ...
Çarşaf giyen kadına saldırı anının görüntüsü ortaya çıktı
İZMİR'in Menemen ilçesinde belediye otobüsünde E.Ç.'nin (55), K.Ö.'ye ...
Durdurulan araçta, 92 parça tarihi eser ele geçirildi
ESKİŞEHİR’de tarihi eser satmaya çalıştığı belirlenen şüphelinin aracında, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva