Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Plajlarda sezon hazırlıkları
Plajlarda sezon hazırlıkları
1 Mayıs 2020 Cuma - 15:17

Uzmanından uyarı: Para sayarken parmağınızı yalamayın

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, koronavirüsün para ile bulaşabileceğini belirterek, sayarken parmakları tükürüklememek gerektiğini söyledi.

Uzmanından uyarı: Para sayarken parmağınızı yalamayın
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Koronavirüsün yayılımını azaltmak için alınan tedbirler sürerken, uzmanlar elden ele dolaşan ve dakikalar içinde çok sayıda kişiye ulaşan para alışverişi hakkında vatandaşları uyardı. Koronavirüsün paradan nasıl bulaştığını anlatan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, paranın dikkat edilmediği sürece sağlığı tehdit eden en riskli nesnelerin başında geldiğini hatırlatıp, "Virüsün dışarıda çok uzun süre canlı yaşadığını biliyoruz. En tehlikeli şeylerden biri de para. Sadece virüs açısından değil çok sayıda hastalık açısından tehlikeli. Hepimiz ellerimizde gezdiriyoruz. Kişiden kişiye geçiyor, hatta bazıları yalayarak sayıyor. Bazıları tükürerek konuşuyor ve bu tükürükler paraya geliyor. Paralar her dönemde zaten pisti. Vatandaşların paraları elledikten sonra ellerini yıkaması gerekiyor" dedi.

'PARANIN ÜZERİNDE KİMBİLİR NELER VAR?'

Koronavirüs dışında da büyük zarara neden olabilecek bakteriler taşıyan para ile işlem yapıldıktan sonra ellerin mutlaka dezenfekte edilmesinin rutin yaşamda bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Pullukçu, "Koronavirüs kağıtta biraz daha uzun süre yaşayabiliyor. O yüzden paraları her ellediğimizde metaller de dahil olmak üzere parayla ilgili işlemler yaptığımızda elimizi ya dezenfektanla ya da direkt sabunla yıkayarak temizlememiz gerekiyor. Bazen virüs miktarı az olabilir enfeksiyon oluşturmayabilir ama aynı zamanda çok kirli de olabilir. O yüzden bu virüsleri elimizle yüzümüze, gözümüze dokunarak alabiliriz. Virüsün yüzeylerde ne kadar yaşadığına dair net bilimsel bir çalışma yok. Spekülasyonlar dönüyor. Hatta bazı yerlerde bir hafta kadar canlı olduğu söyleniyor ama o kadar uzun yaşadığını sanmıyorum. 8 saat civarında canlı kalabileceğini düşünüyorum. 8 saat süre bile olsa para yerinde sabit durmadığı için çok sayıda kişiye ulaşmış olacak. Artık çoğu işimizi internet üzerinden yapıyoruz ama rutinde market gibi yerlerde çok miktarda para dolaşımı oluyor. O paraların üzerinden kim bilir neler var? Para sadece koronavirüs bırakın çok büyük zarar verebilecek bakteriler taşıyor" ifadelerini kullandı.

DİKKAT EDEN VAR ETMEYEN DE

Alışveriş yaparken genelde kart kullanmayı tercih ettiği dile getiren vatandaşlardan Neclan Eren (62), para kullandığında ise ellerini bol sabunlu suyla yıkadığını belirtip, "Nakit parayı nadiren kullanıyorum. Kullanınca ellerimi mutlaka yıkıyorum. Dezenfektan kullanıyorum. Anahtarlarımı yıkıyorum. Çamaşır suyu kullanıyorum" dedi. Para ile alışveriş yaptığı zaman mutlaka eldiven kullandığını dile getiren vatandaşlardan Abdullah Ay (58), "Eve gittiğimde de ellerimi mutlaka yıkıyorum. Sırada da sosyal mesafe kuralına dikkat ediyorum" derken, alışveriş yapmak için markete gelen Bayram Demir (51) ise, "Ben koronavirüsün bu kadar tehlikeli olduğuna inanmıyorum. Her gün çeşitli sebeplerle zaten çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Ben maske taktım ama markete girebilmek için. Günlük hayatımda önlem almıyorum" diye konuştu.

EGE UNIVERSITESI TIP FAKULTESI HASTANESI ENFEKSIYON HASTALIKLARI ANA BILIM DALI OGRETIM GOREVLISI PROF. DR. HUSNU PULLUKCU, KORONAVIRUSUN PARA ILE BULASABILECEGINI BELIRTEREK, SAYARKEN PARMAKLARI TUKURUKLEMEMEK GEREKTIGINI SOYLEDI. ALISVERIS YAPARKEN GENELDE KART KULLANMAYI TERCIH ETTIGI DILE GETIREN VATANDASLARDAN NECLAN EREN (FOTOGRAFTA), PARA KULLANDIGINDA ISE ELLERINI BOL SABUNLU SUYLA YIKADIGINI BELIRTTI. (FOTO: EDA EBRU NANECI  / IZMIR,DHA)

EGE UNIVERSITESI TIP FAKULTESI HASTANESI ENFEKSIYON HASTALIKLARI ANA BILIM DALI OGRETIM GOREVLISI PROF. DR. HUSNU PULLUKCU, KORONAVIRUSUN PARA ILE BULASABILECEGINI BELIRTEREK, SAYARKEN PARMAKLARI TUKURUKLEMEMEK GEREKTIGINI SOYLEDI. (FOTO: EDA EBRU NANECI  / IZMIR,DHA)

EGE UNIVERSITESI TIP FAKULTESI HASTANESI ENFEKSIYON HASTALIKLARI ANA BILIM DALI OGRETIM GOREVLISI PROF. DR. HUSNU PULLUKCU, KORONAVIRUSUN PARA ILE BULASABILECEGINI BELIRTEREK, SAYARKEN PARMAKLARI TUKURUKLEMEMEK GEREKTIGINI SOYLEDI. VATANDASLARDAN ABDULLAH AY (FOTOGRAFTA), PARA ILE ALISVERIS YAPTIGI ZAMAN MUTLAKA ELDIVEN KULLANDIGINI DILE GETIRDI. FOTO: EDA EBRU NANECI  / IZMIR,DHA)

Eda Ebru NANECİ- Ahmet Turhan ALTAY/İZMİR, (DHA)

Etiketler:
 
Manav ve fırına araçlarıyla giden sürücülere ceza
 
Sörf tahtasıyla Yunanistan'a geçmek isterken yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manav ve fırına araçlarıyla giden sürücülere ceza
BURSA’nın İnegöl ilçesinde, sokağa çıkma yasağı kapsamında kurallara uymayarak ...
Marmara Denizi kızıla büründü
MARMARA Denizi'nin Gemlik Körfezi'ne bakan kıyısı, tek hücreli organizmaların ...
İntihar ettiği söylenen iş adamını 16 yaşındaki kızı öldürmüş
İZMİR'in Buca ilçesindeki evinde başından tabancayla vurulmuş halde bulunan ...
 
Sokağa çıkma yasağında çalışmaya devam ettiler
GAZİANTEP’in İslahiye ilçesinde,1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve sokağa ...
Eski eşi tutuklanan Nesibe: Daha güvende hissediyorum
KÜTAHYA'da, 1 çocuk annesi Nesibe T.’nin 3 yıl önce boşandığı ve kendisini ...
ATM'lere keserle saldıran kadın suç makinesi çıktı
BURSA'da, babasıyla yaşadığı miras tartışmasının ardından eline aldığı ...
 
Kerem bebeği beşiğinde akrep soktu
AYDIN'ın Çine ilçesinde 1 yaşındaki Kerem Kara'yı beşiğinde uyuduğu sırada ...
Kısıtlamada belli süre açık kalan marketlerde yoğunluk
KONYA'da, sokağa çıkma kısıtlamasında saat 14.00'e kadar açık olan marketlere ...
15 ton etil alkol, 5 bin maske ve siperlik ele geçirildi
TİCARET Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerinin İzmir'de gerçekleştirdiği ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva