ANSİAD'ın konuğu Özel oldu
ANSİAD'ın konuğu Özel oldu
Tarımsal üretimde fedakarlıklarla dolu 91 yıl
Tarımsal üretimde fedakarlıklarla dolu 91 yıl
Kavga etti, 3 gün sonra ölü bulundu
Kavga etti, 3 gün sonra ölü bulundu
Uğur Dündar’dan art arda ‘babalık’ açıklaması
Uğur Dündar’dan art arda ‘babalık’ açıklaması
31 Temmuz 2020 Cuma - 14:09

Üniversite yurtları bir bir kapanıyor

TÜYİSEN Yönetim Kurulu Üyesi Funda Gökgöl: Şu anda işletmelerimizin yarısı Kredi Garanti Fonu kredisiyle işlerini döndürüyor. Pandemi sürecinde sadece Antalya'da 2 yurt kapısına kilit vurdu. Kapanan yurt sayısı artacak. Bu yıl yurt fiyatlarının ise 1000 ile 3000

Üniversite yurtları bir bir kapanıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Koronavirüsle birlikte 16 Mart'tan itibaren üniversite ve okulların tatil edilmesiyle yurtlarda ve evlerde kalan binlerce öğrenci memleketlerine döndü. Pandemi ile birlikte, sosyal mesafe ve hijyen kuralları çerçevesinde artık üniversite öğrencilerinin kalacağı yurtlar da dönüşümden geçiyor.

Artık 4-6-8 kişilik odalar tarih olacak. Yeni dönemde bireysellik ön plana çıkacak, odalar 1-2 kişilik olacak. Bu yıl yurt fiyatlarının ise 1000 ile 3000 TL arasında değişmesi bekleniyor. Üniversite sınavlarının açıklanmasına sayılı günler kalırken, yurtlarda da yeni döneme hazırlık için hummalı çalışmalar sürüyor.

Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü, Antalya Ticaret Odası Konaklama Grubu Komite Üyesi ile Özel Alya Kız Öğrenci Yurdu Kurucusu Funda Gökgöl, pandemi ile birlikte yurtlarda bireyselliğin ön plana çıkacağını, temizliğin daha fazla önem kazanacağını ifade etti. 100 kişilik bir yurt için en az 2 milyon TL yatırım yapılması gerektiğine işaret eden Funda Gökgöl ile pandemi sürecinde özel yurtların yaşadığı sorunları ve bundan sonraki süreçte yurtların nasıl şekilleneceğini konuştuk. Gökgöl'ün sorularımıza verdiği yanıtlar özetle şöyle:

* Türkiye genelinde TÜYİSEN'e üye 285 yurt var. Toplam özel yurt sayısı ise 450'yi aşıyor. Bunların hepsi üniversite öğrencilerine hizmet veriyor.

* Koronavirüs ortaya çıkınca ve okullar kapanınca, öğrenciler salgın erken biter umuduyla eşyalarını almadan memleketlerine döndüler. Eşyaların yüzde 99'u yurtlarda kaldı.

APARTLARA DİKKAT

* Yurtlar 9 ay hizmet veriyor. Ama yönetmeliğe göre 12 ay açık kalıyoruz. Mart ayına kadarki yurt ücretlerini tahsil edebilmiştik. Geriye kalan ücretlerin sadece yüzde 30'unu alabildik. Birçoğumuz personeli izne yolladık, kısa çalışma ödeneğine başvuranlar oldu. Biz Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları gibi şanslı değildik, birçok işletme kira ödüyor.

* Yurtlarda yıl boyunca stoklu çalışıyoruz. Ürünlerimizi yılbaşında alıyoruz. Yemek malzemeleri, et süt ürünleri deterjanımızı önceden almıştık. Ama pandemi ile birlikte birçok ürünümüz çöpe gitti, birçok ürünü iade edemedik.

* Bu dönemde velilerle mahkemelik olduğumuz süreçler yaşadık. Özellikle apartlarda kalan öğrencilerimiz ciddi sıkıntılar yaşadı. Apartların çoğu kaçak çalışıyor. Velilerin buralara dikkat etmesi gerekiyor. Bu alanlarda ciddi denetimsizlik sözkonusu. Yeni dönemde veliler mağduriyet yaşamaması için dikkatli olmaları gerekiyor.

FİYAT 1000-3000 TL OLACAK

* Pandemi ile birçok ürüne büyük zamlar geldi. 10 liralık yemek 30 liraya çıktı. Ama biz yurt ücretlerini yönetmelik gereği istediğimiz seviyede artıramadık, enflasyon oranıyla sırınlı kalmak durumundayız. Bu yıl yurt ücretleri şehirden şehire değişecektir. Ortalama fiyatlar 1000 TL ile 3000 TL arasında olacaktır.

* Yurtçuluk sektörü kârdan feragat ederek çalışıyor. Dayanacak gücümüz de azaldı. Eskiden sektörde kârlılık yüzde 30-35'lerde iken şimdi yüzde 15 kâr edebilen çok şanslıdır.

* Şu anda işletmelerimizin yarısı Kredi Garanti Fonu (KGF) kredisiyle işlerini döndürüyor. Yurt işletmecisi olduğumuz için başka iş yapmamız da yasak. Ne kazanıyorsak buradan.

* Pandemi sürecinde sadece Antalya'da 2 yurt kapısına kilit vurdu. Böyle devam ederse kapanan yurt sayısı da artacaktır.

* Yurtlar hergün kendisini yeniliyor, eskiden 4-6 kişilik odalar varken şimdi tek kişilik odalar daha yoğunlukta. 6-8 kişilik odalar artık tarih olacak. Temizlik ve hijyen ön plana çıkacak.

YENİ BİR SİSTEM KURUYORUZ

* Temmuz ayından itibaren yurtların denetim ve işleyiş mekanizması Milli Eğitim Bakanlığı'dan Spor Daire Başkanlığı'a geçti. Yönetmeliğimiz yeni yayımlandı, konaklama sektörüyle eşdeğer gidiyoruz. Birinci derecede hijyen kurallarına dikkat etmekle yükümlüyüz. 1 metrekare içerisinde öğrencinin alanını korumaya çalışıyoruz. Dezenfektan, hijyen konusunda sendika olarak da işletmelerimize online eğitim veriyoruz. Sağlık Bakanlığını'nın konaklama sektörü için yayımladığı hijyen kurallarına uyuyoruz. Ateş ölçerlere varıncaya kadar yeni bir sistem kurmaya çalışıyoruz.

* Kreş grubu açıldı, Ağustos sorunda okullar açılacağı söylenirken, üniversitelerin açılmaması gibi bir durumun olacağını düşünmüyorum.

Şehriban KIRAÇ( Cumhuriyet)

 
Antalya'dan kurban manzaraları
 
Polis memuru Özgül, son yolculuğuna uğurlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akademisyenlerden AÜ'ye yüksek puanlar
AKDENİZ Üniversitesi, Akademik Ekoloji: Akademisyenlerin Gözünden Üniversiteler ...
Akdeniz Üniversitesi rektörlüğü için 22 aday var
Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü için geriye sayım başladı. YÖK’e şimdiye ...
AÜ, sanal fuarda
AKDENİZ Üniversitesi, 20-22 Temmuz tarihleri arasında YÖK tarafından düzenlenen ...
 
ÖSYM Başkanı Aygün, YKS birincilerinin illerini açıkladı
ÖLÇME, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün, Yükseköğretim ...
Özlenen rektör o mu?
Dursun Gündoğdu yazdı
Rektör Ünal'a Altın Ödül
ÜNİVERSİTE Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından yapılan Türkiye ...
 
Japonya’da Üniversite Okumak
Dünyanın en etkili bilim insanlarından 4'ü Akdeniz'de...
Akdeniz Üniversitesi’nden 4 bilim insanı Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde yer aldı.
Mezuniyet töreni yerine fotoğraf çekimi
Antalya Özel AKEV Ortaokulu’nda eğitimlerini tamamlayan 8/C sınıfı öğrencileri ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva