Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Yabancılara konut satışında İstanbul, Antalya'yı geçti
Yabancılara konut satışında İstanbul, Antalya'yı geçti
Serik'te kaza; 2 yaralı
Serik'te kaza; 2 yaralı
4 Aralık 2020 Cuma - 14:50

Vaka sayısının yüzde 100 arttığı Antalya'da aile içi bulaşlar yüksek

ANTALYA'da koronavirüs vaka sayısı yüzde 100 artış gösterdi, hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 71'e ulaştı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakımların sevk ve idaresinden sorumlu Doç. Dr. Nilgün Kavrut Öztürk, "Aile içi bulaşlar çok fazla gözüküyor" dedi.

Vaka sayısının yüzde 100 arttığı Antalya da aile içi bulaşlar yüksek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Geçen haftalarda hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiği Antalya'da vatandaşlar, koronavirüs tedbirlerini hiçe sayarak sahilleri ve parkları doldurdu. Çoğu tedbirin göz ardı edildiği kentte, bazı vatandaşlar da evlerin önündeki ayakkabı kalabalığını görünce durumu polis ekiplerine bildirdi.

BAKAN KOCA VAKA SAYISINDAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda Antalya'daki vaka sayısının yüzde 100 oranında arttığını, yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 71 olduğunu ve yüksek riskin devam ettiğini duyurdu. Açıklamanın ardından Bakan Koca, video konferans yöntemiyle Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür ile görüşerek durum hakkında değerlendirmede bulundu. Kentte yaşayanlar ise çoğu kişinin tedbirlere uymadığını ve vaka sayılarının bu nedenle arttığını düşünüyor.

TANIDIK ÇEVREDEN KAPILIYOR

Kentteki vaka sayısının artışına paralel olarak hastanelerdeki doluluk oranı da artış gösterdi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise vaka sayılarındaki artışa hazırlık olarak yeni bir 'ara yoğun bakım servisi' oluşturulmaya başlandı. Koronavirüs tedavisi gören hastaların çoğunun virüsü tanıdık çevrelerinden kaptığı ve aile içi bulaşların çok yüksek olduğu öğrenildi.

YENİ BİR ARA YOĞUN BAKIM SERVİSİ

Antalya'da da Türkiye'deki artışa paralel olarak vaka sayılarında son günlerde artış görüldüğünü belirten Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakımların sevk ve idaresinden sorumlu Doç. Dr. Nilgün Kavrut Öztürk, “Biz Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Covid-19 için yoğun bakımlarda büyük bir yatak sayısı ayırmıştık. Aynı zamanda çevre illerden de sevk aldığımız için bizdeki vaka artışı biraz daha fazla oldu. Bu artışa paralel olarak Bakanlığın da talimatıyla yatak sayısını ihtiyaç doğrultusunda artırma yönünde çalışmalar yapıyoruz. İhtiyacı karşılayabilmek için yeni bir ara yoğun bakım servisi oluşturuyoruz" dedi.

'TALEBİ KARŞILAYABİLİYORUZ'

Yatak sayısını artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Kavrut Öztürk, “Yoğun bakımlarımızda ihtiyaç duyulan tüm tedavileri en üst düzeyde sağlamaktayız. Entübe olup ventilatör desteğine ihtiyacı olan hastalarımız olsun, yüksek akış desteği olan hastaların tamamına hizmet verebiliyoruz. Şu an gelen talebi karşılayabiliyoruz. Yatak sayılarını da artırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ARKADAŞ GRUPLARINDAN BULAŞ

İnsanların sosyal ortamda bir araya gelmesiyle vakalarda artış yaşandığını belirten Doç. Dr. Kavrut Öztürk, şöyle konuştu:

“Vatandaşlar sıklıkla sosyal ortamda, kendi tanıdık çevrelerinden vakaları kapıyorlar. Aile içi bulaşlar çok fazla gözüküyor. Doğum günü için bir araya gelmek gibi veya arkadaş gruplarının toplanıp yaptığı aktivitelerde çok sayıda kişiye bulaş olduğunu görüyoruz. Bu yüzden sosyal mesafe, maske kullanımı ve el hijyeni gibi temel tedbirlere uyulması oldukça önemli. Vatandaşlarımızdan beklentimiz bu tedbirlere uyulması. Uyulduğu takdirde vaka artış hızını belki engelleyebiliriz. Biz tedavi ve hizmet aşamasında tatbiki elimizden geleni yapıyoruz ama vatandaşların da kurallara uyması çok önemli."

'BANKLARDA YEMEK YİYORLAR'

Tedbirlere uyulmadığı için vaka sayılarında artış yaşandığını söyleyen Emre Korunç, “Vaka sayısındaki artış çok kötü. Giderek kötüye gidiyor. Eğer aşılama başlamazsa sıkıntı yaşayabiliriz. Sosyal mesafeye ve önlemlere uyulmaması nedeniyle vakalar arttı. Hiç kimse bu önlemleri önemsemiyor. Mesela restoranlar kapandıktan sonra yemeklerini alan insanlar banklarda yiyorlar. Sosyal mesafeye hiçbir şekilde uyulmuyor. Banka önlerindeki sıralarda insanlar iç içe bekliyor" dedi.

'KENDİ SAĞLIĞIMIZ İÇİN UYUYORUZ'

Bakanlığın önerdiği kurallara uyduğunu belirten Hakan Ceylan, “Bakanın açıklamasında belirttiği gibi sosyal mesafe, temizlik ve maske kurallarına uymamız gerekiyor. Bu pandemi bütün dünyada yaygın, kurallara uyarak bir an önce atlatacağız. Ben devletin, bakanlığın önerdiği maske, sosyal mesafe, gerekmediği zaman dışarı çıkmama kurallarına kendi sağlımız için uyuyorum. İnsanlar kurallara riayet etmiyor. Bu nedenle vaka sayısı artıyor" diye konuştu.

'ELDİVENSİZ, MASKESİZ ÇALIŞMIYORUM'

Kuaförlük yapan ve iş yerinde tüm önlemleri aldıklarını belirten İbrahim Alp, “Ben eldivensiz maskesiz çalışmıyorum. Gelen müşterilerim aynı şekilde maskesiyle geliyor. Biz bu şekilde önlem alıyoruz. Bu durumda herkesin korunması gerekiyor. Antalya'da vaka sayılarının turistler nedeniyle arttığını düşünüyorum. Gelenler çok rahat şekilde her yere girdi çıktı. Ben vaka sayısındaki artışı buna bağlıyorum" yorumunu yaptı.

Vaka sayısının kalabalıktan dolayı arttığını belirten Ercan Önal ise “Kimi kişiler kurallara uyuyor kimileri ise uymuyor. Genelde uymamız lazım ama uyulmuyor. Vaka artışı bence kalabalıktan dolayı yaşanıyor. İnsanlar gezmeyi seviyor" dedi.

ARAÇLARDAN ANONS YAPILIYOR

Kentin en işlek caddelerinden Kazım Özalp'te belediye zabıta ekipleri, araçlardan Türkçe, Rusça ve İngilizce olarak sosyal mesafe uyarısı yapmaya başladı. Bu cadde üzerinde daha önce birer koltukları kapatılan banklar da tamamen şeritle kapatılarak devre dışı bırakıldı. Diğer yandan Antalya'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle önceki günlerde sokaklarda görülen kalabalıkta azalma olduğu gözlendi. Güneşli günlerde insanların yoğun olduğu kentin simgesi Cumhuriyet Meydanı ve Kalekapısı gibi işlek noktalar, yağış nedeniyle bugün sesiz kaldı.

KIRMIZI HARİTA KORKUTTU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Antalya'da vaka oranının 1 haftada yüzde 100'e ulaştığını, yoğun bakım yatak kapasitesinin ise yüzde 71 oranında dolduğunu açıklamasının ardından pozitif vakaların gösterildiği Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki harita kırmızıya döndü. Merkez ilçelerden Muratpaşa ve Kepez'in ağırlıklı olarak kırmızıya boyandığı haritanın gösterildiği vatandaş ise korku ve endişe duyduğunu dile getirdi.

İnsanların mesafeye dikkat etmediğinden yakınan Kürşat Çevik, “İnsanlar toplu şekilde dolaşıyorlar. Bence bu yüzden arttı. Haritanın kırmızıya dönmesi beni korkuttu, inşallah azalır" dedi.

Abdulkadir Polatoğlu da kırmızı haritadan dolayı endişelendiğini belirterek, “Bu harita bizi üzdü. Günler, alışverişler devam ederse vaka sayısı düşmez. Vaka sayısı düşmezse insanlar normal hayata biraz geç döner. Maske mesafe ve hijyene uyulması lazım. Laf olsun diye değil içtenlikle yapmalıyız. İhtiyaç dışında evden çıkmıyorum. Harita beni korkuttu" diye konuştu.

Haritanın kırmızılığından dolayı endişelendiğini anlatan Nesrin Rezayi ise insanların bir süre uzaktan uzağa iletişim kurması gerektiğini söyledi.

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. KENTIN EN ISLEK CADDELERINDEN KAZIM OZALP'TE DAHA ONCE BIRER KOLTUKLARI KAPATILAN BANKLAR DA TAMAMEN SERITLE KAPATILARAK DEVRE DISI BIRAKILDI. ANTALYA'DA ETKILI OLAN SAGANAK YAGIS NEDENIYLE ONCEKI GUNLERDE SOKAKLARDA GORULEN KALABALIKTA AZALMA OLDUGU GOZLENDI.(FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. KENTIN EN ISLEK CADDELERINDEN KAZIM OZALP'TE DAHA ONCE BIRER KOLTUKLARI KAPATILAN BANKLAR DA TAMAMEN SERITLE KAPATILARAK DEVRE DISI BIRAKILDI. ANTALYA'DA ETKILI OLAN SAGANAK YAGIS NEDENIYLE ONCEKI GUNLERDE SOKAKLARDA GORULEN KALABALIKTA AZALMA OLDUGU GOZLENDI.(FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. KENTIN EN ISLEK CADDELERINDEN KAZIM OZALP'TE BELEDIYE ZABITA EKIPLERI, ARACLARDAN TURKCE, RUSCA VE INGILIZCE OLARAK SOSYAL MESAFE UYARISI YAPMAYA BASLADI. (FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. ANTALYA'DA ETKILI OLAN SAGANAK YAGIS NEDENIYLE ONCEKI GUNLERDE SOKAKLARDA GORULEN KALABALIKTA AZALMA OLDUGU GOZLENDI.(FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. ANTALYA'DA ETKILI OLAN SAGANAK YAGIS NEDENIYLE ONCEKI GUNLERDE SOKAKLARDA GORULEN KALABALIKTA AZALMA OLDUGU GOZLENDI. (HPAKAN CEYLAN) (FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. ANTALYA'DA ETKILI OLAN SAGANAK YAGIS NEDENIYLE ONCEKI GUNLERDE SOKAKLARDA GORULEN KALABALIKTA AZALMA OLDUGU GOZLENDI. (EMRE KORUNC) (FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. ANTALYA'DA ETKILI OLAN SAGANAK YAGIS NEDENIYLE ONCEKI GUNLERDE SOKAKLARDA GORULEN KALABALIKTA AZALMA OLDUGU GOZLENDI. (EMRE ONAL) (FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. ANTALYA EGITIM VE ARASTIRMA HASTANESI'NDE YOGUN BAKIMLARIN SEVK VE IDARESINDEN SORUMLU DOC. DR. NILGUN KAVRUT OZTURK, ANTALYA'DA DA TURKIYE'DEKI ARTISA PARALEL OLARAK VAKA SAYILARINDA SON GUNLERDE ARTIS GORULDUGUNU BELIRTTI. (FOTO:SEMIH ERSOZLER/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. SAGLIK BAKANI FAHRETTIN KOCA, VIDEOKONFERANS YONTEMIYLE ANTALYA IL SAGLIK MUDURU DR. UNAL HULUR ILE GORUSEREK DURUM HAKKINDA DEGERLENDIRMEDE BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA KORONAVIRUS VAKA SAYISI YUZDE 100 ARTIS GOSTERDI, HASTANELERDEKI YOGUN BAKIM DOLULUK ORANI YUZDE 71'E ULASTI. YETKILILERIN KALABALIK ORTAMLARDAN KACINILMASI GEREKTIGI UYARILARINA RAGMEN SOSYAL MEDYADAN PAYLASILAN BIR DAIRENIN GIRIS KAPISI ONUNDEKI AYAKKABILAR DIKKAT CEKTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Semih ERSÖZLER/ANTALYA (DHA)

 
Rize'yi istila eden uğur böceklerinin sırrı ortaya çıktı
 
Samsun'da vakalar yüzde 100 arttı, vatandaşlar endişeli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SMA'dan ölen çocuklarının fotoğrafıyla dolandırıcılığa, suç duyurusu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde 2 çocuğunu SMA Tip- 1 hastalığından kaybeden ...
Olbia Parkı yeniden düzenleniyor
KEMER Belediyesi, Mustafa Ertuğrul Aker (Olbia) Parkı'nı yeniden düzenliyor.
Muratpaşa'nın bakım onarım timi
MURATPAŞA Belediyesi, kente aktif yeşil alan ve park kazandırmanın yanı ...
 
Aytemiz Alanyaspor, Ankara’dan 3 puanla dönmek istiyor
Aytemiz Alanyaspor, 11’inci haftada deplasmanda Gençlerbirliği ile karşılaşacak. ...
İşe giderken geçirdiği kazada öldü
ANTALYA’nın Kumluca ilçesinde kontrolden çıkıp, refüjdeki aydınlatma direğine ...
Lösemi hastası kızı için saçını kazıttı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde yaşayan ve haziran ayında lösemi teşhisi ...
 
Salgınla mücadele tüm hızıyla sürüyor
ANTALYA İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, "Her bireyin sağlıklı yaşam hakkı ...
Aytemiz Alanyaspor'da kaptan Efecan Karaca'nın testi pozitif
Aytemiz Alanyaspor’da rutin yapılan koronavirüs testlerinde bir futbolcunun ...
Yağmur yağınca ayıp ortaya çıktı
Yağmur birlikte Antalya'da belediyelerin ayıpları da ortaya çıkmaya başladı. ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva