AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
Emekli olan Yıldız Tilbe'den 'maaş' isyanı
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
17 Temmuz 2020 Cuma - 09:00

Üzüm çekirdeği yağının litresi 640 lira

ANTALYA'nın Elmalı ilçesinde, 21 yıldır bağcılık sektöründe faaliyet gösteren firma, bu yıl ilk defa ürettiği üzümlerin çekirdeklerinin yağını çıkarttı. Litresi 640 liradan satılan üzüm çekirdeği yağı, 280 derecenin üzerindeki yanma derecesiyle en zor yanan yağlarından biri olarak adlandırılıyor.

Üzüm çekirdeği yağının litresi 640 lira
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Elmalı'da, 1999 yılında üzüm bağı yatırımı yapan Likya Bağları, Tarık Özkan ve oğulları Burak ve Doruk Özkan tarafından kuruldu. Bölgede yok olmuş veya yok olmaya yüz tutmuş üzüm çeşitlerine yeniden hayat veren Likya Bağları'nda, toplam 500 dönüme yakın alanda bağ bulunuyor. Firma, bu yıl 700 tona yakın üzümden çıkan çekirdeklerin de yağını çıkardı. 1,4 kilogram çekirdekten sadece 1 gram yağ çıkarken, 700 tona yakın üzümden sadece 500 litre yağ edildi.

ANADOLU ÜZÜMLERİ DAHA KALİTELİ

Yönetim Kurulu üyesi Burak Özkan, 21 yıl önce başlayan bağ yatırımlarında ilk yıllarda Türkiye'de az olan veya hiç olmayan Fransız cinsleri getirdiklerini belirterek, “2002 yılından itibaren kaybolmuş endemik cinslerin peşine düştük. Bir kök, bazen iki kökten kaybolmuş cinsleri çoğaltarak sanayi ürünü haline getirdik ve markalaştırdık. Gördük ki Anadolu üzümlerinin birçoğu Fransız üzümlerden çok daha kaliteli. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Özkan, şu anda 13'ü Elmalı bölgesinde olmak üzere kaybolmaya yüz tutmuş 18 çeşit üzümü çoğaltma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNDEN YAĞ VE TOZ

Üzümün suyunu aldıktan sonra çekirdeğini yağ olarak değerlendirdiklerini belirten Özkan, "Bu da kozmetik hammaddesi ve gıda olarak değer buluyor. Çekirdeğinden öğütülmüş tozlar da yapıyoruz. Sağlık için kullananlar var. Üzüm çekirdeği yağı damla damla toplanan bir ürün. 700 dönüm kadar bir alandan aşağı yukarı 500 litre ürün alabiliyorsunuz. Oldukça değerli bir hammadde. Üretimi tabi kısıtlı. Piyasa satış fiyatı 250 mililitre şişelerde 160 lira civarında" diye konuştu.

280 DERECEDE YANIYOR

Yağda üretim sürecinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Burak Özkan, “Üzümden ayrılan çekirdeğin çok hızlı kurutulması gerekiyor. Özel kurutma fırınlarında hemen kuruttuktan sonra soğuk prese alıyoruz ve bu değerli yağı elde ediyoruz. Sızma zeytinyağını kullanabildiğiniz her yerde, salatalarda, yemeklerde, kozmetikte, ilaç hammaddesi olarak kullanım alanı çok fazla. Yağ yanma oranı çok yüksek, dünyadaki en zor yanan yağ, mutfakta falan yanması imkansız, 280 derecede yanıyor" dedi.

Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şeflerin de özel yemeklerinde üzüm çekirdeği yağı kullandıklarını dile getiren Özkan, aroması baskın olmadığı için özellikte balık kızartmalarda tercih edildiğini söyledi.

E VİTAMİNİNDEN 50 KAT GÜÇLÜ

Türkiye'deki uzman isimlerden Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri Başkanı Dr. Ali Güler, üzüm çekirdeği yağıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Üzüm çekirdeği yağının içerdiği oligomerik proantosiyanidin bileşiklerinin C vitamininden 20 kat, E vitamininden 50 kat daha güçlü bir antioksidan olduğunu belirten Dr. Güler, üzüm çekirdeğinin özellikle E vitamini açısından zengin ve yüksek miktarda antioksidan özelliği gösterdiğini söyledi. Flavonoidler açısından da zengin olduğunu belirten Dr. Ali Güler, “Bu antioksidan bileşikler vücutta serbest radikallerin oluşumunu engellediği için antikanserojen olarak nitelendiriliyor. Bazı alanlarda antijenik olarak yaşlanmayı geciktirici özelliği olduğu belirtilir. Çok değerli bir ürün. Özellikle Fransa ve İtalya gibi ülkelerde ciddi miktarda üretildiğini biliyoruz. İnsan sağlığı açısından önemli bir ürün" ifadelerini kullandı.

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESINDE 21 YILDIR BAGCILIK SEKTORUNDE FAALIYET GOSTEREN LIKYA BAGLARI, BU YIL ILK DEFA URETTIGI UZUMLERIN CEKIRDEKLERININ YAGINI CIKARTTI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESINDE 21 YILDIR BAGCILIK SEKTORUNDE FAALIYET GOSTEREN LIKYA BAGLARI, BU YIL ILK DEFA URETTIGI UZUMLERIN CEKIRDEKLERININ YAGINI CIKARTTI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESINDE 21 YILDIR BAGCILIK SEKTORUNDE FAALIYET GOSTEREN LIKYA BAGLARI, BU YIL ILK DEFA URETTIGI UZUMLERIN CEKIRDEKLERININ YAGINI CIKARTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESINDE 21 YILDIR BAGCILIK SEKTORUNDE FAALIYET GOSTEREN LIKYA BAGLARI, BU YIL ILK DEFA URETTIGI UZUMLERIN CEKIRDEKLERININ YAGINI CIKARTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESINDE 21 YILDIR BAGCILIK SEKTORUNDE FAALIYET GOSTEREN LIKYA BAGLARI, BU YIL ILK DEFA URETTIGI UZUMLERIN CEKIRDEKLERININ YAGINI CIKARTTI.(ALI GULER)(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Antalya'da karantina hangi mahallede açıklandı
 
Tarım arazileri muz serasına dönüşüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da karantina hangi mahallede açıklandı
Antalya'nın Döşemealtı İlçesi'nde 2 evin virüs nedeniyle bugün karantinaya ...
Antalya'da 5 yıldızlı otel inşaatında iskele çöktü: 1 ölü
ANTALYA’nın Serik ilçesinde, tadilat yapılan beş yıldızlı otelin inşaat ...
Alman sevgili, 'Çocuk belediye başkanından' diye mezarını açtırdı
ANTALYA’nın Alanya ilçesi eski Kestel belde belediye başkanı İsa Küçülmez, ...
 
Alanya'da koliler içinde 140 av tüfeği ele geçirildi
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde koliyle av tüfeği taşıyan şüpheli polis tarafından ...
LGS Türkiye birincisinin Cumhurbaşkanı sevgisi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 500 ...
Dünürler kavga etti, 3 yaralı 1 gözaltı
ANTALYA'da dünür olan iki aile arasında bilinmeyen bir nedenle kavga çıktı. ...
 
Göynük MYO'ya kalite ödülü
AKDENİZ Üniversitesi Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu, TSE EN ...
Saklıkent Kanyonu'nda sosyal mesafe unutuldu
TÜRKİYE'nin en gözde turistik güzelliklerinden Saklıkent Kanyonu, en yoğun ...
Uçuşların başlaması, Alanya'da turizmciyi ve esnafı sevindirdi
RUSYA ile Türkiye arasında hava trafiğinin başladığının açıklanması, turizm ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva