TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
22 Mayıs 2020 Cuma - 09:31

Uzmanlardan uyarı; teknoloji bağımlısı olmayın

EGE Üniversitesi Bağımlılık Araştırma Merkezi (EGEBAM) Müdürü Prof. Dr. Zeki Yüncü, salgın nedeniyle evde geçirilen zamanda teknoloji ve internet kullanımının arttığını söyledi. Prof. Dr. Yüncü, teknolojinin bu süreçte hem olumlu hem olumsuz etkileri olduğunu belirtti.

Uzmanlardan uyarı; teknoloji bağımlısı olmayın
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirler kapsamında uzmanların 'Evde kal' çağrılarına uyan vatandaşlar teknoloji ve internet kullanımına yöneldi. Online alışveriş, sosyal medya kullanımı ve dijital platformlarda oynanan oyunlarda artış yaşanırken, bu durum teknolojinin yararlı ve zararlı etkilerini tekrar gündeme getirdi. Teknolojinin bu süreçte hem olumlu hem olumsuz etkileri olabileceğini söyleyen Ege Üniversitesi Bağımlılık Araştırma Merkezi (EGEBAM) Müdürü Prof. Dr. Zeki Yüncü, "Çok fazla sayıda bilgisayar teknolojilerini kullanmaya başladık. Eskiden yapmadığımız kadar fazla miktarda alışveriş yapıyoruz. Eskiden yapmadığımız kadar görüntülü görüşmeler yapıyoruz. Yaşlılarımızın hepsi evde ve biz sadece görüntülü konuşarak onları görebiliyoruz. Dolayısıyla şu anda teknolojik alet kullanmaktan başka yolumuz yok. Online eğitim sayesinde çocuklar eğitime devam edebiliyor. Bunlar bu dönemde teknolojinin yararlarını bize hatırlattı. Yine de bunun tam tersi olarak, hayatın merkezi teknoloji değil. Diğer aktivitelerin unutulması teknolojinin kötü kullanıldığı anlamına geliyor. Biz teknolojik aletleri kullanırsak, bunda bir sorun yok. Ancak teknoloji aletleri bizi kullanmaya başlıyorsa bunda bir sorun var" dedi.

'ZAMANI VERİMLİ KULLANMALIYIZ'

Birçok kişinin vaktini evde geçirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yüncü, "Bakanlığın aldığı önlemler, sağlık çalışanlarının katkısı ve halkın özverisiyle diğer ülkelerde görülmediği oranda hızlı bir iyileşme sürecine girmiş bulunuyoruz. Bu noktada hepimizin evde kaldığı şu günlerde internet ve teknoloji kullanımına hiç olmadığından daha fazla düşkün olduk. Çocukların çok büyük bir bölümü de Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı hızlı önlem sayesinde uzun süredir evlerdeler. Çocuklarımız teknolojiye yatkın ve teknolojiyi iyi kullanıyorlar. Çok hızlı bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı'nın online ve offline eğitim sistemlerine adapte oldular ve eğitimden geri kalmadılar. Teknolojinin bu kadar canlı olduğu bir dönemde teknolojinin olumsuz kullanımlarını da görüyoruz, ancak olumlu kullanımını göz ardı edemeyiz. 'Evde kal' çağrısının ne kadar süreyle devam edeceği henüz belli değil. Bu noktada biz hem erişkinler için hem de çocuklarımız için gündelik program yapmak durumundayız. Eğer bu programı iyi bir şekilde oturtabilirsek kişiler evde kaldığı zamanı daha verimli geçirecektir" diye konuştu.

'TEKNOLOJİNİN MÜŞTERİSİ OLMALI, KULLANILANANI OLMAMALIYIZ'

Ne kadar süreyle teknolojik aletlerin kullanılması gerektiği konusunda da açıklama yapan Prof. Dr. Yüncü, "Bu noktada belli bir saat vermek mümkün değil ancak çocukların arkadaş bağını güçlendirmek adına görüntülü konuşma programların aileler tarafından desteklenmesini öneriyorum. Çocukların sosyalleşmesi adına önemli bir nokta. Aksi takdirde çocuklar içe dönük olarak yetişeceklerdir. Günümüzü iyi planlamamız gerekiyor. Gün planlaması içinde önceliklerin belirlenmesi gerekiyor. Hayatın merkezi teknoloji değil. Hayatın merkezi kendileri, işleri ver sosyal ilişkileridir ancak bu merkezde teknolojilerin de yerinin olması gerektiği düşüncesindeyim. Bizim aklımızı ve duygularımızı kullanarak teknolojik sistemin müşterisi olmamız, kullanılanı olmamamız gerekiyor. Burada kişinin günlük planını iyi yapması gerektiği devreye giriyor. Küçük hobileri olmalı veya edinmeliler. Dijital programların varlığı yetişkinleri yoğun miktarda televizyon seyretmeye itti. Bundan kendimizi korumamız gerekiyor" dedi.

'ZAMANIMIN ÇOĞU BİLGİSAYAR BAŞINDA GEÇİYOR'

Uzmanların çağrılarına uyum sağlayarak evde kaldığını söyleyen Can Erten, "Bugün son bir aydır ilk defa dışarı çıktım. Normalde de danışmanlık sektöründe olduğum için evden çalışan birisiyim. Zamanımın çoğu bilgisayar başında geçiyor. Bu ara telefonda da çok geçiyor. Telefon konuşmaları yapıyorum arkadaşlarımla ve ailemle internet üzerinden sohbet ediyorum. Sosyal medyayı çok kullanmıyorum ama onun haricinde pek çok platformu kullanıyorum. İnternet üzerinden alışveriş yapıyorum. Teknolojiyi kötüye kullanmamak için biraz dikkat etmeye çalışıyorum. Uyandığım ilk 1 veya 1,5 saat telefona bakmamaya çalışıyorum. Çok uzun süreler kaldığımı düşünürsem kapatıp en azından yarım saat yerine koyuyorum" diye konuştu.

'BÜTÜN GÜN TELEFONLAYIM'

Son dönemde interneti çok fazla kullandığını söyleyen Hasret Başak ise, "Şu anda çok daha fazla interneti kullanıyoruz. İnternette geziyoruz, bol bol alışveriş yapıyoruz. Ucuz ürünleri gördük mü alıyoruz ve kargo eve geliyor. Sosyal medya kullanımım arttı. Bütün günümü telefonla geçiriyorum. Gün içinde sadece yemek yapıyorum onun haricinde bütün gün telefonlayım. Evde kaldığımızda canımız sıkılıyor" dedi.

İnternette çok fazla vakit geçirdiğini söyleyen Ali Sevim de, "İnternetten genelde film izliyoruz, oyun oynuyoruz, alışveriş yapıyoruz. Dışarı çıkamadığımız için internette vakit geçiriyoruz. Evde olduğum günlerde 12 saatimi internete ayırdığımı söyleyebilirim. Film izlemeyi çok sevdiğim için oldukça fazla film izliyorum. Kızımla birlikte internet üzerinden oyunlar oynuyoruz" diye konuştu.

KORONAVIRUS SALGINIYLA MUCADELE KAPSAMINDA UZMANLARIN 'EVDE KAL' CAGRILARINA UYAN VATANDASLARIN TEKNOLOJI VE INTERNET KULLANIMI REKOR SEVIYELERE ULASTI. (FOTO: HANDE NAYMAN / IZMIR DHA)

KORONAVIRUS SALGINIYLA MUCADELE KAPSAMINDA UZMANLARIN 'EVDE KAL' CAGRILARINA UYAN VATANDASLARIN TEKNOLOJI VE INTERNET KULLANIMI REKOR SEVIYELERE ULASTI. (FOTO: HANDE NAYMAN / IZMIR DHA)

KORONAVIRUS SALGINIYLA MUCADELE KAPSAMINDA UZMANLARIN 'EVDE KAL' CAGRILARINA UYAN VATANDASLARIN TEKNOLOJI VE INTERNET KULLANIMI REKOR SEVIYELERE ULASTI. (FOTO: HANDE NAYMAN / IZMIR DHA)

KORONAVIRUS SALGINIYLA MUCADELE KAPSAMINDA UZMANLARIN 'EVDE KAL' CAGRILARINA UYAN VATANDASLARIN TEKNOLOJI VE INTERNET KULLANIMI REKOR SEVIYELERE ULASTI. (FOTO: HANDE NAYMAN / IZMIR DHA)

-KORONAVIRUS SALGINIYLA MUCADELE KAPSAMINDA UZMANLARIN 'EVDE KAL' CAGRILARINA UYAN VATANDASLARIN TEKNOLOJI VE INTERNET KULLANIMI REKOR SEVIYELERE ULASTI.  FOTOGRAFTA HASRET BASAK (FOTO: HANDE NAYMAN / IZMIR DHA)

-KORONAVIRUS SALGINIYLA MUCADELE KAPSAMINDA UZMANLARIN 'EVDE KAL' CAGRILARINA UYAN VATANDASLARIN TEKNOLOJI VE INTERNET KULLANIMI REKOR SEVIYELERE ULASTI. FOTOGRAFTA ALI SEVIM (FOTO: HANDE NAYMAN / IZMIR DHA)

-KORONAVIRUS SALGINIYLA MUCADELE KAPSAMINDA UZMANLARIN 'EVDE KAL' CAGRILARINA UYAN VATANDASLARIN TEKNOLOJI VE INTERNET KULLANIMI REKOR SEVIYELERE ULASTI. FOTOGRAFTA CAN ERTEN (FOTO: HANDE NAYMAN / IZMIR DHA)

Hande NAYMAN- Ahmet Turhan ALTAY/İZMİR, (DHA)

Etiketler:
 
Salgın günlerinde evini çiçek bahçesine çevirdi
 
'Nişanlıma alyans alacağım’ dedi, 30 bin liralık yüzük çaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salgın günlerinde evini çiçek bahçesine çevirdi
EDİRNE'nin Keşan ilçesinde koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirler ...
Korona günlerinde 'evcil hayvan sahiplenin' tavsiyesi
PSİKOLOG Berk Karaoğlu, koronavirüs günlerinde kendisini psikolojik olarak ...
Berberlerin bayram mesaisi devam ediyor
KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamında çalışma saatleri uzatılan berberlerde, ...
 
Pülümür'de 4.3 büyüklüğünde deprem
TUNCELİ'nin Pülümür ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.3 büyüklüğünde deprem ...
Kumar baskınında 12 kişiye 37 bin 800 TL para cezası
KIRIKKALE'de, pasaj içerisindeki boş iş yerine düzenlenen kumar operasyonunda, ...
Bayram öncesi kuruyemiş satışlarında artış
İZMİR’de, 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı Ramazan Bayramı ...
 
Üzüm bağlarında sıcak hava tehlikesi
MANİSA'nın Saruhanlı İlçesi Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, kentte ...
İstanbul çıkışında 65 yaş üstü trafiği
TUZLA'daki kontrol noktasında özellikle memleketlerine gitmek için izin ...
Ankara'da otobüs terminalinde bayram yoğunluğu
İÇİŞLERİ Bakanlığının Ramazan Bayramı öncesi 65 yaş üstü vatandaşlara ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva