Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
23 Ekim 2011 Pazar - 14:08

Van'daki depremde 700-1000 arası ölü olabilir

7.2 şiddetindeki Van depreminde 700-1000 arası ölü olabileceği açıklandı.

Van daki depremde 700-1000 arası ölü olabilir
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Van merkezli depremin büyüklüğü konusunda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ikinci bir açıklama yaptı. İlk açıklamasında depremin büyüklüğünü Richter ölçeğine göre 6.6 açıklayan Kandilli, bu kez büyüklüğün 7.2 olarak bildirdi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi büyüklüğü 6.9, ABD'deki Jeolojik Araştırmalar Merkezi 7.4 olarak açıklamıştı.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Mustafa Erdik, depremde 700-1000 arası can kaybının yaşanmış olabileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Erdik, "Tahmini can kayıplarına bakarsak, bunlar bizim hiç istemediğimiz rakamlar. Bizim tahminimiz 710 civarında, ama bu 500 de olabilir, 1000 de olabilir. Bunlar çok tahmini rakamlar..." Depremin büyüklüğünü ve yerini doğru verdik. Büyüklüğünü ilk olarak yerel olarak verdik, daha sonra revize ettik. Van'da şiddet 8 mertebesinde, 9 şiddetinin görüldüğü yerler de var" diye konuştu.

BİTLİS'TE CAN KAYBI VAR

Merkez üssü Van'ın Tabanlı köyü olan deprem Bitlis'te de büyük hasara neden oldu. Aydınlar Beldesi'nde çok sayıda ev çökerken, enkaz kaldırma çalışmaları sırasında 9 yaşlarında bir kızın cesedi çıkarıldı.

Bitlis kent merkezi ile bazı  belde ve köylerde de büyük hasar meydana geldi.

VAN'DA ÖĞRENCİ EVİ ÇÖKTÜ

Depremin vurduğu Van kent merkezindeki Maraş Caddesi üzerinde öğrencilerin kaldığı ev de yıkıldı. Enkaz altında kalan çok sayıda öğrencinin kurtarılması için ekipler çalışma başlattı.

ERCİŞ'TE 25 APARTMAN VE YURT ÇÖKTÜ

Depremin en büyük hasara neden olduğu yerlerden Van'ın Erciş İlçesi'nde ilk belirlemelere göre 25 apartmanla 1 öğrenci yurdu yıkıldı. Bir çok evin de oturulamaz hale geldiği Erciş'e kurtarma ekipleri ve yardım sevki yolların kapalı olması nedeniyle güçlükle yapılırken, ilçedeki ekipler enkaz altından çok sayıda kişiyi kurtardı.

Deprem bölgesine yardım için Kızılay acil olarak harekete geçti. Ankara’daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi’nde bir kriz masası oluşturuldu. Türk Kızılayı Erzurum, Muş ve Elazığ Yerel Afet Müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda çadır, battaniye ve gıda malzemesi bölgeye doğru yola çıkarıldı. Bölgedeki kan merkezleri de yaralılar için gerekli kanı ulaştırmak için çalışmalarına başladı. 

ERCİŞ FAY HATTI ÜZERİNDE

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkez Müdürlüğü, Van'da meydana gelen depreminin Erciş Fay hattı üzerinde olduğunu ve aletsel büyüklüğünü 6.9 olarak ölçtüklerini açıkladı. Erciş fay hattının Ağrı'nın Tutak İlçesi'nin güneydoğusundan başladığını ve Erciş'ten geçerek Van'ın Muradiye İlçesi'ne kadar uzandığını bildiren Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkez Müdürlüğü uzmanları, saat 13.41'de meydana gelen depremin aletsel büyüklüğünün 6.9, iki saat içinde 10 kadar 4'den büyük deprem kaydedildiğini söyledi.

Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü, Van ile telsiz görüşmesini Erzurum ve Muş üzerinden sağlayabildi. Erzurum Emniyet Müdürlüğü haber merkezi, Van'daki Emniyet Müdürlüğüne bağlı birimlerde can kaybının olmadığını Ankara'ya bildirdi. Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Iğdır, Muş'tan sivil savunma, 112 acil servislerle birlikte Kızılay depolarından bölgeye çadır, battaniye gönderiliyor.


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Van'a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı Köyü olarak saptadığı deprem, yerin 5 kilometre altında meydana geldi ve 25 saniye sürdü. Van kent merkezi ile Hakkari'de şiddetli olmak üzere Bitlis, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Muş, Bingöl, Tunceli, Batman, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa'da hissedildi.


BİNALAR YIKILDI, ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

Depremin merkez üssü Tabanlı köyü ve çevre köylerle, kent merkezinde bir çok bina yıkıldı. Çatıları ve bacaları yıkılan, duvarları çatlayan  bir çok bina hasar gördü. Kazım Karabekir Caddesi'nde ve Cumhuriyet Caddesi'nde yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmak için ekipler çalışma başlattı. Enkaz altından yaralı çıkarılanlarla sinir krizi geçiren bir çok kişi ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.



Yüzeye yakında olması nedeniyle yıkıcı etkisi büyük olan deprem sırasında telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Depremle birlikte sokağa fırlayan halk, artçı şokların devam etmesiyle paniğe kapıldı. Bir çok kişi araçlarla kenti terk etmeye başladı.

HAKKARİ'DEKİ PANİK

Merkez üssü Van'ın Tabanlı köyü olan Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki deprem Hakkari'de de etkili hissedildi. Deprem ile birlikte halk büyük bir panik içerisinde kendilerini sokağa attı.

Deprem ile birlikte kaçak vatandaşlar kendilerini sokağa atarken, Dershanelerde ve okullarda eğitim gören öğrenciler de büyük bir korku ile dışarı kaçtı.

Feyat ERDEMİR- Ümit KOZAN- Sabahattin YILMAZ- Osman BEKLEYEN- Gülay ÖZEK/VAN, (DHA) -

 
Yavuz Özcan Parkı'nda korkunç ölüm
 
Manavgat'ta kaza; 2 ölü, 1 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Acun'a tepki yağıyor
Acun Ilıcalı'ya yönelik 'Tenzile Erdoğan için gösterdiği duyarlılığı, ...
Müzeyyen Senar'dan sabah gezmesi
TÜRK sanat müziğinin duayenlerinden 93 yaşındaki Müzeyyen Senar, oğlu ...
Genelkurmay: 49 terörist öldürüldü
Genelkurmay sınır ötesi operasyonlarda 2 günde 49 teröristin öldürüldüğünü ...
 
Teröristlerin telsiz konuşmaları
Kuzey Irak'a giren asker PKK'lıları kovalıyor. Teröristlerin halini telsiz ...
Hürrem'i hiç böyle görmediniz
Güzel oyuncu Meryem Uzerli tehlikeli kadınına dönüştü...
İstanbul'da feci kaza: 9 ölü
Kazada ölenlerin sayısı 9'e yükseldi. Son belirlemelere göre yaralı sayısı ...
 
Hacker’ın oyunu
İzmir'de, iki sigorta şirketinin bilgisayar sistemini hack'ledikten sonra ...
Barış’ın özgürlük sevinci
EGE Üniversitesi Hastanesi'nde bağış organ bulununcaya kadar hayata tutunabilmesi ...
Yemekler güneşte pişiyor
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın patentini aldığı 'Şemsa' adlı güneş ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva