Özel bireylere destek sergisi
Özel bireylere destek sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Bucak'ta otomobil takla attı
Bucak'ta otomobil takla attı
15 Ağustos 2018 Çarşamba - 11:09

Vali Karaloğlu, yavru carettaları denizle buluşturdu

ANTALYA'nın dünyaca ünlü sahili Çıralı'da nesli tehlike altındaki caretta carettaların yumurtalarından çıkarak denizle buluşma süreci sürüyor. Antalya Valisi Münir Karaloğlu da gönüllülerle birlikte saat 06.00'da yumurtalarından çıkan kaplumbağaları kum altından çıkartarak denizle buluşmasını sağlad

Vali Karaloğlu, yavru carettaları denizle buluşturdu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kemer ilçesine bağlı tatil beldesi Çıralı'nın dünyaca ünlü sahili, nesli tehlike altında kırmızı listede bulunan caretta carettalara ev sahipliği yapıyor. Geçen yıllarda sahilde geceleri ateş yakılıp kamp yapılması, eğlence partileri düzenlenmesi, araçlarla giriş yapılması ve ışıklandırma gibi nedenlerle yuva sayısı 140'lardan 74'e kadar geriledi.

3,7 kilometrelik Çıralı sahilinde yuva sayısı yarıya düşen caretta carettalar için Kemer Kaymakamlığı, Kemer Belediyesi, Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğünün desteklediği Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu, bu yıl nisan ayından itibaren çeşitli önlemler aldı ve tatilcileri bilgilendirme faaliyetleri başlattı. Bu kapsamda Kemer İlçe Jandarma Komutanlığının da desteğiyle, iki sahilde çadır kurmak, ateş yakmak, eğlence partileri düzenlemek ve araç girişleri yasaklandı. Kamu kurumları ve gönüllülerin çalışmaları sayesinde bu yıl Çıralı'daki caretta caretta yuva sayısı rekor sayıya ulaşarak 150'ye yükseldi.

DENİZLE BULUŞMAYA BAŞLADILAR

Nisan ayının sonlarından itibaren sahile yumurta bırakmaya başlayan caretta carettaların yuvalarından temmuz ayı ortalarından itibaren çıkışlar başladı ve eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Gönüllüler, Çıralı sahilinde 24 saat nöbet tutarak yavru kaplumbağaların yumurtalarından çıkıp denizle buluşmasına eşlik ediyor.

Vali Münir Karaloğlu da saat 06.00'da Çıralı sahiline gelerek gönüllülerle yavru kaplumbağaların denize yolculuğuna eşlik etti. Vali Karaloğlu, 'Caretta Babası' olarak tanınan Bayram Kütle ile birlikte günü gelen iki yuvayı açtı. Kumulları kazarak dışarı çıkan yavruların denizle buluştuğu zorlu yolculuğu Çıralı'da tatil yapan turistler de ilgiyle izledi.

KIRMIZI LİSTEDE

Vali Karaloğlu, Gazipaşa'dan Kaş'a 650 kilometrelik Antalya sahilinde Caretta carettaların nisan sonu mayıs başından itibaren yumurta bıraktığını, ağustos ayında ise denizle buluştuğunu söyledi. Vali Karaloğlu, Dünya Doğal ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin kırmızı listesindeki en önemli canlılardan birisinin caretta carettalar olduğunu vurguladı. Bu hayvanların yumurtlama bölgelerinin, bölge halkı tarafından sahiplenmesinin, korunmasının çok önemli olduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, Çıralı bölgesinin mahallelisi, muhtarı, belediyesi ve kaymakamıyla Caretta carettaları çok özenli koruduğunu dile getirdi.

SAHİLLERDE BAŞKA CANLILAR DA VAR

Çıralı'da yapılan gönüllü çalışmayı örnek gösteren Karaloğlu, “Vatandaşın kendi oluşturduğu çevre koruma kooperatifi eliyle yürütülüyor bu çalışmalar. Her şeyden önce duyarlılıklarından dolayı Çıralı halkını kutluyorum. Buradan çıkan yavrular yıllar sonra yumurtlamak için geri geliyor. Bu sahilleri tabi ki kullanacağız ama bu sahillerde bizim kadar yaşama hakkı olan başka canlılar da var. Onların yaşam haklarına da saygı duyacağız. Antalya'ya tatile gelen herkesin bu mevsimde caretta carettaların varlığını iyi bilmesi gerekiyor. Herkes bu plajları başka canlıların da kullandığını bilmeli. Belirlenen yuvalara kesinlikle dokunmamalı. İnşallah daha temiz, korunmuş bir dünya için hep beraber el ele mücadele ederiz" diye konuştu.


ANTALYA'NIN DUNYACA UNLU SAHILI CIRALI'DA NESLI TEHLIKE ALTINDAKI CARETTA CARETTALARIN YUMURTALARINDAN CIKARAK DENIZLE BULUSMA SURECI SURUYOR. ANTALYA VALISI MUNIR KARALOGLU (SIYAH TISORTLU)  DA GONULLULERLE BIRLIKTE SAAT 06.00'DA YUMURTALARINDAN CIKAN KAPLUMBAGALARI KUM ALTINDAN CIKARTARAK DENIZLE BULUSMASINI SAGLADI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)
ANTALYA'NIN DUNYACA UNLU SAHILI CIRALI'DA NESLI TEHLIKE ALTINDAKI CARETTA CARETTALARIN YUMURTALARINDAN CIKARAK DENIZLE BULUSMA SURECI SURUYOR.FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
CHP'li Kara mesleğine döndü, partisini eleştirdi
 
Alanya’da kaçak tütün denetimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kara mesleğine döndü, partisini eleştirdi
CHP'nin önceki dönem Antalya milletvekili Niyazi Nefi Kara, mesleği doktorluğa yeniden döndü.
Antalya'da orman yangını
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde orman yangını çıktı.
Kemer'de kaza: 1 ağır yaralı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde meydana gelen kazada bir kişi ağır yaralandı.
 
Babasını öldürdü çay içmeye gitti
ANTALYA’da babası Hüseyin Doğru’yu (60) darp ederek öldürdüğü iddiasıyla ...
Herşey dahilde üç kategori
AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), turizmde en ...
Alanya'da kaçakçılık operasyonu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde polis ekiplerince 334 kilogram gümrük kaçağı ...
 
Konyaaltı Belediyesi e-atıkları geri dönüştürüyor
KONYAALTI Belediyesi, kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik ...
Antalya'da ölümlü kaza
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde motosikletin refüje çarptığı kazada, sürücü ...
Proje hazır, ekoturizme açılıyor
ANTALYA'nın doğa güzelliklerinden Güver Kanyonu'nun ekoturizme kazandırılması ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva