Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
25 Kasım 2015 Çarşamba - 15:14

Uçak kriziyle ilgili turizmcilerden itidal çağrısı

YILDA 2.5 milyonun üzerinde Rus turist ağırlayan Antalya'da sektör temsilcileri, Rusya ile yaşanan uçak kriziyle ilgili itidal çağrısında bulundu, gerginliğin daha büyümemesi gerektiği vurgulandı.

Uçak kriziyle ilgili turizmcilerden itidal çağrısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Rus uçağının Suriye sınırında düşürülmesi, turizm sektöründe büyük tedirginliğe yol açtı. Yılda 4 milyonun üzerinde turistin geldiği Rusya, Antalya'ya yılda 2.5 milyonun üzerinde turist gönderiyor. Turizmciler, yaşanan son olay sonrasında gerilimin büyümemesi ve itidal çağrısında bulundu.

BU KRİZ BÜYÜMEMELİ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, iki ülke arasındaki sorunun çok ciddi boyutta olduğunu, ancak bunun yıllardır süren işbirliği sayesinde atlatılabileceğini söyledi. Türkiye ve Rusya arasındaki dostluğa ve işbirliğine değinen Osman Ayık, "Türkiye ve Rusya arasında çok eski tarihlere dayanan işbirliği bulunmaktadır. Türkiye ve Rusya arasında 30 milyar dolarlık ekonomik işbirliği bulunuyor. Bu nedenle sürecin daha ılımlı ve dostane geçirilmesi iki ülke için de yararlı olacaktır. Gerginliğin artması ve krizin büyümesi iki ülke açısından zararlı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bu kriz daha da büyümemeli. İki tarafın konuya çok hassas yaklaşmasını istiyoruz" diye konuştu.


YILDA 2.5 MILYONUN UZERINDE RUS TURIST AGIRLAYAN ANTALYA'DA SEKTOR TEMSILCILERI, RUSYA ILE YASANAN UCAK KRIZIYLE ILGILI ITIDAL CAGRISINDA BULUNDU, GERGINLIGIN DAHA BUYUMEMESI GEREKTIGI VURGULANDI. (OSMAN AYIK) (FOTO:ANTALYA-DHA)

İTİDAL ÇAĞRISI
Olaylar tırmandırılmaya devam ederse bunun yansımaları ve etkilerinin çok büyük olacağı ve iki ülkeyi de olumsuz etkileyeceğini söyleyen Osman Ayık, "İki ülke de ticari ve birçok anlamda zarar görür. 2 ülke halklarını birbirine yaklaştıran, kültürel anlamda birbirine bağlayan 4 milyonun üzerinde turizm hareketi var. Bu iki ülkeyi son 20 yılda çok ciddi anlamda bağladı ve yakınlaştırdı. Onun için tarafları mutedil davranmaya davet ediyoruz" dedi.

UÇAKLAR BOŞ GELİYOR

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ ise gelişmelerden sektör adına çok endişeli olduklarını belirtti. Kızıldağ, "Rusya'daki tur operatörleri sadece Türkiye'deki yolcuları getirmek için boş uçmuş. Oradaki yolcular ise tüm seyahatleri iptal etmiş. Rusya'daki tur operatörleri çok tedirgin. Süreç böyle devam ederse tüm faaliyetlerimiz durur kaygısı var. Bunun anlamı, zaten sıkıntılı olan Rus pazarının hemen hemen sıfıra inmesi demek. Sıfıra inmesi de sektörün 2016'yı tamamen kaybetmesine yol açar. Rusya'da oluşacak açığı Avrupa pazarıyla da kapatamayız. Dünyadaki terör konjoktüründen dolayı Avrupa pazarı da kötü durumda ve herkes seyahat etmekten çekiniyor" diye konuştu.

'Rusya ile ticaretimiz olmazsa da olur' denilemeyeceğini kaydeden Ali Kızıldağ, iki ülke açısından hem turizm, hem inşaat, tekstil ve tarımda büyük işletmelerin faaliyet gösterdiğini, ticarete Rus tarafının da ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu işlerin politik, siyasi işlere kurban edilemeyeceğini belirten Kızıldağ, "Bir an önce her iki tarafın da itidalli davranması gerekiyor. Oturup uzlaşarak, birbirine kendi sıkıntılarını anlatarak çözmeleri gerekiyor. Yeni hükümetin de bu konuda acil önlemler ve adımlar atması gerekiyor. Gerekiyorsa ziyaret de gerçekleştirilebilir" dedi.


YILDA 2.5 MILYONUN UZERINDE RUS TURIST AGIRLAYAN ANTALYA'DA SEKTOR TEMSILCILERI, RUSYA ILE YASANAN UCAK KRIZIYLE ILGILI ITIDAL CAGRISINDA BULUNDU, GERGINLIGIN DAHA BUYUMEMESI GEREKTIGI VURGULANDI. (ALI KIZILDAG) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ALTİD BAŞKANI SİLİ: BEKLENMEDİK BİR OLAY

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Rus uçağının düşürülmesinin turizm açısından beklenmedik bir olay olduğunu söyledi. Süreçte bundan sonraki yaklaşımların önemli olduğunu belirten Burhan Sili, şöyle dedi:

"Her iki ülkenin de kendi menfaatleri doğrultusunda olayı sağduyu ile ele alarak devam ettirmeleri ve görüşmeleri gerçekleştirmeleri hem turizm, hem ilişkilerimiz hem de ticaretimiz açısından önem arzediyor. Antalya'ya gelen ağırlıklı olarak 12- 13 milyon turistin yüzde 30'unu Rusya ve bağlı ülkelerden gelen turistler teşkil ediyor. Bu şu anlama geliyor; bizim turizmimiz bir şekilde devam edecek. Her ne kadar birtakım açıklamalar olsa da Rusların tamamen gelmemesi gibi bir durumun söz konusu olacağını düşünmüyorum. Eğer süreç doğru ele alınırsa çok büyük problem olacağını düşünmüyorum."


YILDA 2.5 MILYONUN UZERINDE RUS TURIST AGIRLAYAN ANTALYA'DA SEKTOR TEMSILCILERI, RUSYA ILE YASANAN UCAK KRIZIYLE ILGILI ITIDAL CAGRISINDA BULUNDU, GERGINLIGIN DAHA BUYUMEMESI GEREKTIGI VURGULANDI. (BURHAN SILI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

KETOB BAŞKANI GÜL: TURİZMİ DERİNDEN ETKİLER

Kemer Turistik Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül, turizm açısından olayları değerlendirmek için erken olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Tabi ki siyasilerin ve ülke yöneticilerinin yaptığı açıklamalar var. Bu açıklamalardan yola çıkarsak maalesef turizm sektörünü çok ciddi etkileyeceğini gösteriyor. Fakat birazdan ya da yarın neler olacağını öngöremediğimiz için 2016 yaz sezonuna kadar hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Ama bu gergin sürecin bir an önce gerekli girişimlerin yapılarak ve biz sektör temsilcilerin de onlara destek olması ile birlikte atlatılması gerektiğini düşünüyorum. Dün bazı turizm acenteleri, Türkiye'ye yapacakları operasyonları durdurma kararı aldı. Türkiye'de özellikle Antalya'da yoğun bir sezonda olmadığımız için şu anda bölgemizi çok ciddi bir sıkıntıya sokmaz."


YILDA 2.5 MILYONUN UZERINDE RUS TURIST AGIRLAYAN ANTALYA'DA SEKTOR TEMSILCILERI, RUSYA ILE YASANAN UCAK KRIZIYLE ILGILI ITIDAL CAGRISINDA BULUNDU, GERGINLIGIN DAHA BUYUMEMESI GEREKTIGI VURGULANDI. (TAYYAR GUL) (FOTO:ANTALYA-DHA)

FETOB ÜYESİ BİÇER: RUSYA TÜRK TUR OPERATÖRLERİNİ YOK EDEBİLİR

Fethiye Otelciler Birliği Derneği (FETOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Biçer, Rus savaş uçağının düşürülmesine iki farklı açıdan baktığını belirtti. Olaya sokaktaki vatandaş olarak baktığında, "Konu vatansa gerisi teferruattır" diyen Biçer, turizmci gözüyle baktığında ise gelecek sezona endişeyle baktığını söyledi. Biçer, Mısır'da Rus yolcu uçağının düşürülmesinin ardından her şeyin Türkiye'nin lehine döndüğünü, ancak bu avantajları kaybettiklerini kaydetti. Yeni sezonda Rus turistleri Türkiye'ye çekmek için büyük hazırlıklar yaptıklarını aktaran Biçer, şunları söyledi:

"Bazıları diyor ki 'Ruslar Türkiye'den vazgeçmez.' Şunu bilmeliler ki Ruslar inanılmaz vatanseverdir. Devletleri bir politika belirlerse, aç ölürler yine de yaparlar. En büyük tehlike, Rusya'daki seyahat sektörünün yüzde 70'i Türk yatırımcıların elinde. Rusya hükümeti yabancıya yönelik bir yasa çıkarıp, Türk tur operatörlerini yok edebilir. Bunun telafisi ise 5-10 yıl alır. Diplomatik bir dille bu gerginliğin giderilmesini bekliyoruz. Eğer gerginlik devam ederse geçen yılki kötü turizm sezonunu mumla ararız."


YILDA 2.5 MILYONUN UZERINDE RUS TURIST AGIRLAYAN ANTALYA'DA SEKTOR TEMSILCILERI, RUSYA ILE YASANAN UCAK KRIZIYLE ILGILI ITIDAL CAGRISINDA BULUNDU, GERGINLIGIN DAHA BUYUMEMESI GEREKTIGI VURGULANDI. (MEHMET BICER) (FOTO:ANTALYA-DHA)


TÜRKİYE'DEKİ RUSLAR ACİL BARIŞ İSTİYOR
Rusya ve Türkiye arasındaki gerginlik, yılda 2.5 milyonun üzerinde Rus turist ağırlayan ve yaklaşık 50 bin yerleşik Rus vatandaşının olduğu Antalya'daki Ruslarda da tedirginliğe yol açtı. 

Antalya'da Rusya milli eğitim müfredatına göre eğitim verilen Eduant Özel Rus Okulu sahibi Viktor Bikkenev, iki ülke arasında anlaşmazlık, yanlışlıklar olabileceğini, ama ne olursa olsun bu iki ülkenin komşu olduğunu söyledi. Komşuluk ilişkilerinin ve birbirine destek vermenin çok önemli olduğunu belirten Bikkenev, “Çünkü Rusya'dan ciddi miktarda turist geliyor ve ciddi miktarda ticaret var. Bunların hepsi ister istemez bu olaylardan etkileniyor. Biz eğitimci olarak bunun çabuk çözülmesini, kriz ne kadar az olursa onu istiyoruz. Okulumuzdakilerin hepsi Rus öğrenci değil. Kazakistan ve diğer ülkelerden de geliyor ama Rusya'daki potansiyeli kaybetmek istemiyoruz. Hataların düzeltilmesi, konuşarak politik bir çözüm olması gerekiyor ve asla krizin daha büyük noktalara ulaşacağına inanmıyoruz. Öyle olmasını diliyor ve çözüm istiyoruz" dedi.

Antalya'da öğretmenlik yapan Rus Klardiya Bucak, yaşanan olaylardan dolayı çok üzgün olduklarını belirterek, “Benim eşim Türk ve yaklaşık 6 yıldır Antalya'da yaşıyorum. Hem Rusya hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. İki ülke arasındaki bu olayların bir an önce politikacılar tarafından çözülmesi ve dostluğun korunması gerekiyor. Tek yol barış" dedi. 

Yaşanan olayların hem kendilerini hem Türk dostlarını çok üzdüğünü belirten Marina Maltseve ise iki büyük devlet Türkiye ve Rusya'nın uzun yıllardır dostluk içinde yaşadığını ve bu olayın barışçıl bir şekilde çözülmesini istediklerini söyledi. Maltseve, “Çünkü Türkiye, çok dost bir ülke. 3 yıldır yaşıyorum ve bugüne kadar da hiçbir sorun yaşamadım, çok güzel bir ülke" dedi.


RUSYA VE TURKIYE ARASINDAKI GERGINLIK, YILDA 2.5 MILYONUN UZERINDE RUS TURIST AGIRLAYAN VE YAKLASIK 50 BIN YERLESIK RUS VATANDASININ OLDUGU ANTALYA'DAKI RUSLARDA DA TEDIRGINLIGE YOL ACTI. (SOLDAN SAGA: KLARDIYA BUCAK - MARINA MALTSEVE - VIKTOR BIKKENEV) (FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR- Engin ANAK- Levent YENİGÜN- Ergün TOS/ANTALYA, (DHA) - 

 
Putin: Türkiye radikal islamı destekliyor
 
ATB Başkanı Çandır'dan çölleşme uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Mardan işte o otel
Öztürk Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, “Ben ...
TÜROFED Başkanı Ayık: Turizmde felaket olur
TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Rus uçağının ...
Ruslar Antalya turizmine bir gol daha attı
Rusya Spor Bakanı Vitali Mutko, Rus takımlarına hazırlık kampı için Rusya'ya gitmeme çağrısı yaptı.
 
Mahir Ünal kimdir?
64'ncü hükümetti Kültür ve Turizm Bakanı olan Mahir Ünal, Kahramanmaraş ...
'Her şey dahil'de çok iyiyiz
Avrupa'nın en iyi 10 otelinden 4'ü Antalya'da...
Obama'nın kaldığı otel kimin?
ABD Lideri Barack Obama'nın seçtiği Calista Luxury Resort, Özdoğan Grubu'na ...
 
Obama bu kral dairesinde kalacak
ANTALYA'da yapılan G-20 Liderler Zirvesi'ne katılan ABD Başkanı Barack ...
Alanya 24 ülkede 26 fuarla tanıtılacak
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde turizm sezonunun kötü geçmesinin ardından ...
Mardan Otel satış ihalesinin feshi için dava
ANTALYA'da borçlarından dolayı Halk Bankası'na icra yoluyla satılan Mardan ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva